Kalça Protezi Yapılan Hastalar İçin Öneriler ve Önlemler:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kalça Protezi Yapılan Hastalar İçin Öneriler ve Önlemler:
(Ameliyat sonrası ilk 6-10 hafta için geçerlidir.)

Yatarken
Protezli taraf üzerine yan yatmayın
Bacaklarınızı bitiştirmeyin, birbiri üzerine çaprazlamayın
6 hafta süreyle yatarken ve uyurken bacaklarınızın arasında yastık bulundurun
bacağınızı içe doğru çevirmeyin, sırtüstü yatarken ayak parmaklarınız tavanı gösterecek şekilde yatın
dizinizi göğsünüze doğru çekmeyin
protezli bacak altına yastık koymayın
ameliyat olmayan kalça tarafına yan yatabilirsiniz. Bu durumda bacaklarınızın arasına mutlaka kalın bir yastık koyun ve dizlerinizi hafifçe bükün.
Günde en az 30 dk. süreyle sırtüstü dümdüz yatın.

Yataktan Kalkarken

Yataktan kalkarken bacaklarınızın arasındaki 15-20 derecelik açıyı koruyun, bacaklarınızı bitiştirmekten kaçının
Öncelikle protezli taraf bacağınızı yataktan sarkıtın, gövdenizi öne doğru eğmekten dikkatle kaçınarak dikkatli bir şekilde kalkın
otururken
Kullandığınız sandalye ve koltukların oturma yeri en az 50 cm olmalıdır. Alçak yerlere oturmayın
Otururken dizlerinizi bitiştirmeyin
Alaturka tuvalete oturmayın, tuvalet yükselticisi kullanın.
Otururken öne doğru eğilmeyin, omuzlarınız daima kalçalarınızdan geride olsun.
Oturup kalkarken protezli taraf bacağınızı önde tutun. Sağlam bacağınız ve ellerinizden destek alarak kalkın.
Bacak bacak üstüne atmayın.

Ayakta

Yerden bir şey almak için eğilmeyin, eliniz diz seviyesinden aşağı uzanmasın.
Ayakta dururken bacaklarınızı içe çevirmeyin
Yürürken gövdenizi dik tutun, sizin için önerilen yürüteç veya koltuk değneklerini kullanın.

giyinirken

Pantolon, çorap ve ayakkabı giymek için öne doğru eğilmeyin, yardım isteyin.
Uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanın.

Banyo Yaparken

Dikişleriniz alındıktan 24 saat sonra banyo yapabilirsiniz.
Banyo yaparken yüksek bir yere oturun, küvete oturmaktan kaçının.
Islak zeminlerde yavaş yürüyün, kaymamaya dikkat edin.

Merdiven İnip Çıkarken

Merdiven çıkarken basamakları tek tek çıkın. Önce ameliyat olmayan bacakla basamağa çıkın, sonra protezli tarafı yanına getirin, daha sonra her iki koltuk değneğini yukarı alın.
Merdiven inerken basamakları tek tek inin. Önce iki koltuk değneğini bir alt basamağa yerleştirin, daha sonra protezli tarafı en son olarak da ameliyat olmayan bacağınızı basamağa indirin.

Araba kullanmada

Ameliyattan 12 hafta sonra araba kullanılabilir. Ancak reflekslerde yavaşlama olacağı için ilk 6 ay içerisinde azami dikkat göstermeniz gereklidir.
Diğer öneriler
Kaygan zeminlerin, halı ve paspas kenarlarının, eşiklerin, elektrik kablolarının sizin için düşme tehlikesi oluşturduğunu unutmayın.
Varis çoraplarını 1.5 ay süreyle kullanın.
Kilo almamaya özen gösterin.

GLUTEAL STRAİN
Kalçada gluteal bölgede bulunan kas fibrillerinde yırtık veya zorlamalarda ortaya çıkar. Akut durumda 2-3 gün boyunca buz uygulaması yapılır. Bununla birlikte durum ağır değilse fizyoterapist tarafından kas tekniklerine başlanır. Daha sonra manuel teknikler ve egzersize başlanır. Kalça fleksör germe, hamstring germe, gluteal kaslara 4dört yönlü egzersizler yapılır.

SNAPPİNG KALÇA SENDROMU
Yürüme ve koşma esnasında kalçanın dış tarafında hissedilen ağrıdır. İliopectineal eminens, asetabular labral yırtıklar ve iliopsoas tendonunu içerir. İliopsuas ve tensor facia lata kasında meydana gelen gerginlikle oluşur. Bu durumda hem gevşek hemde gergin kaslar olacağı için fizyoterapist tarafından hem germe hem kuvvetlendirme egzersizleri yaptırılır. Kalça kaslarına germe, quadriceps ve hamstrig kaslarına kuvvetlendirme egzersizi yaptırılır.

PİRİFORMİS SENDROMU
Bu sendrom piriformisden geçen siyatik sinirin irritasyonuna bağlı çıkar. Kalça arkası ve bacağa yayılan ağrı olur. Tedavisinde piriformis ve hamstring kasına germe, pelvik tilt, karın kasları kuvvetlendirme, kalça ekstansiyonu egzersizleri fizyoterapist tarafından yaptırılır.

TROKANTERİK BURSİT
Trokanterik bursit, yan yatıldığı zaman alt taraftaki kalçada ağrı ile kendini gösterir. yürürken ve bacaklarınızı yana açtığınız zaman oluşan bir tür bir kalça ağrısıdır.Trokanter bursa kalça ekleminin yan tarafında trokanter çıkıntısı üzerindedir. Bu çıkıntı üzerinde leğen kemiğinden uyluk kemiğinin başına uzanıp yapışan kasların altında kemiklere sürtünüp aşınmasını, bir anlamda yastık görevini üstlenen içi az miktarda sıvı ile dolu olan trokanter bursa dediğimiz bir kese bulunur. Trokanterik bursit, bu kesenin iltihaplanması ve kimi zaman da kireçlenmesidir. Kireçlenme iltihaplı bursaya kalsiyum tuzlarının çökelmesi sonucu ortaya çıkar. Torkanterik ağrı, bacağın yan tarafından dize doğru yayılır.

Tedavi olarak medikal tedavi yanında fizyoterapist tarafından fizk tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanmalıdır. Egzersiz olarak öncelikle önceden ve ağrıdan dolayı meydana gelen kas zayıflığını gidermektir. 4 Yönlü bacak kaslarını kuvvetlendirmeli. Ağrıdan dolayı öne doğru yürüme postürü gelişmiş olabilir bundan kaynaklı kalça fleksör ve diz üstü kaslarda kısalma gelişmiş olabilir bu kaslara yönelik germe tekniği ve egzersizi uygulanmalı. Ağrı kaynaklı kaslarda spazm gelişmiş olabilir bunun için de miyofacial yani spazmı geçirmeye yönelik teknikler uygulanmalı ki normal postür de kaslar normal şekilde kullanılsın.

İSKİAL BURSİT
Oturduğumuz zaman, özellikle sert zeminde, yerle temas haline gelen ve leğen kemiğinin alt ve arka kısmında bir kemik çıkıntısı vardır. Bu bölgenin adı iskial tuberositesdir. Bu çıkıntının üzerinde de bir bursa bulunur. Uzun süre sert yere oturarak yapılan işler sonucu, bu bölgede sürekli bir travma söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Tedavide öncelikle yumuşak yerde oturmayla başlanabilir. Spazm oluşan kaslara germe ve gevşetme tekniği uygulanır. Ağrı kaynaklı kas zayıflığı için kuvvetlendirme egzersizi verilir.

KUYRUK SOKUMU AĞRISI
Genellikle kalça üzerine düşmeler yada doğrudan darbe sonucu, en uçtaki kemikler kırılabilir veya eğilebilir veya bu bölgedeki yumuşak dokular zedelenebilir. Uzun süre oturmak ağrılara sebep olur. Simit biçiminde bir mindere oturmak özellikle akut durumda yarar sağlar. Yumuşak dokuların etkilenmesiyle uç kemikten kalça kemiğine uzanan bağlarda spazm sonucu bağlar kısalır ve kemiğin pozisyonunu etkiler buda ağrıya sebep olur. Bu durumda sorunlu bağ belirlenip fizyoterapist tarafından kas teknikleriyle giderilir. Sonrasında pozisyonu koruması için uygun egzersizler belirlenip hastaya yaptırılır.

FEMORAL SİNİR AĞRISI
Kalçanın yan tarafına ve önde kasığa doğru uzanan ve dolaştığı bölgede duyu almamızı sağlayan bir sinir vardır. Bu derinin altında yer alan yüzeysel sinirin adı lateral femoral kutenoz sinirdir. Bu sinir, kasık bağı olarak da adlandırabileceğimiz inguinal ligamentin altından geçerken bir baskı altında kalırsa, kalça yanında ve kasıktan bacakların iç tarafına doğru ara sıra yayılan bir tür yanma, aşırı duyarlılık ve kimi zaman da uyuşukluk hissi oluşabilir. Bacağını açarak arkaya attığında, uzun süre ayakta kaldığı ve yürüdüğünde hastanın ağrıları artabilir. Bu rahatsızlık aşırı kilolu olanlarda, şeker hastalarında, hamilelerde pantolonun yada eteğin kemerinin fazla sıkı olduğu durumlarda ve sıkı korse kullanıldığında oraya çıkabilir. Kesin tanı sinir iletim testleri ile konur. Tedavide medikal tedavinin yanısıra femoral sinire germe ve mobilizasyon yapılır. İnguinal ligamente gevşetme ve mobilizasyon uygulanır. Poziyonu korumasi için egzersizler yaptırılır.

DOĞUŞTAN KALÇA ÇIKIĞI (DKÇ )
Doğuştan var olan nedenlerle veya gelişim sürecinde femur başının asetebulumdan kısmen çıkması ( subluksasyon, kısmi çıkık ) veya asetebular çukuru tam terk ederek yukarı ve laterale doğru hareket etmesine kalça çıkığı denir.




Son yıllardaki DKÇ 'nin daha fazla eklem çevresi yumuşak dokularına ait anomaliler sonucu sekonder olarak geliştiği görüşü benimsenmektedir. Bununla birlikte klinik ve deneysel çalışmalarla iliopsoas ve hamstring kaslarındaki aşırı gerginliğin de anormal postür nedeniyle eklem kapsülünü ve ligamentum teresi gererek kalça çıkına rol oynadığı saptanmıştır.

DKÇ’DE BELİRTİLER VE BULGULAR
Tachdijan, DKÇ’deki belirtileri ve bunlara bağlı tedavi şemasını 0 – 2 ay, 3- 12 ay ve yürüme sonrası olarak ayırmıştır.
Yürüme öncesi belirti ve bulgular;

1. Gözlemler
Bacak büklümleri sayıca derinlikçe eşit değildir. ( Peter – Bade belirtisi ): Normalde sırtüstü veya yüzükoyun yatırılan bebeğin kasıkla dizde, gluteal bölgede ve uyluk bölgesinde birkaç kıvrım veya büklümler vardır. Bunlar sayıca eşit ve derinliği simetriktir.Tek taraflı kalça çıkığı olan bebeklerde ise bu sayı derinlik aynı değildir.Bu oldukça önemli bir belirtidir.

Abduksiyon veya Hert belirtisi:
Sırtüstü yatan bebeğin arabezi değiştirme pozisyonu, denilen dizler ve kalaça fleksiyonda iken normal çocuğun her iki bacağı abduksiyonla hemen hemen yere temas eder. Kalça çıkığı olan ekstremitelerde adduktör kas gerginliği mevcut olmasından dolayı bacak yerle temas etmez, havada kalır.
Bükülmüş dizlerin aynı düzlemde olmaması ( Allis veya cetvel belirtisi ): Her iki diz doksan derece fleksiyondayken dizler yan yana getirildiğinde aynı düzlemdedir. Fakat kalça çıkık ise bu taraf kalça yukarı kayacağından, çıkık ekstremite daha aşağıda olacaktır daha sağlıklı sonuç için dizler 90 derece bükülmüş iken, her iki topuk yere aynı çizgide bulunacak şekilde bastırılarak diz yüksekliklerine bakılır.Uzunluk farkı oluşacaktır.
Bacak görüntüsü: kalça çıkığı olan kalça dışa dönük biraz kabarık ve bacağın kısa olduğu görülür
Pli asimetrisi

Manüplatif yöntemler veya testler

Ortoloni belirtisi: çıkı başın asetebuluma giriş çıkış testidir. Sırtüstü yatırılan bebeğin abduksiyon ve fleksiyondaki bir kalçası diğer elle tespit edilmişken, muayene olan tarafın dizi bükülüp kalça 90 derece fleksiyondayken baş parmak dizin iç yüzeyinde, işaret ve uzun parmak trokanter majör üzerindeyken hafifçe abduksiyona götürülür. Bir klik sesi alınır. Bu, başın asetebuluma redükte edildiğini gösterir. Bu ses orta parnakta hissedilir. Bacaklar adduksiyona götürülürse femur başı asetebulumdan çıkar ve aynı ses hissedilir.

Barlow Test: Bu test kalçanın çıkabilir (dislocatable ) olup olmadığını ve stabiliteyi ortaya koyan bir testtir. Bebeğin durumu, yatışı ve tutuş pozisyonu tıpkı ortoloni testindeki gibidir. Kalça 90 derece fleksiyonda dizler tam fleksiyondayken bacakların iç kısmında bulunan baş parmak ile uyluk dışarıya ve arkaya doğru itilir. Eğer femur asetebuluma iyi yerleşmişse ve gevşekse başın yuvadan kaydığı ve klik sesinin alındığı görülür. Eğer bacaklar gevşetilip abduksiyon ve mediale doğru itilirse aynı ses hissedilir. Bu femur başının asetebuluma yerleştiğini gösterir.

Şekil : Barlow’un provakatif testi instabil kalçayı ifade eder


Piston ( teleskop veya dupuytren ) belirtisi: daha geç gelişebilir. Sırtüstü yatan normal çocuğun kalça ve dizi 90'ar derece fleksiyondayken, diz ve bacağın dizaltı kısmından tutularak uyluk kalçaya doğru arkaya itilir veya öne çekilirse ileri geri gidip gelme normalde meydana gelmez. Eğer femur asetebulumun içinde değilse bacak itilince silindir içinde itilen piston gibi bacak yukarı kayar. Yukarı çekmelerde geri gelir. Bu instabil kalça için önemli bir belirtidir.

DKÇ'DE GEÇ BELİRTİLER
1. Yürüme gecikir. Bir yaşına geldiği halde yürümeye başlamayan çocuklarda başka tanı konuluncaya kadar veya kalça çıkığı olmaığı anlaşılıncaya kadar kalça çıkığı olarak düşünülür. Yürüme tek taraflı çıkıklarda 1,5 , iki taraflı çıkıklarda 2 ya da daha geç yaşa kadar uzayabilir.
2. Trendelenburg Belirtisi: Ayakta duran çocuk, çıkık taraftaki bacağı üzerinde tek ayak üzerinde durduğunda pelvis, sağlam tarafa doğru eğilir. Halnuki; sağlam ayağı üzerinde duran çocukta pelvis horizontal düzlemde kalacaktır. Bunun nedeni, trokanter majör yukarı doğru yer değiştirdiğinden, pelvitrokanteriyen kasların yapışma yerleri birbirine yaklaşmış ( boyları kısalmış ) ve kontraksiyon kuvvetleri azalmıştır. Çıkık taraftaki kas gücü pelvisi horizontal düzlemde tutmakta yetersiz kalınca, pelvis sağlam tarafa eğilir. Böylece çocuk topallayarak yürür. Bu belirtiye tek taraflı trendelenburg topallaması pozitif denir. Çıkık iki taraflı ise hem sağa hem sola topalladığı görülür. Ördek vari bir yürüyüş vardır.

CİHAZLAR
• PAVLİK HARNES
Kalça çıkığının en önemli ve en iyi cihazı budur. Hiçbir metal parçası yoktur. Çıkığın her safhasında kullanılabilir. Displazide % 90 – 100’e varan başarı kaydedilmiştir. Dislokasyonlarda ise bu oran % 85 olarak belirtilmiştir.
En iyi sonuçlar 8 ay öncesinde kullanıldığında elde edilmiştir. Çocuk yürümeye başladıktan sonra kullanılmamalıdır. Pavlik Harnes ortalama olarak 4 ay kullanılmalıdır. Bu dönem içinde başarı sağlanamadığı taktirde daha rijit bir ortez kullanılır.
Pavlik Harnes kalçada dinamik bir koreksiyon sağlamaktadır. Çocuğun pozisyonu fetal dönemdeki pozisyon gibidir. Böylece ana rahmindeki gelişmesini tamamlar.
Pavlik Harnes’in Kontraendikasyonları
1. Dokuzuncu aydan sonra kullanılmaması tavsiye edilir.
2. Çocuk ayakta durabiliyorsa kullanılmamalıdır.
3. Ortoloni manevrası ile redükte edilemeyen kalçalarda kullanılmamalıdır.
4. Artrogiboziste
5. Osteogenezis imperfekta
6. Kapsüler laksitede

• FREJKA YASTIĞI
Hiç metal parçası yoktur. Çok rijit olmayan hafif vakalarda ve ilk aylarda kullanılır. Frejka yastığı 3 parçaya bölünebilen dikdörtgen bir yastıktır. Umblikusun üstünden başlayıp alttan geçip sakrum üstüne kadar uzanır. Genişliği, bebeğin bacaklarını fleksiyon ve abduksiyona getirdiğimizde niki popliteal bölge arasındaki mesafeden 1 cm kadar eksik olmalıdır. Arkada skapula çevresinde çapraz yapan iki uzun bant vardır. Bu, omuzu çevreler, yastığı ön kısmına kadar gelinip tokalanır. Adduksiyon kısalığı olan vakalarda kullanılmaması gerekir. Ayrıca bu ortez sadece kalça displazisinde kullanılan bir ortezdir.

• VON ROSEN
Von Rosen H harfine benzeyen orta derece kalça çıkıklarında kullanılan bir ortezdir. Genellikle boyutları uygun, ince alüminyumdan yapılan ve deri ile kaplanan bir ortezdir. Çocuğun kalçasına fleksiyon, abduksiyon ve eksternal rotasyon pozisyonu verilir. Pasif koreksiyon, çocuğun rahatlıkla temizliğine izin vermesi ve ortezle çocuğun emekleyebilmesi avantaj sağlar. Fakat bu ortezde fleksiyon, abduksiyon ve eksternal rotasyon derecesi ayarlanamamaktadır. Mastoid çıkıntıya bası yapmaması gerekir. Literatürde fasial paralizi vakalarına rastlanmaktadır.

• KALÇA ABDUKSİYON CİHAZI
Bazı yerlerde Von Rosen olarak da geçer. Belde bir pelvik kemer, kenarlardan uzanan iki metal bar ve iki uyluk bandından ibarettir. Bu metal barların açısı ile kalça fleksiyon ve eksternal rotasyonda tutulur. Pasif koreksiyon sağlayan cihazdır. Kalçayı tam stabilize eder. Kalça abduksiyon cihazı ile çocuk hem oturabilir, hem de emekleyebilir. Kalçaya verilecek açı yanlardaki barlarla sağlanır. Kısalmış adduktör kasları fazla germemek için düşük açılarla başlanmalıdır.

• İLFELD CİHAZI
Bu ortezde iki uyluk bandı ve bunları ayıran bir metal çubuk vardır. metal çubuğun boyu ayarlanabilir. Ameliyatlardan sonra sık kullanılan ortezlerdendir.

• DENİS BROWN
Çocuk oturmaya veya ayağa kalkmaya başladığında Pavlik Harnes’in yerine kullanılır.

• SPLİT RUSSEL’S TRAKSİYONU
Geç dönemlerde pasif traksiyon ile koreksiyon yapılmaya çalışılır.
Cihazlamanın dışında fizyoterapist İliopsuas, kalça adduksiyonuna ve pelvofemoral kaslarda kısalık oluşmasından dolayı bu kaslara uygun germe egzersizleri vermelidir. Kalça abduksiyonuna ve ekstansiyonuna ise kuvvetlendirme egzersizleri verilir. Bunun dışında denge ve yürüme eğitimi tedaviye eklenmelidir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrasında Sizi Neler Bekliyor?

Kalça ekleminizin tümüyle değişmesinden sonra daha kolay hareket edebilirsiniz. Total kalça eklem değişimi ameliyatından sonra hastalar genellikle aşağıdaki yararları görür:
Ağrılar kesilir ya da çok azalır. Hatta ameliyat ağrıları bile birkaç hafta içinde geçer.


Kalça ağrısı olmadığından bacaklarınızı daha rahat kullanırsınız ve böylece kaslarınız daha fazla güç kazanır.


Günlük işlerinizi ve fazla ağır olmayan etkinlikleri yapabileceğiniz için yaşam kaliteniz yükselir. Ancak kuşkusuz kalça protezi ameliyatı, kalça sorununuzbaş göstermeden önce yapamadığınız hareket ve aktivitelerin tümünü yapmanızı sağlamayacaktır.


Uzun yıllar boyunca daha rahat hareket etme olanağına kavuşursunuz. Kalça protezleri çoğu kez uzun yıllar dayanır.


Cerrahi müdahale sonrası, koşu, darbe içeren ya da yüksek performans gerektiren sporlar gibi aktiviteleri yaşamınız boyunca yapmamanız önerilecektir.


Normal bir kullanım ve aktiviteyle bile yapay eklem (protez) zamanla yıpranacaktır. Eğer ağır hareketler içeren aktivitelerde bulunursanız ya da aşırı kiloluysanız, bu yıpranma hız kazanacak ve protezin yerinden oynayıp ağrıya yol açmasına sebep olacaktır.


Ameliyata Hazırlık
Ameliyat öncesinde sağlığınıza iyi bakmanız gerekmektedir. Doğru beslenin ve alkol alıyorsanız miktarını azaltın.Ağız ve diş sağlığınız konusunda sorun yaşıyorsanız mutlaka tedavi olun.
Sigara içiyorsanız, ameliyattan önce bırakın.


Düzenli olarak aldığınız ilaçlar konusunda doktorunuzu bilgilendirin.


Ameliyattan önce vücudunuzda herhangi bir enfeksiyon varsa, iyileşme sürenizin daha kısa olması için doktorunuzun tavsiyelerine uyun.


Şeker ya da yüksek tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuz bu hastalıkların ameliyat sürecinize etkisi konusunda sizi bilgilendirecektir.


Evdeki Planlama
İyileşme sürecinin ilk safhalarında merdiven inip çıkmamaya özen gösterin. Merdiven kullanma zorunluluğunuz varsa mutlaka tutunabileceğiniz bir trabzan olmalıdır.
Eviniz 2 katlı ise bir süreliğine yaşam alanı olarak sadece giriş katı kullanınız. Evde ayağınızın altından kayabilecek hafif halı ve kilimleri kaldırınız.
Banyo yaparken duş ya da banyo küvetinin yanında bir tutunma yeri ve yıkanmanız için bir duş sandalyesine ihtiyacınız olacaktır.
Sırtınızı dik bir şekilde yaslayabileceğiniz kolçaklı koltuklara oturmaya özen gösteriniz.
Kalça protezi ameliyatından sonra evdeki tüm aktiviteleriniz için size yardımcı olabilecek biri olması önemlidir.


Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonra bir süre ağrı hissedebilirsiniz ancak bunu gidermek için belirli aralıklarla ağrı kesici uygulaması yapılacaktır. Ameliyatınızdan birkaç saat sonra ayakta durabilir veya yürüteç yardımıyla yürümeye başlayabilirsiniz. Damar yolu ve sondanız çıkarılmamış olduğu için yürüteç kullanırken dikkatli olmalısınız. Yürüyüş ve egzersizler iyileşme sürecinizde büyük önem taşımaktadır. Doktorunuz ne zaman taburcu olacağınız konusunda sizi bilgilendirecektir.


Kalça protezi ameliyatından sonra yapay bir kalça ekleminin doğal bir kalça gibi bükülmesi ve dönmesi mümkün değildir. Başlangıçta gün içerisinde yapacağınız bazı hareketler yeni eklemi fazla zorlayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine eksiksiz uymanız gereklidir.


Otururken...
Oturmak için sert ve yüksek sandalyeleri ya da kolçaklı koltukları tercih edin.
Bacak bacak üstüne atmayın.
Otururken bacaklarınızı bitiştirmek yerine ayrık tutun.


Eğilirken...
Ayakta dururken ve oturur pozisyonda gövdeniz bel seviyenizden aşağıda olacak şekilde eğilmeyin.


Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yatarken, otururken ve ayakta dururken ayağınızı içe ya da dışa doğru bükmeyinMerdiven çıkarken ilk önce sağlam bacağınızla, inerkende ameliyatlı bacağınızla adım atın.
İyileşme döneminizde bağsız ayakkabılar giymeye özen gösterin.


Kalça ağrısı, baldır ve bacakta ağrı - şişme, ameliyat yerinde kızarma - yanma ve sızıntı, yüksek ateş, göğüste ağrı ve solunum güçlüğü gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun.


Düzenli olarak yürüyüş yapın.


Kontrol muayenelerinizi ihmal etmeyin.


Sınırlamalar;
Yeni Kalçanızın uzun ömürlü olması sizin göstereceğiniz özene bağlıdır. Başlangıçta şunlara dikkat ediniz.

1) Kalçanızı 90 dereceden fazla bükmeyin.
2) Bacaklarınızı çaprazlamayın ve bacak bacak üstüne atmayın.
3) Protezli tarafı içe çevirmeyin.
4) Hasta tarafa yan yatmayın.


Bazı Basit Egzersizler ;
1) Diz Kaldırma ; Amelitaylı bacağı kalça ile gövde arasındaki açı EN FAZLA 90 derece olana kadar dizinizi büküp yukarı kaldırın. Ayağınız yerden 15-20 cm yerden kesilsin sonra tekrar yere basın.

2) Bacağı yana açma : Bacağınızı yana doğru diziniz düz iken yana doğru yavaş yavaş açınız sonra yavaş yavaş kapatınız.

3) Bacağınızı öne arkaya doğru sallamak : Ayakta iken bacağınızı öne arkaya doğru hareket ettirin.

4) Yataktan Kalkmak : Protezli taraftan yataktan kalkmaya çalışacaksanız fizyoterapistiniz bunu size öğretecektir. Kalçalarınızın üzerinde dönerken dirseklerinizi kullanın , vücudunuzu düzgün tutun ve protezli bacağınızı önce indirin, Bacağa dönme hareketi yaptırmaktan kaçının.Önce yatağın kenarında birkaç dakika oturun, protezli bacak önde olacak şekilde sağlam bacağınıza yüklep kalkın.

5) Oturma: Kollu , yüksek , düzgün , yüksek aralık bir sandalyeye oturun. Sandalyeye oturana kadar yavaş yavaş hareket edin ve yavaş yavaş kendinizi bırakın. Koltuğun kenarlarına tutunun. Protezli bacağı biraz önde ve düz tutun. Yavaş yavaş kendinizi bırakın. Oturun ve arkaya yaslanın. Hep biraz arkaya kaykılmış olarak oturun. Hareketleri sondan başa doğru yaparsanız ayağı kalkarsınız. Tuvalete otururkende aynı yöntemi uygulayın.

6) Yürüme : İlk yürüyüşlerinizde mutlaka walker ( yürüteç ) kullanın. Protezi korumak için dönme hareketlerinden sakının. Yürüteci kaldırın ve ileri atın, ayaklarınıza ağırlık verin sonra adım atın.

doktorsitesi
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Sevgili Gülümsem,

Artık okuya okuya, hem ameliyat öncesini hem de ameliyat sonrasını ezberledim sanki :) ama olmuyor yetmiyor ve ben hala delicesine korkuyorum...hayat bu işte yaşanmadan yaşamış olamıyor insan ne yazık ki...yaşamaya çalışıyorum ama yok gerçekte o anları yaşamadıkça faydası ne kadar olacak bilemiyorum...

Yüreğine, ellerine, emeğine sağlık arkadaşım...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Allah yaşayan ve yaşayacak olan herkezin yardımcısı olsun her ameliyatın zorluğu olduğu gibi bununda mutlaka vardır sonuçları güzel olsun inşallah.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kalça Protezi Sonrasında Sizi Yeni Bir Hayat Bekliyor :)

Gerçekte başlık böyle olsaydı yani gülümse konu başlığını bu şekilde yazsaydı inanır mıydım acaba hem de o kadar çok korkarken :( hiç sanmıyorum ama sonuç bu arkadaşlar. Kalça protezi sonrasında yeni , yepyeni bir hayat sizi bekliyor gerçekten de tüm güzelliğiyle tüm artan hareket ve azalan hatta yokolan ağrılarınızla yeni yaşama hazırlıklı olun bence :) bu hayata geri dönüş gibi bir duygu ve inanılmaz derecede muhteşem sonucu bu ameliyata ihtiyacı olan herkesin yaşaması dileklerimle...

Sağlıcakla kalın, umutla kalın,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst