Kalça Kemik Çürümesi (Osteonekroz) Tanı ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda oldukca ciddi, yaşam kalitesini büyük oranda düşüren kalça kemik çürümesi yani osteonekroz'dan bahsetmek istiyorum.
Yaşam kalitemizi düşüren bu rahatsızlık hakkında neler biliyoruz? Hastalığı nekadar tanıyoruz? Tedavi süreci ve tabiki teşhisi için ne tür tetkiklere başvurulduğu konusunda yeterli bilgiye sahipmiyiz? Özellikle 30 ve 40 lı yaşlarda ortaya çıkma olasılığı yüksek olan bu hastalığı detaylarıyla tanımak adına yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.



kalca.jpg


Kalça Kemik Çürümesi

Kemik dokusu, kan dolaşımı olan canlı bir yapıdır. Herhangi bir nedenle kan dolaşımının bozulması kemik dokusunun ölümüne neden olur. Osteonekroz, kemiği besleyen damarların doğrudan veya dolaylı hasarı sonucu kemik ve kemik iliğinin iskemik nekrozu ile ortaya çıkan bir durumdur.

Kalça kemik çürümesi (osteonekroz) nedenleri

Osteonekroz alkol bağımlılığı, gut hastalığı, kasion hastalığı, renal osteodistrafi, orak hücreli anemi, sistemik steroid kullanımı, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, sigara kullanımı, eklem kireçlenmesi ve travmalar nedeni ile ortaya çıkabilir fakat bazı hastalarda nedeni belli değildir.

Bazı verilere göre bu risk faktörlerini taşıyan hastaların % 10’u kadarında avasküler (kan yetmezliğinden) nekroz gelişir ve bu duruma sebebi belli olamayan osteonekroz adı verilir. Hastalığın meydana çıkmasında en sık görülen neden steroid kullanımıdır.


Kalçada kemik çürümesi (osteonekroz) belirtileri

Hastalığın erken evresinde kemik yıkımı belirtisiz seyreder.
İlerleyen dönemlerde yaygın ağrı, ağrı genellikle eklemde veya çevresinde hissedilir ve bazen hareket etme esnasında ağrı artabilir.
Bazı hastalarda eklemde klik sesi duyulur.
Ağrı genellikle kasık bölgesinde hissedilir ve her gün geçtikçe devamlı ağrı halini alır.
İlerleyen vakalarda geceleri de ağrı devam eder.
Zamanla eklem sertleşir, bozulur ve işe yaramaz hale gelir.
En sık görülen belirti kasıkta sakınarak yürüme (topallama) ile ilişkili künt bir ağrıdır.

Kalçada kemik çürümesi (osteonekroz) teşhisi

Osteonekrozun erken tanısı, tedavinin yönünü etkilediğinden oldukça önemlidir. Direkt radyografi teşhiste yapılacak ilk tetkiktir. Tanıda standart anterioposterior ve frog leg kalça grafileri çekilir.

Femur başındaki bozukluklar genellikle hastalık başladıktan aylar sonra meydana çıkar. Bu değişiklikler, kist oluşumu, skleroz veya hilal belirtisi (cresent sign) şeklindedir. Hastalığın radyolojik görüntülerine ve belirtilerine göre evreleme yapılır. Tetkiklerin yetmediği durumlarda manyetik rezonans görüntüleme yöntemi kullanılır.

Kalça kemik çürümesi (osteonekroz) tedavisi


1>> Osteonekroz tedavisinde erken evre (femur başının şeklinin bozulmadığı evrelerde) travma nedeni ile eklemde çökmeyi engellemek için hastanın değnek yardımı ile yürümesi gerekir.

2>> Kanlanmanın artırılması için foraj adı verilen kemiği koruyucu teknikler uygulanmaktadır.

3>> İleri evre kemik çürümelerinde cerrahi tedavi iki ana başlıkta incelenmelidir.

4>> Femur başını koruyan teknikler (kor dekompresyonu, osteotomi, faklı tipte kemik greftleri, otolog kemik iliği grefti) ve femur başını değiştiren teknikler (total kalça protezi, hemi artroplasti, femoral yüzey artroplasti) gibi cerrahi yöntemler uygulanabilir.

5>> Her iki yöntemde de tedavinin belirli dönemlerinde eklemdeki harabiyet durumuna göre tedavi planı yapılır.

6>> Femur başı avasküler nekrozun cerrahi dışı tedavilerinde uygulanan tedavilerin çok fazla başarısı olmamaktadır.

7>> Femur başı avasküler nekrozlu kaçanın üzerine fazla yük bindirilmemesi, bazı ilaç tedavileri ve oksijen tedavileri gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst