İstanbullu'ya toplu taşımada metropol konforu geliyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
6607.jpg



Dünyanın en önemli metropollerinde geçerli olan toplu taşıma araçlarında engellilere yönelik iniş-biniş ekipmanları ve güvenlik kameraları şimdi de İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak.

BMC Genel Müdür Baş Yardımcısı Turgut Cankılıç, 'Otobüslerimiz yıllardır Avrupa'da hizmet veriyor. Şimdi sıra İstanbul'da' dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

AB ülkelerinin toplu taşımacılıkta konfor ve güvenlik odaklı yaklaşımları, İstanbul'da da hayat buluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşımacılığın koşullarını iyileştirmek ve güvenliğini artırma hedefli çalışmalarına en büyük destek yüzde yüz Türk sermayeli otomotiv şirketi BMC'den geldi. Savunma sanayiinde olduğu gibi toplu taşımacılıkta da öncü çözümler geliştiren şirket, son olarak İstanbulluların kullanımına sunulan ve özellikle engelli, yaşlı, çocuklu yolcuların güvenli ve rahat seyahat etmesine imkan sağlayan tam alçak tabanlı araçlarla gücünü gösteriyor.

2012 İLE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

2005 yılında yayınlanan ve toplu taşıma araçlarının niteliklerini düzenleyen bir yönetmelikle; 2012 yılı temmuz ayına kadar tüm toplu taşıma araçlarının engellilere yönelik donanım ve düzenlemeler içermesi takvimi hızlandı. Yönetmeliğe uyum sağlama yönünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de İETT koordinatörlüğünde; toplu taşımacılık standartlarını yükseltiyor.

Türkiye'de ilk kez BMC' nin geliştirdiği tam alçak tabanlı otobüsler, AB ülkelerinin başkentlerinde olduğu gibi İzmir, Mersin ve Antalya şehir merkezlerinde de başarı ile hizmet veriyor.

CARİ AÇIĞA YERLİ MALI ÇÖZÜMÜ

KAYSERİ'de 190 adet doğalgaz ile çalışan BMC markalı otobüsün görev yaptığını söyleyen BMC Genel Müdür Baş Yardımcısı Turgut Cankılıç, engellilere yönelik güvenli ve konforlu taşımacılık çözümlerinin yerli malı otobüslerle sağlanmasınında cari açığın azalmasına katkı sağlayacağına dikkat çekerek şunları söyledi;

'5-6 yıldır aşırı değerli TL nedeniyle yerli üreticiler döviz baskısı altındaydı. Şimdi artan kurlarla hem ihracatta hem de yurtiçi ihalelerde yerli üreticilerinin şansı eşitlendi. İstanbul'da toplu taşımacılık artık çok daha konforlu araçlarla yapılmaya başladı. Alçak tabanlı otobüsleri Türk mühendisliğinin ürünü olarak ilk defa 2000'li yılların başlarında geliştirerek, önce İngiltere'ye daha sonra da Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Malta, Bulgaristan, Romanya gibi diğer AB ülkelerine ihraç ettik. O ülkelerin başkentlerinde, büyük kentlerinde yolcuları BMC otobüsleri taşıyor. Şimdi sırada İstanbul var. Bu araçlarımızı da en uygun fiyatlarla sunabilecek yetenekteyiz. 300 yan sanayi firmasıyla çalışıyoruz. İş ve aş üretiyoruz.'

1.600 OTOBÜSLÜK ÜRETİM KAPASİTESİ VAR

BMC, İzmir'deki tesislerinde yıllık 1.600 adetlik otobüs üretim kapasitesi sunuyor. Daha önce aldığı siparişler nedeniyle bu yılın geçtiğimiz 8 aylık dönem üretimini dolduran BMC, İETT ve Otobüs A.Ş. ihaleleri için gerekli tüm hazırlıklarını yaparak talepleri daha kısa sürede karşılayabilecek. İstanbul'da peş peşe çok sayıda hat özelleştirmesi yaşandığına dikkat çeken BMC yetkilileri; Otobüs A.Ş.'nin 2. Parti 250 araçlık hat kiralama ihalesi için gerekli planlamanın yapıldığını ve gelecek tüm talepleri karşılayabileceklerini belirttiler. Hat kiralama ihalelerini yöneten Otobüs AŞ' nin erguvan adı ile bilinen alçak tabanlı yeni otobüslere yönelmesiyle ortaya giderek büyüyen bir pazar çıkıyor.

ENGELLİLERE BÜYÜK KOLAYLIK

MODERN metropollerde yıllardır görev yapan alçak tabanlı otobüsler, artık Türkiye'nin kentlerinde de artıyor. Bu araçların bir başka özelliği ise engellilere yönelik kolaylıkları arasında durağa geldiğinde yana yatma özelliği yer alıyor. Bu sayede otobüs ile kaldırım aynı hizaya gelerek, engelli yolcuların inip binmesini mümkün kılıyor.

İSTANBUL'A KONFOR VE GÜVENLİK BMC İLE GELİYOR

TOPLU taşıma araçlarında Türkiye'nin en önemli markalarından biri olan BMC'nin bugüne kadar 3 bin otobüsü İstanbul'da özel halk otobüsü olarak hizmet verdi. Halen binin üzerinde BMC markalı otobüs İstanbul sınırlarında toplu taşıma hizmetini başarıyla sağlıyor. Şirket, 700 çeşitten fazla araç üretimi gerçekleştirebiliyor. 7.5, 9, 12 metre solo ve 18 metre körüklü otobüs üretimine uygun tesislerinde CNG (doğalgazlı) ile çalışan çevreci otobüs üretimi de gerçekleştiriyor. BMC üretimi otobüslerde TUV, MIRA ve IDIADA gibi uluslararası bağımsız kuruluş onayları bulunduğu için AB ülkeleri dahil dünyanın her yanında başarıyla görev yapabiliyor. Otobüslerde validatör cihazı, güvenlik kameraları, LCD ekranlar gibi güvenlik ve konfor detayları yer alıyor. Güvenlik sistemine ilave olarak motor bölümün de meydana gelebilecek bir yangın için otomatik yangın söndürme sistemi de araçlarda mevcut.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst