İstanbul'daki bütün mezarların bilgilerine internet üzerinden ulaşılabilecek

Kim, nerede yatıyor internet söylüyor

İstanbul'daki bütün mezarların bilgisinin internet ortamına aktarılarak, mezar yerlerinin bilgisayar üzerinden bulunması ve kayıtlara ulaşılmasını sağlayacak olan Mezarlık Bilgi Sistemi (MBİS), yakında vatandaşların hizmetine sunulacak

İstanbul'daki bütün mezarların bilgisinin internet ortamına aktarılarak, mezar yerlerinin bilgisayar üzerinden bulunması ve kayıtlara ulaşılmasını sağlayacak olan Mezarlık Bilgi Sistemi (MBİS), yakında vatandaşların hizmetine sunulacak.

AA Muhabirinin görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, İstanbul genelinde 65'i ekalliyet olmak üzere 333 adet mezarlık bulunduğunu ve mezarlık alanının 700 hektarlık alanı kapsadığını ifade ederek, tüm mezarlıkların otomasyonunu sağlayacak Mezarlık Bilgi Sistemi projesinin büyük kısmının tamamlandığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü projenin şu anda test aşamasında olduğunu ve yakında hizmete alınacağını bildiren Avcı, bu projeyle her bir mezar bilgisinin otomasyonunun sağlanmış olacağını vurguladı.

Avcı, ''MBİS Projesi kapsamında İstanbul'da 700 hektarlık alanda yaklaşık 2 milyon 200 bin mezarın sayımı ve fotoğraflanmasını gerçekleştirdik. Tüm mezarların bilgi kayıtları sisteme giriliyor'' dedi.

Mezarlıklardaki statülerin sıra ve parselli mezarlık olarak değerlendirildiğini, bu projeyle artık bütün mezarlıkların ve mezarların parselli konuma gelmiş olacağını ifade eden Avcı, tüm mezar yerlerinin, mezarlık yollarının ve mezarlıklardaki ağaçlara kadar mezarlık içerisindeki tüm noktalar ile baş taşı bilgilerinin toplandığını belirtti.

Avcı, ''Vatandaş, cenazesini gömdükten sonra, artık mezar kaybolmayacak durumda olacak. Bunun getirisi; biz, oturduğumuz yerde bilgisayarımızda hangi mezarlığımıza ne kadar gömü yapabileceğimize dair alanlarımızı bilmiş olacağız. Vatandaş cenazesini gömdükten sonra yapılmamış olsa bile bu proje ile mezar yerleri kaybolmayacak. Bir başkasının mezarına bir başkası sahip çıkamayacak'' şeklinde konuştu.

MBİS projesi çerçevesinde mezarlıkların adalara bölünüp ara sokaklar, bölümler oluşturulup yer tayini, yer biçimlendirilmesi yapıldığını anlatan Avcı, projenin devreye alınmasıyla mezarlıklardaki birçok sorunun da ortadan kalkacağına işaret etti.

İstanbul Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: ''MBİS, kiosklar (dokunmatik bilgi terminali) aracılığıyla halkın hizmetine sunulacak, 15 adet kiosk alındı, bu kiosklar kent içindeki büyük mezarlıklara yerleştirilmeye başlandı. Sadece kioskların sisteme bağlanıp bilgilerin yüklenmesi kaldı. Sisteme girilen mezarlık bilgilerine, vatandaşlar kiosklar aracılığıyla ve hatta evinde oturduğu yerde rahatlıkla ulaşabilecek. Mezarını unutup uzun yıllar ziyaret etmemiş, mezar yerini kaybettiğini düşünen insanlar, mezarlığa geldiği zaman, kiosklar vasıtasıyla bilgilerini girip kimseye sormadan aradığı yeri bulabilecek. Proje kapsamında geriye 150-200 hektarlık bir alanımız kaldı, onların da ihalesini tamamlayıp, hepsini bütün halinde hizmete sunacağız.''

Küçük yerlerde mezar yeri bulma sorunu yaşanmadığı için kiosklara gerek olmadığını aktaran Avcı, aynı zamanda bu sistemin, gömü yapılabilecek alanları da ortaya çıkaracağını vurguladı.

Avcı, sistemin devreye girmesiyle, vefat eden kişilerin tıbbi ölüm sebepleri, yaşları, memleketleri ve kadın-erkek oranları gibi değişik istatistiksel bilgilere de ulaşılacağını söyledi.

Nesime Ergönen - AA
 
Geri
Üst