İSÖM, dünyaya örnek engelli dostu kuruluş!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
İstanbul Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), birçok ilimizin merkezinden daha kalabalık bir nüfusa, 80 bin engelliye her türlü hizmeti veriyor.

Şehrin 20 noktasında kurulan merkezler vasıtasıyla engellilere ulaşan müdürlüğün, her meslekten çalışanı var.

BİR EMSALİ YOK

Engellilerin sosyal hayata adaptasyonu için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten İSÖM Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, “Bazı uygulamalarımız ABD’ye bile örnek oldu. Engellilere bire bir ücretsiz taksi hizmetinin verildiği tek yer İstanbul” diyor.

AİLELERE EVLERİNDE PSİKOLOJİK DESTEK

İstanbul Özürlüler Müdürlüğü, 2004 yılında hayata geçirdiği “Küçük Adımlar Erken Eğitim Projesi”yle, engelli çocuğu bulunan yüzlerce aileye “Çocuğuma nasıl davranmalıyım” eğitimi verdi.

İSÖM Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, bu konuda şunları söyledi; “Bu, adım adım ilerleyen bir proje. Psikologlarımız engellilerin evlerine gidip bire bir ailelere eğitim veriyor. Aile çocuğuyla nasıl iletişim kuracak, hangi hareketleri yaşına göre normal izah ediyor. Böylece iletişim sıkıntısı ortadan kalkıyor. Anne babalar özgüven sahibi oluyor.” Programa katılmak isteyen aileler İSÖM’ün 0 (212) 449 9656 numaralı telefonlarını arayarak ön kayıtlarını yaptırabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 14 yıldır faaliyet gösteren İstanbul Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), metropolde ulaşımdan eğitime, istihdamdan sağlığa kadar birçok alanda 80 bin engelliye ücretsiz hizmet veriyor. Bu konuda görev üstlenmek isteyen kurumlar arasında da koordinasyonu sağlayan müdürlük, bazı çalışmalarıyla dünyaya örnek oldu. Biz de bu hafta Engelsiz Sayfamızda, İSÖM Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ile çalışmalarını konuştuk.

20 AYRI MERKEZ

İSÖM’ün önceleri daha çok destek anlamında hizmetler verdiğini ama artık çalışmaları sosyal alanlara kaydırdıklarını belirten Dr. Çiftçi, “Engellilerle ilgili hizmet, çok yönlü bir çalışma. Onun için çalışanlarımız arasında müzik öğretmeni, psikolog, fizyoterapist, konuşma terapisti, beden eğitimi öğretmeni gibi birçok meslek grubundan insan var. İstanbul’un tamamına hizmet ediyoruz. Geniş bir alan olduğu için yetişmek mümkün değil. Fakat, diğer kurumlarla iş birliği içindeyiz. Kaymakamlıklar, belediyeler, muhtarlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve esnafla ortak iş yapıyoruz. Bu hizmetleri rahat yürütebilmek için İstanbul’un 20 farklı noktasında merkez oluşturduk. Yani ulaşamadığımız ilçe yok. Merkezlerimizde spordan müziğe, fizik tedaviden mesleki eğitime kadar birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

İLÇELERDE SEFERBERLİK

Son yıllarda istihdam ve erişilebilirlik üzerinde durduklarını anlatan Dr. Aylin Çiftçi, şöyle devam etti; “Ulaşılabilirlik için üç haftada bir olmak üzere 33 ayrı toplantı yaptık. Her toplantıda bir ilçeyi ele aldık. Yerel yöneticiler ve teknik ekiplerle önce o ilçeyle ilgili tespitler yapıldı. Ardından pilot bir cadde seçilip, bir tarih biçildi. Bu tarihe kadar gerekli düzenlemenin yapılması kararlaştırıldı. Açıkçası, daha önce “Bütün her şey çözüldü de bu mu kaldı?” diye bakılan konulara bile el atıldı. Hiç alakasız gibi görülen kültür müdürlüğü arayıp “bize de düşen çok şey var mı” diye soruyor. Yani artık farkındalık oluştu. Bütün kültür merkezlerini, tiyatroları, spor salonlarını, vezneleri, otobüs duraklarını, engellerin erişebileceği hale getireceğiz. Çok büyük gelişmeler var. 2012’ye kalmadan bütün otobüsler engelsiz olacak.”

STANDARTLAR ÇOK GELİŞTİ

İstanbul’da standartların çok geliştiğini, engellilerin seviyesinin de yükseldiğini kaydeden İSÖM Müdürü, “Önceden ‘Bir hastaneye gideyim de bana yeter’ diyen kişiler artık çok doğal olarak ‘bir film de izlemek istiyorum niye küçük görülüyor’ diyor. Taleplerin büyümesi çok güzel. Bu demektir ki hizmetler de büyümeli” dedi.

Dr. Çiftçi, çalışmalarının yurt dışında nasıl hayranlıkla karşılandığını şu örnekle anlattı; “Geçenlerde ABD’den engelli ulaşımı ile ilgili bir uzman geldi. Aslında biz istedik ki ondan bir takım yeni bilgiler alalım. Ama o bizden çok etkilendiğini ve bazı uygulamalarımızı örnek alacaklarını söyledi. Biz 10 liftli 50 aracımızla, kişiye özel ulaşım imkanı sunuyoruz. Sağlık ve eğitim ihtiyacı olan bir kişiyi evinden alıyor, işini bitirdikten sonra bırakıyoruz. Bu iş için ücret almıyoruz. Bunu duyanlar çok garip karşılıyor, şaşırıyorlar. İstanbul kalabalık bir şehir olduğundan ve toplumun bakış açısının kırılamadığından dolayı toplu ulaşımda sıkıntı yaşıyoruz. Otobüste rampa var, engelli yeri de mevcut. Ama araç tıka basa dolu. Bu problemler yaşandığı müddetçe bire bir ulaşımı devam ettireceğiz.”

KÖRLER İÇİN BAĞIMSIZLIK MERKEZİ

İstanbul Özürlüler Müdürlüğü’nün, engelliyi hayata hazırlamaya yönelik birçok eğitim programı bulunuyor. Özürlünün Sosyal Hayata Adaptasyonu Projesi (ÖZHA) bunlardan biri. Proje çerçevede okullara gidilerek, öğrencilere “engelli olma” durumu anlatıldı. Görme ve bedensel engelli gönüllülerin görev aldığı eğitimler sonunda gönüllülerin sayısı da arttı. İSÖM psikologları, 10 merkezde zihinsel engellilere çamaşırını nasıl yıkayacaklarından ütülerini nasıl yapacaklarına kadar günlük hayatta karşılaşabilecekleri birçok konuda ders veriyor. Evinden dışarıya çıkamayacak durumda olanlar da evlerinde tıraş ediliyor.

İŞE DE YERLEŞTİRİYORLAR

İSÖM görme engelliler için de bir bağımsızlık eğitim merkezi kurmaya hazırlanıyor. Unkapanı’nda açılacak merkezde bir görme engellinin başkalarına ihtiyaç duymadan nasıl yaşayabileceği anlatılacak.

İSÖM’ün bazı merkezlerinde de İSMEK bünyesinde meslekî eğitim veriliyor. İSÖM Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, bu kamsamda kariyer tespiti yaptıklarını söyledi. Çiftçi, “Engellilerin yetenekleri belirlenip işe yerleştirilmesi sağlanıyor. Onları işyerinde bir yıl süreyle takip ediyoruz. Doğru işe doğru engelli yerleştirildiğinde başarı çıtası da yükseliyor. Mesela, işitmeyen bir gencin çok gürültülü bir fabrikada çalışması gibi. Böyle yöntemler çok güzel sonuçlar verdi.”

Yerel yönetimlere yol haritası hazırladılar;

Ben bir engelliyim ya da benim engelli bir çocuğum var. İSÖM’ün hizmetlerinden nasıl faydalanacağım. Dr. Aylin Çiftçi, bu soruya şöyle cevap verdi; “En güzeli yüz yüze görüşme. Ama bize ALO 153’ten de ulaşabilirler. Sakatlık raporuyla gelip kaydolanlara, ulaşım, eğitim, sağlık, kamp, danışma desteği sağlıyoruz.

Bu arada görme, işitme, bedensel ve zihinsel engellilerinin yakınlarıyla on farklı konu başlığında bir araştırma yapıyoruz. Onların, tavsiye, beklenti ve memnuniyet duyduğu konuları belirleyeceğiz. Raporun ardından neler yapılacağına dair bir yol haritası çıkarılacak. Bunu İstanbul raporu olarak kitaplaştıracağız. Bu arada yerel hizmet konusunda da bir kitap hazırladık. Engellilerle ilgili bir birim oluşturmak isteyen herhangi bir yerel yönetime rehber niteliği taşıyor. Amacımız bunu Türkiye’ye yaymak. Çünkü 400 kişiden oluşan dev bir çalışanımız ve ciddi bir tecrübemiz var.”


türkiyegazetesi
 
Son düzenleme:
Tekerlekli Sandalye
Üst