Kabızlığı hafife almayın!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kabızlık çekenler bunu, normal yaşamlarının bir parçasıymış gibi kabul eder. Kendi kendilerine çareler ararlar


Kabızlığı hafife almayın!

Dr. Hasan İnsel

Oysa teşhis ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız

Kabızlık, basit bir deyişle seyrek dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkılama sıklığı yaş ve beslenme gibi birçok faktöre bağlı olmakla birlikte, kişiden kişiye de farklılık gösterebilir. Sebebi herhangi bir patolojiden kaynaklanmıyorsa, kabızlığa neden olabilecek çeşitli durumlar şunlardır:

* Tek yönlü beslenme alışkanlığı
* Az sıvı alınması
* Hareketsizlik
* Stres
* Yolculuk, seyahat veya tatillerde yeme alışkanlıklarında değişiklik
* Müshil istismarı
* Bazı ilaçlar (Antidepresan, ağrı kesiciler, demir destekleri)
* Hamilelik dönemi
* Yanlış dışkılama alışkanlıkları
* Bazı sindirim sistemi dışı hastalıklar

Kabızlık, ciddi hastalıkların ilk belirtisi veya görünen tek belirtisi olabilir. Hemen müshil ilaçlarına başlanmamalıdır. Bu durumda ilaçların etkisi giderek azalacak ve sürekli dozlarının artırılması gerekecek. Çoğu kişi dışkısında kan gördüğünde de bunu önemsemez ve “Hemoroittir” deyip geçiştirir. Ancak dışkıda kan, makatta yırtık veya hemoroitten kaynaklanabileceği gibi daha ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

Bağırsak tembelliği


Genellikle iş yoğunluğu veya ev dışında tuvalete gitmekten kaçınma nedeniyle normal bağırsak reflekslerinin kaybolması zaman içinde kabızlığın yerleşmesine neden olur. Bu nedenle ihtiyaç olduğu anda tuvalete gitmeye ve düzenli dışkılama alışkanlığı edinmeye çaba göstermek gerekir. Böylece dışkılama refleksleri 1-2 hafta içinde normale dönecektir. Bağırsak tembelliği genellikle yeterli posa ve sıvı alımıyla çok hareket edilmesi sonucu düzelir.

Gün içerisinde yenilen ekmeklerin tam buğday, çok tahıllı veya yulaflı olması, en az beş porsiyon meyveyle sebze gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesi, susuz kalmamaya çaba gösterilmesi yararlı olur. Kahvaltıda 4-5 çorba kaşığı yulaf ezmesi ve tahıl gevreği yanında ceviz, fındık, badem yenilmesi, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagil yemekleri, salata veya çorbalar, kabızlığın önlenmesinde son derece fayfalı olur. Kuru kayısı, erik, incir gibi meyveler veya bunların hoşafları da destek olabilir.

Geçişi iyi ayarlayın


Bol posalı beslenme uygulaması başlangıçta bazı kişilerde gaz şikayetlerine neden olabilir. Ancak bu yiyeceklerin küçük porsiyonlarda tüketilerek yavaş yavaş artırılmasıyla bu sorun kolaylıkla çözümlenebilir.

Yoğurt ve kefir de, içerdiği faydalı bakteriler sayesinde sindirimi düzenleyici etkiye sahiptir. Günlük düzenli yürüyüş veya benzeri egzersiz yapılması da bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Bu tip beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmadan önce, bunların size uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmak gerekir. Kabızlık dediğimiz durum yukarıda sayılan örneklerden başka, bazı ciddi hastalıkların da ilk belirtisi veya görünen tek belirtisi olabilir. Bu nedenle “Kabızlık herkeste var, önemli değil” denmemeli ve muhakkak doktora danışılmalıdır.

saglik.milliyet.com
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kabızlığı gideren besinler

Bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelen kabızlık, çoğu insan için büyük bir dert.


Peki, kabızlığı gidermek için ne yemeli?

* Sabahları aç karnına bol su için. Günde 2-3 litre sıvı gıda tüketin.
* Azar azar ve sık sık yemek yiyin.
* Yiyecekleri iyice çiğneyin ki bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
* Pudra'daki habere göre, incir, mürdüm eriği, kayısı, üzüm gibi meyveleri yiyin veya kompostosunu için. Özellikle sabahları su içtikten sonra 4-5 adet kuru kayısı yemek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır.
* Eriğin kurutulmuşu da kabızlığa karşı iyi gelir. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yiyip üzerine de suyunu içebilirsiniz.
* Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.

Hangi tür yemekleri yemeli?

* Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içmeye çalışın.
* Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze veya balık tercih edin.
* Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan önce 1 kase yoğurt iyi gelebilir.
* En etkili tedbir olarak, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın. Ayrıca günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabileceğinizi de unutmayın.
* Günde bir kaşık zeytinyağı içmek iyi gelebilir.

Bitkilerin kabızlığa etkisi

* Adaçayı, kekik, sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketliliğini artırır. Bu bitkileri birlikte veya ayrı ayrı demleyerek içebilirsiniz.
* Zencefil çayı bağırsakların çalışmasını sağlar.
* Keten tohumu mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst