Kadınlara çift maaş müjdesi!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Eşini ve babasını kaybetmiş kadınlar için devlet maaş ödemeleri yapıyor. Ayrıca bu kadınların kendi gelirleri de olabiliyor. Kafaları karıştıran ise çift maaş.


KİMLER, NASIL YARARLANABİLİYOR?


En çok merak edilen mesele, bir kadının hem ölen kocasından hem de ölen babasından iki maaş alıp alamayacağı... Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var.

Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı alır. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur. Gelelim hem kocadan hem babadan maaşa. Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne-babasından aylık alıyor. Çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ- Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor. Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor. Kız çocuğu, evlenince maaşı kesiliyor.

DAVA AÇALIM MI?

1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadına kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık veriliyordu. Ancak 1 Ekim 2008'den sonra hem babadan hem kocadan çift maaş kalktı. Gelelim 2012'deki Yargıtay kararına...

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/223 sayılı kararı ile hem babası hem kocası SSK'lı olan bir kadına çift maaş verildi. Kız çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamından gelir veya aylık almama şartı 06.08.2003'de SSK mevzuatına girdi. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin 2011/2938 kararı, bu gerekçeyle her ikisi de SSK'lı olan eş veya babadan birisinin 06.08.2003 öncesi ölmüş olması halinde, SGK'dan çift aylık alınabileceğini ortaya koydu. Bu içtihat ile 02.08.2003'ten önce hem ölen kocası hem de ölen babası Bağ-Kur'lu olanların da çift maaş yolu açık. Çünkü aynı kural Bağ-Kur mevzuatına 02.08.2013 tarihinde getirildi. Hukukçular bu içtihatlarla dava açılabileceğini belirtiyor.

MİLYONLARIN GÖZÜ ANKARA'DA

Sosyal güvenlik alanında bazı değişiklikler yapılmasıyla ilgili yasa tasarısı şu an Başbakanlık'ta. Tasarıdan milyonlarca insanın talepleri var: 4C'liler kadro bekliyor. İşçi kadrosundaki üniversite mezunları memurluk istiyor. 2005 sonrası memur olanlar bir derece, memurlar disiplin affı umuyor. İş ve meslek danışmanları (İMD) maaşlarında düzeltme bekliyor. Ayrıca dışarıdaki 7 bin İMD ise atanma bekliyor. Akademik personelin isteği ise zam.

EN AZ 900 GÜN

Dul maaşında, 01.10.2008'den sonra Bağ- Kurlular ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme aranmaktadır. Bundan önceki durumlarda eksik günler doğum ya da askerlik borçlanmasıyla tamamlanabilmekteydi. Ama şimdi kabul edilmiyor. Fakat bu konuda Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin kararı mevcut. O yüzden dava yoluyla borçlanarak eksik günlerin tamamlanabilme imkânı var.

Kanuna konulan 'her türlü borçlanma hariç 900 gün' sözü hakkaniyetle uyuşmamaktadır.


********************************

Arkadaşlar şimdi seçim zamanı yani seçime sayılı günler kala hükümet ne yapsa da varolan adaletsizliği bir nebze olsa telafi edebilme yolunda. Hakkaniyeti savunanlar o kadar haksız uygulamalarla kanunları kendi çıkar ve menfaatlerine göre düzenlediler ki yeni yeni farkına varıp oy toplama peşinde yapılması düşünülen olumlu bir gelişme daha gündemlerinde. Sözkonusu olan bu ülkenin mağdur kadınlarıysa böyle bir kanun teklifinin çok daha önceden yasalaşması gerekirdi zaten ama olsun bundan sonra güzel şeyler olsun ve bende onları sizlerle buradan paylaşayım o da yeter.
 

haykolik

Üye
Üye
Katılım
Ocak 3, 2012
Mesajlar
515
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
peki bişe sorayım gazoz agacı ablam dul kocası ssk emeklisi dul maaşı alıyor kocasindan babam öldü babamda ssk emeklisiydi 2013de öldü ablam her ikisindende maaş alabilirmi verecegin cevaplar için teşekkürler
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam haykolik,

Daha önceden kız çocuğunun aynı anda hem eşinden ( dul kaldığı için ) hemde babasından ( ssk emeklisi ) alabilmesi iki maaşın farklı kurumdan bağlanma şartıyla sınırlandırılmıştı. Yani dul kalan bir bayan hem ölen eşinden hem rahmetli babasından kalan emekli maaşını alabilmesi için aranan şart farklı kurumlar olmasıydı ama yukarıdaki örnekte olduğu gibi yaşanan bir örnek bundan sonra iki emekli maaşıda SGK dan bağlanmış olsa dahi kız çocuğuna ödenecek şeklinde olumlu bir gelişme.

Bana göre zaten saçmalıklar ötesi bir konuydu yani düşünsenize babanız emekli sandığından emekli ve eşiniz SGK dan emekliyse size iki maaşda bağlanırken bir başkasına sanki ssk dan emekli olmak suçmuş gibi bir başka kız çocuğuna iki maaş verilmiyordu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/223 sayılı kararı ile hem babası hem kocası SSK'lı olan bir kadına çift maaş verildi.

Bazen hakkınız olanı alabilmek için yargı yoluna gitmekte fayda var. Ablanız gereken müracaatı yapsın eğer bir pürüz çıkarırlarsa o zaman hukuki yollardan hakkını almaya çalışsın.

Bu ülkede ne yazık ki bazen hatta çoğu zaman bir yasadaki saçmalığı düzeltmek için hukuk devreye girdiğinde yargıtaya kadar uzanan yolda yürümekte fayda var :)
 

farfan

Üye
Üye
Katılım
May 14, 2013
Mesajlar
80
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Dul bir bayan babasi ölmûs ise maas alabiliyormu annesi babasinin emekli maasini aliyor dul kalan bayan alamiyor sanirim
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
peki hem babası ssk emeklisi hem kendisi hem kocası bu şekildeki biri 3 maaşıda alabilirmi baba,koca.ve kendi emekli maaşını ?

gerçi yedirmezler kendileri hamuduyla götürürler halkada biberonla damlatırlar
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Hem kocadan hem ana-babadan maaş alınır mı?

Mustafa BALKIZ 24 Ekim 2012 Çarşamba


Yargıtay 21.inci Hukuk Dairesi’nin almış olduğu karara göre ,”çalışmayan ve kendi çalışmalarından dolayı emekli maaşı almayan dul kadınlar hem vefat eden eşlerinden hem de ana-babalarından dolayı dul ve yetim maaşını birlikte alabilirler” dedi
Bu karardan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde ( SSİY) değişiklik yaptı. Bazı durumlarda Yargıtay kararına uyacağını bunun için dava açılmasına gerek olmadığı belirtiliyor. Ancak aynı kurumdan emekli olanlara hem dul aylığı hem yetim aylığı ödenmeyecek..Bu durumda olanlara yine mahkeme yolu gözükmektedir. Dul ve yetim aylığı birbirinden farklıdır. Sosyal güvenlikteki ismi “ ölüm aylığı” olan bu aylıklardan, kocadan bağlanana DUL AYLIĞI ana-babadan bağlanana YETİM AYLIĞI denilmektedir.
Dul aylığı alabilmek için eşin çalışıp çalışmadığına veya kendi çalışmalarından dolayı emekli maaşı alıp almadığına bakılmaz. Yani kadın Bağ-Kurlu olsa SSK’lı olarak yada memur olarak çalışsa veya buralardan emekli maaşı alsa da yine dul maaşı alma hakkına sahiptir. Dul maaşı ancak kadının evlenmesiyle kesilir. Boşandığı takdirde dul maaşı yeniden başlar.
Yetim maaşı:Evli olmayan,her hangi bir işte çalışmayan ve kendi çalışmalarından dolayı emekli maaşı almayan yetim kızlşara ödenen maaşa yetim maaşı denir.
KİMLER ÇİFT MAAŞ ALABİLECEK
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararından sonra , eşi,ana-bası vefat eden bütün kadınların çift maaş alabilecekleri var sayıldı Yaklaşık 50 bin dul kadının bu haktan yararlanacağı yazıldı çizildi.SGK bununla ilgili açıklamalar yaptı. Sonuçta bütün dul kadınların bu haktan yararlanamayacağı anlaşıldı. Öyleyse hangi dul kadınlar çift maaştan yararlanacak Bunun koşullarını şöyle özetleyebiliriz.
Eş veya ana-babanın 6-8-2003 tarihinden önce ölmesi,
Eşin bekâr olması ( evlenince maaş kesilir
Eşin ve ana-babanın farklı sosyal güvenlik kurumuna tabi olması.
ÖRNEKLER: Eş SSK’lı ana-baba Bağ-Kur’lu çift maaş alır.
Eş SSK’lı ana-baba SSK’lı çift maaş alamaz.
Eş bağ-Kur’lu ana-baba SSK’lı çift maaş alır.
Eş Bağ_Kur’lu ana-baba Bağ-Kur’lu çift maaş alamaz.
Eş memur ana-baba memur çift maaş alamaz.
Eş SSK’lı veya Bağ-Kur’lu ana-baba memur çift maaş alır. Eşi SSK’lı veye Bağ-Kur’lu ana-babası memur olan yetim kızlar Bağ-Kur’a tabi olsalar veya sigortalı olarak bir işte çalışsalar veya buralardan emekli olup emekli maaşı alsalar da yetim maaşları kesilmez. Yani bu kızlar üç maaş birden alabilirler. Neden böyle memur kızları biraz korunmuşlar da ondan.
1 Ekim 2008 tarihinden sonra hem dul hem yetim maaşı alınması olanaklı değildir. Bu durumda olan kadınların yüksek maaşı tercih etme hakları bulunmaktadır. Ancak daha önceden çift maaş bağlanmasını hak etmiş olan kadınların müktesep hakları olduğundan bu kadınlar evlenmedikleri veya her hangi bir işe girip çalışmadıkları sürece çift maaş almaya devam ederler aynı gruptan maaş alanlar dul maaşlarının yanında bir de yetim maaşı talep ederlerse bunun için dava açmaları gerekecek. ÖRNEK eş SSK’lı ana-baba da SSK’lı ise bu durumda yetim maaşı ödenmez. SGK aleyhine dava açmak isteyenler SGK’ya dilekçe vererek yetim maaşı bağlanması talebinde bulunurlar SGK talebi ret eder bu ret yazısı ile birlikte mahkemeye dava açılır. Emsal yargı kararı örnek gösterilerek kazanma şansı artırılır. Ancak Ölüm tarihinin 6-8-2003 tarihinden önce olması gerekir. Ölüm tarihi bundan sonra olanların talepleri mahkemece ret edilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşlar,

Türkiyede kadını özellikle dul ve yetim kalan kız çocuklarını korumaya yönelik bir uygulama olan anne-baba- ölen eş ten kalan emekli maaşını alabilmek. Gerçekten özellikle kız çocuğu çalışmıyorsa ve evli değilse çok çok faydalı bir uygulama ama bu konuda o kadar çok çelişkiler var ki. Umarım seçime kadar bütün eksik ve yanlış olan emekli maaşı bağlanma şartları yeniden düzenlenecektir.

Devletten aynı anda 3 maaş birden alan yok mu? Tabii ki var yani istenen tüm şartlar uygun görüldüğünde ama bu şartlar bile öylesine saçma geliyor ki bana eminim yargıtaya gitmeye gerek kalmadan da bu konuda acil düzenlemeler biran önce yapılır. Ölüm tarihine göre haktan faydalanma diye bir madde bilmiyorum kimin aklına göre ve hangi akıl miktarına göre düzenlendiyse :(

Ölüm tarihinin 6-8-2003 tarihinden önce olması gerekir. Ölüm tarihi bundan sonra olanların talepleri mahkemece ret edilir.
 

Mazıdağlı

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2013
Mesajlar
69
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
SGK nın yeni yasası engelliye de haklar tanınacakmı yani engelliye yönelik bir çalışma da varmı ?
 

Aycacigdem

Üye
Üye
Katılım
Ara 15, 2014
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba Gazoz Ağacı,
Bir sorum var

Ben 3 Aralık 2014 itibari ile emekliliğe hak kazandım. (SSK) Başvurumu yaptım, sonuç bekliyorum.
Annem ve babamdan yetim maaşı alıyorum şu an. İkisi de Bağ-Kur'lu idi.
Evli değilim. Çalışmıyorum.
Babam 1996 yılında vefat etti.
Yukarıda bahsetmiş olduğunuz durum benim için de geçerli olabilir mi acaba?
Yani SSk'dan emekli olup, maaşımı alıp aynı zamanda babamın Bağ-Kur yetim maaşını da alabilir miyim?

Çok teşekkürler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst