İştahsız çocuklar nasıl beslenmeli?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Televizyonun çocuk gelişimine zihinsel, runsal ve fiziksel pek çok olumsuz etkisi var. Çocuğunuzun özellikle yemek yerken televizyon izlemesine izin vermeyin.

İştahsız çocuğu televizyon karşısında beslemek sorunu daha da büyütür. Beyin, televizyon zlerken doygunluk sinyali gönderirken, öğünler günden güne azalıyor.

Bana ‘Çocuğum iştahsız’ şikayetiyle gelen pek çok anne babaya ilk sorum ‘Onu nasıl besliyorsunuz’ oluyor. Yanıt hep aynı: Televizyon karşısında, o çizgi filme dalarken... Bu ailelere ilk önerim, yemek saatinde televizyonu kapatmaları. Televizyonun çocuk gelişiminde, psikolojik ve fiziksel pek çok zararı var.

Bugüne kadar tıp otoritelerinin yaptığı sayısız araştırmalar bunu gösteriyor. Televizyonun iştah üzerindeki etkisinde beynin rolü büyük. Beyin doygunluk sinyallerini algılamakta gecikiyor. Çocuklar o öğünde annelere daha çok yemiş gibi görünse de algı bozukluğu bir sonraki öğünde daha geç acıkma olarak kendini gösteriyor.

YA TELEVİZYON YA YEMEK

Çocuklar yeterince otonomi kazanmadıklarından aynı anda yemek yeme ve televizyon seyretme işini yapamazlar. İştah kontrol sistemi az miktarda besin alındığında kişiyi koruyacak şekilde çalışır ve iştahı artırır. Aktivite artınca oluşan enerji açığını kapatmak için de iştah ve dolayısıyla besin alımının artar. Uzun süreli ve düzenli aktivite iştahı artırır.

ANNELERE ÖNERİM

Televizyonun çocuk gelişimine zihinsel, runsal ve fiziksel pek çok olumsuz etkisi var. Çocuğunuzun özellikle yemek yerken televizyon izlemesine izin vermeyin. Yemekler sofrada ve sakin ortamda yenmeli. Az yemesi mühim değil. Az ama sık yiyerek metabolizması harekete geçecek, kısa sürede iştahlı bir çocuk olacak. Aksi takdirde algı problemi başgösterecek ve her geçen gün daha az karnı acıkıp daha az besinle doyacak.

VİTAMİNLER ŞİŞMANLATIR MI

• Demir eksikliği anemisinin (DEA) belirtisi iştahsızlıktır. ABD’de yapılan son araştırmada multivitamin kullanımının iştah açısından fark bulunamadığı, aksine A vitamin, çinko ve folat düzeylerinin vitamin kullanan grupta aşırı miktarda olduğu saptanmıştır. Folik asit desteği verilen 3-5 yaş grubunda tedavi süresince iştahın daha iyi olduğu belirtilse de tedavi kesimi sonrası bu etkinin kaybolduğu gözlendi.

STAR
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İştahsız Çocuklara Bıldırcın Yumurtası

27122010132045030631676.jpg


Demir, fosfor ve vitamin zengini bıldırcın yumurtası tam bir protein deposu.
Bıldırcın yumurtası hem çocuğun günlük protein ihtiyacını karşılıyor, hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Tavuk yumurtasına kıyasla 5-6 kat küçük olan bıldırcın yumurtası barındırdığı protein bakımından çok zengin.

Uzmanlar, yemek yeme sorunu olan çocukların anne babalarına protein ve vitamin deposu bu küçük yumurtaları tavsiye ediyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Beste Günday, "Bıldırcın yumurtası özellikle protein, demir, B1, B12, A vitamini, fosfor açısından çok zengin bir yiyecektir. O yüzden çocukların özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde, öğrenme dönemlerinde büyük katkı sağlar" diyor.

İster haşlayın, ister pişirin; ancak bıldırcın yumurtasını asla çiğ tüketmeyin.

Bıldırcın yumurtasının küçüklüğüne aldanıp ölçüyü kaçırmamak da gerekiyor. Çünkü yüksek protein böbreklerde hasara yol açabiliyor.

haberoku
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklara yemek yedirmenin yolları

Bazı çocuklar yemek yemeye karşı iştahsızdır. Çocuk saatlerce sofranın başında oturup oyalanabilir veya acıkmadığını söyleyerek yemek yemeyi reddedebilir.

Yaşanan bu sıkıntılı durumdan dolayı bir süre sonra anne ile çocuk arasındaki ilişkide problemler yaşanmaya başlar. Çocuğun yemek yeme saatleri hem anne için hem de çocuk için işkenceye dönüşür. Toplumda bilinenin aksine şişman çocuk, sağlıklı çocuk demek değildir. Çocuğunuzun eninde sonunda mutlaka acıkacağını unutmamalı ve ona bu konuda destek olmaya çalışmalısınız.

Kaşık tutma olgunluğuna eriştiği andan itibaren kendi kendine yemeğini yiyebilmesine imkân vermelisiniz. Aksi takdirde çocuk, sorumluluk duygusu ve özgüven kavramından yoksun olur. Bu noktada anneler küçük yöntemlerle bu sorunu aşabilir.

Bunun için çocuğun tabağına yiyebileceği kadar yemek koymaya özen gösterip abartıdan kaçının. Aile olarak yemek saatinde bir düzen oluşturun ve çocuğa örnek olun. Çocuğa sevmediği bir besini alternatifler sunarak farklı şekillerde sunmaya çalışın. Çocuğunuza yemek yeme konusunda ısrarlı davranarak inatlaşma yoluna gitmeyin.

Şu yöntemleri deneyin

Yemek yeme konusunda çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın, özgüvenine ve kişiliğine zarar verir.

Yemeğini yemediği takdirde 'başkasına veririm', 'sen yemezsen ablan yer' gibi sözcükler kullanmayın.

Çocuğun yemek yemesini sağlamak için televizyonun karşısında uzun süre oturtmayın.

Yemek yemeyi reddeden çocuğa bir dahaki öğüne kadar hiçbir besin vermeyerek acıkmasını bekleyin.

Sofrayı keyifli hale getirin, oyun katın. Sebzeleri çocuğun ilgisini çekecek şekilde yapabilirsiniz.

Yemeğini bitirdiği için ödül almayın, aksi takdirde bunu size karşı kullanacaktır.

zaman.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst