İSÖMX Müzik Grubuna Engel Yok

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Konuyla ilgili açıklama yapan grubun eğitmeni Murat Uçtu, İSÖMX grubunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü'ne (İSÖM) bağlı olduğunu ve 2011 yılında engellilerden kurulu mehteran ve işitme engelliler perküsyon grubunun başarıları sonucu böyle bir fikrin ortaya çıktığını söyledi.

Grubun 24 kişilik kadrosunda, görme, bedensel, otistik, zihinsel ve işitme engellilerin yer aldığını belirten Uçtu, grubun 11 üyesinin orkestra ve vokal kısmında, diğer üyelerinin de dans ve gösteri sanatlarında görev aldığını kaydetti.

Uçtu, grup için birçok isim düşündüklerini ancak müdürlüğün adının sonuna “X” harfini ekleyerek grubun adını koyduklarını aktararak, “X” harfinin bilinmeyenler için kullanıldığını, yaptıkları çalışmalarla bilinmeyeni bildirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Grup kurulurken müzik alt yapısı olan kişileri tercih ettiklerini kaydeden Uçtu, şunları söyledi:

“Bunun yanında, müziğe yakın olup ancak tam da içinde olmayan arkadaşları tercih ettik. Grupta daha önce eğitim almış az kişi vardı, o eğitimler de yeterli değildi. Biz eğitim verdik. Daha çok ritm, nota, ses eğitimi ve armoni üzerine eğitim verdik. Elektronik alt yapılarla, gurubun müzikalitesini bu sayede desteklemiş olduk. Görme engelli arkadaşlara notayı okuyup veriyoruz. Kayıt yaparak veriyoruz. O şekilde parçaları çalabiliyorlar. Farklı engelli gruplarının bir arada müzik yapması zor. Onlara aynı eğitimi veremezsiniz. Bu açıdan biraz zorlandık. Grupta her engel grubundan üye olduğu için aynı eğitimi vermek mümkün değil. Bir işitme engellinin müzik algılaması ile bir görme engellinin, bir otistiğin müzik algılaması çok farklı. Gruba eleman temininde zorlanmıyoruz. Tanıdıklar ve internet aracılığıyla yetenekli engelli müzisyenleri buluyoruz. Şu ana kadar Türkiye'nin çeşitli illerinde 30'un üzerinde konsere çıktık. Cumhurbaşkanlığı'nın 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesinde yer aldık. İlk konserimizi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda verdik. Unutulmaz bir konserdi.”

Albüm hazırlığı yapılıyor

Konserlere 2012-2013 sezonunda devam edeceklerini ifade eden Uçtu, icra ettikleri parçaların kayıtları yaptıklarını ve bu parçalara video klip hazırlayarak albüm çıkaracaklarını belirtti.

Uçtu, görsel şovları biraz daha büyüteceklerinin altını çizerek, “Yurt dışındaki festivallere de gidiceğiz. Orada daha çok dans ve görsel şovları öne çıkaracağız” dedi.

“Müzik Benim İçin Hayatın Anlamı”

Grubun bağlamacısı olan 30 yaşındaki doğuştan görme engelli Mehmet Ali Türk de küçüklüğünden beri müzikle uğraştığını anlatarak, “Müzik, benim için hayatın anlamı. Müzik, insanların etnik yapısı, dini, dili fark etmeksizin bir anlatıdır benim için” diye konuştu.

İSÖM'de memur olarak çalışan Ercan Kılıçaslan ise perküsyon aletleri çalarak ve sesiyle gruba destek verdiğini ifade ederek, Karadeniz parçalarının yer aldığı bir albüm çıkardığını söyledi.

Grubun yaşça en küçüğü olan otistik Beyazıt Yakar da henüz 15 yaşında olduğunu aktararak, elektro davul ve bağlama çaldığını, aynı zamanda solist olarak da gruba katkı sunduğunu bildirdi.

Görme engelli 25 yaşındaki Uğur Güreler de grubun solisti ve ritmcisi olduğunu ifade ederek, “Bu projede çok başarılı şeyler gördüm. Yeni arkadaşlarımız katılımı ile çok güzel şeyler yapacağız. Arnavutça ve Makedonca parçalar okuyorum. Müzik ruhun gıdasıdır” şeklinde konuştu.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst