Kaburga Kırıkları Belirtileri ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kaburga kırıkları, kaburgalara sert bir cisimle vurmak, keskin bir kenar üzerine düşmek, bazı taşıt kazalarına uğramakla hâsıl olurlar. Hasta kınlan kemikler hizasında şiddetli bir ağrı hisseder. Parmakla yoklayarak kırık kaburgayı anlamak kabildir.

Kırılan bölgeye avuç içini dayayıp tetkik ederseniz teneffüs hareketleriyle ortaya çıkan bir takım kıtırtılar hissedersiniz. Kulakla dinlemek suretiyle de bu kıtırtıları duymak mümkündür.

Yapılan Röntgen tetkiki kırığı açık olarak meydana çıkarmaya kâfidir. Büyük kazalarda kırılan kaburga kemiklerinin uçları akciğerlere batıp bu organları zedeleyebilir. Bundan doğan ilk ihtilât akciğerlerdeki havanın deri altına kadar gelip orada toplanmasıdır. Bu vaziyette göğüs, omuz ve kollar şişmiş bir halde görülür. Bunu görüp telâş etmemelidir. Çünkü bu tehlikeli bir hal değildir. Birkaç gün içinde gelip geçebilir.. Asıl tehlikeli olan akciğerler zedelendikten sonra ortaya çıkması ihtimali olan (zaturre) dir.
Buna çok dikkat etmek lâzımdır.

Tedavisi — Basit ve ihtilâtsız vakalarda kaburgaların kırıldığı bölgeye deri altından (Novocaine) şırıngaları yaparak hissi uyuşturmak ve ağrıyı kesmek iyi tesir hâsıl eder.
Kırılan kemik uçları karşı karşıya getirilerek deri üstünden flaster ile yapıştırmak suretiyle tesbit olunurlar. Bunların üzerinden göğsü sargı ile sıkıca sarmak uygun olur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst