Kafa Travmalarında İlk Yardım Konusunda Bilmemiz Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kafa bölgesine alınan bir darbe hayati tehlike oluşturabileceğinden kafa travmaları çok ciddidir. Bundan dolayı olası durumlarda ne yapılması gerektiğini bilmek gereklidir. Hangi durumlar olayın ciddiyetini gösterir ve hangi durumlarda daha rahat olmalıyızdır tüm bunların yanıtlarını yazımızda bulacağız. Kafa travmalarında hasar ciddi durumda ise vermiş olduğu belirtiler ve bizim yapmamız gerekenlerde yazımızda yer almaktadır. Bilgi hayat kurtaran bir araç diyelim ve kafa travması hakkında bilgileri ihtiyacımız olmamasını umarak inceleyelim.


kafa-travmasinda-yapilmasi-gerekenler.jpg

Günlük hayatımızda karşılaşma riskimiz bulunan travmalardan en ciddiye alınması gereken kafa travmalarıdır, çünkü sizin önemsemediğiniz küçücük darbeler bile ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Bilhassa yaşı 40’ı geçmiş olanların kafa bölgesine alacakları darbeler daha korkutucu ve ölüme daha çok yaklaştıran darbeler olabiliyor. Kafa travmalarında ilk yardım uygulaması nasıl yapılmalı hep beraber öğrenelim ki, yakınımızda kafa travmasına maruz kalmış kazazede olduğu zaman, hayatını kurtarmak için yapabilecek bir şeylerimiz olsun.
kafa-travmasinda-yapilmasi-gerekenler

Kafa travmasında yapılması gerekenler

Yapılan eski istatistiklere göre 40 yaşından sonra ölüm nedenlerinin ilk sırasında kafa travmaları yer alıyordu. Şimdilerde ise listenin ilk beş sırasındadır. Kafa travmalarının ölüm nedenleri listesinin en başından aşağılara doğru inmiş olmasının altında pek çok sebep bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de hayat kurtarıcı kafa travmaları ilk yardımıdır.

Yaralanmaların etkisini en aza indiren ilk yardım ciddi kafa travması gösteren kişilere uygulanmalıdır. Bunu anlamanın en iyi yolu ise kafaya alınan travmalardan sonra ortaya çıkan belirtilerin gözlemlenmesidir. Eğer hastanın yüzünde ve kafasında kanama, ağız, burun ve kulaklarından sıvı gelmesi, şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, göz altı ve kulak arkalarında morluk, solunum durması, denge kaybı, kol ve bacaklarda hissizlik, göz bebeklerinde tepkisizlik, konuşma bozukluğu ve nöbet varsa derhal ilk yardım uygulanmalı ve 112 ambulans aranmalıdır.

Kafa travmalarında yapılacak olan ilk yardımda doğru teknikleri bilmek çok önemlidir. Profesyonel yardım gelene kadar hastaya aşağıdaki ilk yardım önerilerini uygulayabilirsiniz. Bunların dışında kesinlikle başka bir şey uygulamayın.

Yaralının baş ve omuz kısmına bir şey koyarak hafifçe başının yukarı kalkmasını sağlayın ve mümkün oldukça az hareket ettirin. Motosiklet kazasında alınan darbelerde kazazedenin kaskı kesinlikle çıkartılmamalıdır. Boynun hareket etmemesine özen gösterin. Kanama varsa durdurmak için temiz bir bez ya da steril gazlı bezle kanamanın olduğu sert bir baskı uygulayın. Solunum durduğunda suni teneffüs yapılmalıdır. Bilinç gelip gidiyorsa hastayla konuşmaya ve onu sakin tutmaya çalışın. Kalp durmuş ise, eğer gerçekten biliyorsanız kalp masajı yapın, bilmiyorsanız sakın denemeye kalkmayın.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst