Kadın Hastalıkları Enfeksiyonlarıdan Korunma Önerileri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Vajinal enfeksiyonlar, hemen her kadının hayatı boyunca dönem dönem karşılaştığı, bazen son derece basit bazen de ciddi komplikasyonlara neden olabilen önemli sağlık sorunlarıdır.
Alınacak bazı basit önlemler ile vajinal enfeksiyonların önüne geçilebilir. Hemen her yerde tekrarlanan ve çoğu kadının bildiği bu önlemleri birkez daha tekrarlamakta yarar var

Yönün önemi
Tuvalet sonrası temizlik yaparken mutlaka ve mutlaka önden arkaya doğru yapın. Arkadan öne doğru yapılan temizlik sırasında anüs çevresinde bulunan mikropları vajinaya doğru taşıyabilirsiniz. Bu mikroorganizmalardan en önemlisi E.Koli adı verilen bakteridir ve vajinal enfeksiyonların sık görülen nedenlerinden birisidir.

Vajinal duşu unutun
Sanılanın aksine vajina içini basınçlı su ile yıkamak hijyenik bir davranış değildir. Bu şekilde bir uygulama vajina içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile bölgedeki asit-baz dengesini değiştirir. Bu denge son derece hassas olup ufak oynamalar bile bazı mikroorganizmaların olması gerekenden fazla çoğalması ve enfeksiyon yaratmasına neden olabilir. Yine var olan sessiz enfeksiyonların rahim içi ve tüplere doğru ilerlemesine yardımcı olabilir.

Nemi uzak tutun
Genital bölgenin nemli kalması mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar için uygun zemin hazırlar. Genital bölgenin temizliğinde özellikle bu amaçla üretilmiş ürünleri tercih edin. Eğer gerekirse genital bölgenizi saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.

Dar giyisilerden kaçının
Dar pantolonlar özellikle zayıf kadınların tercih ettiği giysilerdir. Bu tür giyisiler şık olmakla birlikte sağlık açısından sakıncalı olabilir. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.

Pamuklu çamaşır tercih edin
Sentetik iç çamaşırları kadın iç giyiminin vazgeçilmez ögeleridir. Ancak bu tür giysiler hava sirkülasyonu engeller ve nemi emmedikleri için vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.

İrritan maddelerden uzak durun

Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanlarıdır. Bu ürünleri mümkün olduğunca kullanmamaya gayret edin.

KORUNUN
Vajinal enfeksiyonların büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır. Uzun süreli tek eşli ilişkiniz yoksa mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alın. Bu hastalıklardan korunmanın tek ve en etkili yolu prezervatiftir.

UNUTMAYIN
Eğer vajinal enfeksiyonu düşündüren belirtiler varsa tanının bir uzman hekim tarafından konması ve uygun tedavinin planlanması son derece önemlidir. Mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan vajinal enfeksiyonlar değildir ve genelde diğer enfeksiyonlarla beraber görülür. Eczanelerden reçetesiz alınan ilaçlar ile arkadaşlarınızın önerileri ile kullanacağınız ilaçlar mantar enfeksiyonunu tedavi edebilir ancak diğer enfeksiyonları saklayabilir. Bu durum komplikasyon görülme riskinizi arttıracaktır.
 

güz gülleri

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2013
Mesajlar
914
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Tedbirler tedaviden önemli !

Kaşıntı, adet döneminde veya ilişki sırasında ortaya çıkan kötü kokular, renkli akıntı, yanma ya da ağrı, vajinal enfeksiyonların en belirleyici bulguları. Hemen her kadın hayatının belli dönemlerinde bu enfeksiyonlarla karşılaşıyor
Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Tolga Ergin, vajinal enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi: “Vajinanın özelliği, bölgenin zararlı bakterilere karşı savunmasında bizzat bakterilerin görev alması. Laktobasil adı verilen ve asit ortamda üreme özelliğine sahip bakteriler, enfeksiyon yapabilecek diğer bakterilerin çoğalmasına engel olur. Bu amaca yönelik olarak vajina duvarındaki hücreler içerisinde östrojen hormonu sayesinde depolanan glikojen, şekere sonra da laktik asite dönüşür.
Asit ortamı ve enfeksiyon ilişkisi Asit madde, vajinanın asit ortamının devamını ve laktobasillerin çoğalmasını sağlar. Laktobasiller azaldığında vajinanın asit ortamı bozulur ve enfeksiyon gelişir.
Bir miktar akıntı normal Üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz akıntı olur. Normal kabul edilen bu sıvıya fizyolojik vajinal akıntı denir. Bu akıntı; renksiz ve kokusuzdur, kaşıntı, irritasyon yapmaz. Fizyolojik vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça artma eğilimindedir. Yumurtlama döneminde bu akıntı artabilir ve sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır.
Bel ağrısı enfeksiyona işaret edebilirVajinal enfeksiyonlara vajinit, rahim ağzı enfeksiyonlarınaysa servisit denir. Bunlar, fizyolojik olmayan vajinal akıntılar. Bu hastalarda akıntı daha bol miktarda, kötü, rahatsız edici kokudadır. Ayrıca kaşıntı görülebilir. Servisitlerse akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrılarıyla belli eder.
Yabancı madde ayırımıGenital bölgede kullanılan parfümler, pedler, vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vajinada tahriş yaparak akıntıya neden olabilir.
İdrar yaparken ağrı varsa
Kıvamlı akıntılarla kaşıntı şikayetleriyse mantar enfeksiyonuyla ilişkili. Enfeksiyona dış genital organlar da katılır. Bunun sonucu genital bölgede kızarıklık, ağrı ve şişlik oluşur. Mantar enfeksiyonu bazen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya neden olabilir. Bazı vajinal enfeksiyonlarsa sessiz seyredebilir ve zamanla komplikasyonlara sebep olabilir.

vajinal_mantar.jpg

Basit ama etkili önlemler
* Genital bölgenin nemli kalması, mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar için uygun zemin hazırlar. Genital bölgenin temizliğinde özellikle bu amaçla üretilmiş ürünleri tercih edin.
* Sentetik iç çamaşırları hava sirkülasyonunu engeller ve nemi emmez. Pamuklu çamaşırları tercih edin ve sık değiştirin.
* Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanları. Bu ürünleri kullanmamaya gayret edin.
* Sanılanın aksine vajina içini su veya başka bir şeyle yıkamak hijyenik bir davranış değil. Bu şekilde bir uygulama vajina içerisinde bulunan mikro-organizmalarla o bölgedeki asit-baz dengesini değiştirir.
* Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapın.
* Vajinal tamponların kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tamponun sık aralıklarla değiştirilmesi. Tamponlar uygun kullanıldıklarında vajinanın doğal ortamını bozmaz. Ancak uzun süre vajina içinde kaldığında bu tamponlar enfeksiyon gelişimi bir yana, hayatı tehdit eden enfeksiyonlara bile neden olabilir.
* Islak mayoyla kalınmaması da oldukça önemli. Ayrıca klorlu su vajinal asit ortamını etkileyebildiği için havuz sonrası hemen duş almak unutulmamalı.
* Vajinal enfeksiyonların büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaşır. Uzun süreli tek eşli ilişkiniz yoksa mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alın. Bu hastalıklardan korunmanın tek ve en etkili yolu, prezervatif.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst