Kadınlarda Kanser Harici Oluşan Hastalıklar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İyicil urlar ve bazı enfeksiyonlu kadın hastalıkları kanser hücreleri taşımayan fakat kadının hayatında çok fazla sorun çıkarabilen hastalıklardır.

Bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen kadın hastalıkları çoğu zaman düzelmesi imkansız olarak kısırlığa yol açabilir.

ENFEKSİYON HASTALIKLARI
Ağızdan alınan doğum kontrol haplarının bir sonucu olan cinsel temas artışı,mikoplazma veya klamidya cinsi bakterilerin yaptığı enfeksiyonlar gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının artmasına neden olmuş, ve bel soğukluğunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamışlardır.

Etkili antibiyotikler kullanılmasına rağmen bu mikropların yol açtığı hasarlar çoğunlukla düzelmez, zaman zaman ağrı yapar ve fallop borularının hasara uğraması nedeniyle kalıcı kısırlığa neden olurlar. Fallop borularının iltihabı veya salpenjit(kirli akıntı), ateş ve kasık ağrılarılarıyla ortaya çıkar. Yapılacak çölyoskopi (karın zarı arasına karbon gazı verilerek yapılan endoskopi) teşhis doğrulanır.

Tedavi için antibiyotikler ve antienflamatuvarlar birlikte kullanılır. Klinik iyileşme olmasına rağmen fallop borularındaki hasar cerrahininde etkisiz kalabileceği düzeyde olabilir. Değişik sonuçları olan bu enfeksiyonlara karşı cinsel yaşamda bazı değişiklikler yapılması ve prezervatiflerin daha geniş çapta kullanılması etkili olabilir.

DIŞ GEBELİK
Yumurtanın rahim dışında bir yerde yuvalanmasıdır. Fallop borusunun yırtılmasına bağlı olarak kanama yoluyla ölüme neden olabilir. Gebelik karın içinde yumurtalığın üzerinde devam edebilir. Ancak en sık rastlanan şekil döllenen yumurtanın boru içinde kalmasıdır. Buna neden olan genellikle salpenjit sekeli bırakan bir enfeksiyon veya rahim içine konmuş gebelik önleyici araçlar olabilir.

YUMURTALIK HASTALIKLARI
Yumurtalıkta değişik kistler oluşabilir. Bazıları fizyolojiktir ve yumurtlama sonrasındaki sarı cisme tekabül eder. Sürekli ve anormal içerikli olanlarsa ( embriyona ilişkin kalıntılar, kıl, kıkırdak veya diş ) içeren dermoid kistler mutlaka alınmalıdır. Çünkü nekrozla birlikte yumurtalık burkulması riski yüksektir. Bu durumda ultrasonografi teşhis ve tedavinin ilk adımıdır.

DÖLYATAĞI HASTALIKLARI
Dölyatağı genellikle anormal kanamalarla ortaya çıkan değişik anomaliler gösterebilir. İçini kaplayan mukoza gelişi güzel artabilir bu artışa çoğunlukla hormonal dengenin bozulması sebep olur. Adet sırasında veya adet harici aşırı kanamalar olabilir. Bu durumda ilaçlı tedavi gerekmektedir.Bazı durumlarda kürtaj yapılabilir.

Dölyataklarında iyicil urlar oluşabilir hasta tarafından fark edilemez ancak kanamalar ve ağrılar oluşur. Endimetriyoz dölyatağı mukozasının yumurtalık boruları ve karın zarını sarmasıdır. Bu doku adet sırasında kanar şiddetli ağrılara ve zaman zamanda kısırlığa neden olur. Bu durumda esaslı tedavi cerrahi yoludur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst