"Kafa derisi soğutma sistemi" kemoterapide saç dökülmesini önleyecek

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ve Türkiye'de de uygulanmaya başlanan ''Kafa derisi soğutma sistemi''nin, kemoterapi sırasında meydana gelen saç dökülmelerini önlediği bildirildi.

California Üniversitesi Hematoloji ve Onkoloji Profesörü Doktor Hope S. Rugo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapinin yan etkilerinden biri olan saç dökülmesinin hastaları psikolojik olarak çöküntüye uğratan nedenlerin başında geldiğini söyledi.

Özellikle bazı kadın hastaların saçlarının dökülmemesi için tedaviyi reddetmeyi bile göze alabildiğine dikkati çeken Rugo, dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ''Kafa derisi soğutma sistemi''nin kemoterapi sırasında meydana gelen saç dökülmelerini yüzde 85 oranında önlendiğini belirtti.

Yöntemin saç köklerini çevreleyen kan damarlarının daralmasını sağlayarak saç köklerine ulaşan kemoterapi ilaçlarını önemli ölçüde azaltmasıyla saç dökülmesinin önüne geçilebildiğini anlatan Rugo, yöntemin 3 binden fazla çeşitli kemoterapi kombinasyonları gören hasta üzerinde kullanılarak başarısını ortaya koyduğunu aktardı.

Rugo, özellikle tüm erken dönem meme kanserlerinin kemoterapi tedavilerinde kullanılan ilaçların saç dökülmesine neden olduğunu vurgulayarak, ''Bazı kadınlar için saçlarını kaybetme korkusu tedaviden vazgeçecek kadar büyük. Bu durum, tedavinin gecikmesine ve daha az etkili bir seçime neden olabiliyor'' diye konuştu.

Meme kanseri hastalarının saç dökülmesi ve yaşadıkları duygusal stresin tedavi sürecini olumsuz etkilediğine işaret eden Rugo, saç dökülmesinin önlenmesiyle hastaların hayat kalitesinin arttığını ve tedaviye motive olduklarını kaydetti.

Rugo, yöntemin uygulandığı hastaların çoğunun kadın olduğunu, ancak yöntemin erkek hastalar da kullanıldığını dile getirerek, ''Saç dökülmesi önlenince hastanın hayata ve tedaviye bakış açısı pozitif olarak değişiyor. Bu da hastanın iyileşme süresinin daha kısa olmasını ve normal yaşantısına daha hızlı dönmesini sağlıyor'' dedi.

HOKİT DERNEĞİ BAŞKANI ASLAN
Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Hemşireleri Derneği (HOKİT) Başkanı Ayla Aslan da kanser hastalarının zamanlarının büyük bir kısmını hemşirelerle geçirdiğini dile getirdi.

Aslan, tedavi sırasında hemşirelerin hastaların umutlarını zedeleyecek hiçbir şeye müsaade etmediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Teknoloji hızla ilerlediği için dünyadaki yenilikleri de takip ederek bunları paylaşmaya çalışıyoruz. 'Kafa derisi soğutma sistemi' hastalar açısından son derece pozitif bir yöntem, hatta bir müjde diyebiliriz. Hiçbir kanser hastası etrafında kanser hastalığının bilinmesini istemiyor. Bunun en önemli göstergesi olan saçlarının dökülmesiyle de büyük bir çöküntü yaşıyor. Ne tedavisi gördüğünden öte nasıl saçlarının döküldüğü söz konusu oluyor. Yöntem ile beden imajının bozulmaması, hastanın sosyal ve çalışma hayatının yanı sıra tedavinin ilerlemesinde de büyük artı sağlayacağı kanaatindeyim.''
A.A
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kişiye özel kemoterapi

ABD'nin bazı eyaletleri ve Avrupa'da uygulanan kişiselleştirilmiş kemoterapi uygulamasına yeni bir boyut kattılar!


Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emin Ersoy ve Prof. Dr. Ekmel Tezel ile Hacettepe Üniversitesinden Biyolog Dr. Alper Doğan, dünyada ilk kez ABD'li bilim adamı Larry Weisanthal tarafından geliştirilen, halen ABD'nin bazı eyaletleri ve Avrupa'da uygulanan kişiselleştirilmiş kemoterapi uygulamasına yeni bir boyut kattı.

Bilim adamları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçlarda hasta için en etkili ajanın seçilmesini sağlamak üzere Hacettepe Üniversitesi teknoparkında kurulan şirket aracılığıyla bir yazılım geliştirdi. Hacettepe ve Gazi üniversitelerinde klinikte uygulanmaya başlanan proje, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca (KOSGEB) da desteklenerek, kredilendirildi.

Bir yıl içinde bitirilmesi planlanan projede, meme kanseri, baş-boyun ve yumurtalık tümörü bulunan 90 hastanın tedavisinde hangi kemoterapötik ajanların etkili olduğu tespit edilecek ve hastaya uygun tedavi yöntemleri izlenecek.

AMAÇ KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ AZALTMAK
2. Minimal İnvaziv Cerrahisi Kongresi’ne katılmak üzere Antalya'ya gelen Türkiye Laparoskopik ve Endoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, yaptığı açıklamada, günümüzde kanser tedavisinde cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi gibi tedavilerin başarıyla uygulandığını söyledi. Her gün yeni bir araştırma yapılarak kansere çare arandığı bir dönemde, lenfoma ve benzeri bazı kanser türlerinin tamamına yakınında tedavi sağlanırken, birçok kanser türünde henüz başarılı sonuçlar elde edilemediğini vurgulayan Ersoy, bu nedenle hastaların kaybedildiğini ifade etti.
Kanser hastalarının tedavisinde cerrahinin yerinin inkar edilemez boyutta olduğuna işaret eden Ersoy, ''Cerrahi ile görünebilen tüm kanserli dokuların organizmadan uzaklaştırılması, tedavinin en önemli basamağıdır. Bunların yanı sıra cerrahi sonrasında verilen radyoterapi ve kemoterapinin de tedavideki önemi büyüktür'' dedi.

Kemoterapötik ilaçların, kanserin türüne göre daha önce denenmiş bir takım protokollerle hastalara uygulandığını belirten Ersoy, ''Bu tür ilaçların tümü aynı zamanda organizmaya toksik, ciddi yan etkileri olan ve pahalı ilaçlardır'' diye konuştu.

Kemoterapinin hastalara olan yan etkilerini elemek amacıyla hazırladıkları projenin KOSGEB tarafından desteklenerek, kredilendirildiğini anlatan Prof. Dr. Ersoy, başarılı sonuçlar elde edilmesi durumunda sağlık harcamalarında da büyük tasarruf sağlanacağını söyledi.

HASTANIN KENDİ KANSERLİ DOKUSU ÇOĞALTILIYOR
Dünyada ilk kez Kaliforniya'da kendi enstitüsünde onkoloji çalışmaları yürüten Larry Weisanthal tarafından uygulanmaya konan kişiselleştirilmiş kemoterapi programını Hacettepe ve Gazi üniversitelerinde kliniğe aktardıklarını anlatan Ersoy, hastanın kendisine ait kanserli dokudan alınan örneğin, laboratuvar şartlarında çoğaltıldığını kaydetti.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst