Kalp Büyümesi Nedeni,Teşhisi,Tedavisi Tüm Merak Edilenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kalp rahatsızlıkları ciddiye alınması gereken hassas konulardır. Bazen küçük bir çarpıntı,ritim bozukluğu ,bazen kolda oluşan bir ağrı yada yorulmak gibi önemsemediğimiz fakat bize hastalık sinyali veren bulgular vardır. Bir çoğumuz bu sinyalleri önemsemediğimiz için çok büyük sorunlarla karşılaşabiliriz. Vücut yapımız organlarımız oysa bize iyi değilim derler bizler organlarımızın bu iyideğilim diye çırpınışlarını yok sayarak belkide hayatımızdan oluruz.

Şimdi en önemli organımız olan kalpteki büyümeden bahsetmek istiyorum.


kalp-buyumesi-nedir.jpg


Kalp büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Kalp büyümesi tıp dilinde kardiyomegali diye adlandırılan fakat genel anlamda kalp büyümesi, kalp genişlemesi diye bilinen koroner arter‘in hasarlanmasından kaynaklanan kalp boşluklarının büyümesi sonucu oluşur. Bu durumda kalp kapaklarının büyümesinden bahsedilemez. Kalp boşlukları büyük olmasa da çekilen röntgen filminde kalp bazen büyümüş gibi görülebilir.

Her kalp büyümesi cidi bir hastalık olamayabilir. Çoğu kalp büyümelerinde ise genelde altında yatan başka hastalıklardan meydana çıkan kalp büyümesi bazı hastalarda çok ciddi olmaz iken, bazılarında ise ciddi bir hastalıktır. Kalp büyümesi tedavisi bulunan fakat geç kalındığında tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesini engeller ve hastalığı ortadan kaldırmaz.

Kalp büyümesi neden olur?

Kalp büyümesine neden olan bir takım etkenlerin olduğu bilinmekle beraber bu nedenler, öncelikle yüksek tansiyon diğer kalp rahatsızlıklarında olduğu gibi, tansiyon yüksekliğinin oldukça önemli yeri bulunmaktadır. Tansiyon değerleri büyük tansiyon, 140/90 mm hg ve küçük tansiyon, 14/9 mm hg nin üzerinde ise mutlaka bir kardiyoloji muayenesinden geçilmesi oldukça önemlidir.

Kalıtımsal olan kalp büyümesi yakın akrabalarda veya ailede kalp büyümesi var ise kalp büyümesi olması kaçınılmazdır. Koroner kalp hastalıkları, koroner damarlar kalbin kanlanmasından ve beslenmesinden sorumlu olduğu için, kalbin her bölgesinede yeterli miktarda kan gitmesine yardımcı olur. Fakat koroner damarların tıkanmasına ve sertleşmesine (ateroskleroz) neden olan bir hastalık var ise kalp yeteri kadar beslenemediği için daha çok çalışmak zorunda kalır ve kalp büyümesine neden olur. Kalp büyümesi nedenlerinden biri de kalp krizi kalbin genişlemesine sebep olan bir faktördür.

Kalp büyümesine alyuvarların az bulunması yani kansızlık tedavi edilmez ise düzensiz kalp ritmine neden olduğundan kalbin oksijeni azalır ve kalp bu oksijeni tamamlamak için daha çok çalışır ve buda kalbin büyümesine neden olur. Tiroid hastalıkları, az veya çok çalışan tiroid bezleri kalp büyümesi dahil olmak üzere daha bir çok hastalığa davetiye çıkaran tedavisi ertelenmemesi gereken bir sorundur.

Demir fazlalığınında vücudun bazı organlarında ve kalp kaslarında depolanıp, kalbin daha fazla kasılmasına sebep olarak kalp büyümesine neden olabilir. Akdeniz ateşi hastalığı gibi amiloidoz birikimine neden olan proteindeki zararlı maddelerin, atılamaması nedeniyle kalbin işlevi bozulur ve kalp büyümesi meydana gelebilir. Ayrıca bazı sporcularda yaptıkları spor dalına göre belli derecelerde kalp büyümesi oluşabilir ve bu durum genellikle normaldir.

Kalp büyümesi belirtileri

Kalp büyümesi bazı hastalarda hiç bir belirti göstermeyebilir iken, bazı hastalarda ise nefes darlığı, baş dönmesi, düzensiz nabız atışı, bacaklarda, kollarda, ve akciğerde sıvı ve tuz toplanmasından kaynaklanan ödem sişlikler, öksürük, göğüs ağrısı ve bu ağrı genelde 20 dakikadan fazla sürebilen ve çoğu zaman nitrogliserin ilacı ile de geçmeyen ağrı şiddetli, keskin veya belirsiz şekilde şikayetler görülebilir. Kimi zaman ağrı sıkıştıran, ağırlık yapan, göğüste daralma, hazımsızlık, soğuk soğuk terleme olarak ta görülürken ölüm korkusu gibi hislerde bazen kendi başına bazende göğüs ağrılarının da eşlik ettiği bazı şikayetlere neden olduğu bilinmektedir.

Kalp büyümesi tedavisi


Eski zamanlara oranla, kalp hastalıkları tedavilerinde, daha fazla tedavi olanakları bulunmaktadır. Kalp büyümesi tedavisinde, öncelikle kural olarak hastalığın ilerlemesini önlemek için tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Ayrıca kalp büyümesinin altında yatan hastalıkların incelenmesi ve tedavisinin yapılmasının oldukça önemi vardır. İlaç tedavisi dışında, yaşam biçimi değişikliği, tuzu azaltma, dengeli ve az yağlı beslenme ve dinlenme gibi bazı yaşam şekli değişiklikleri yapılması gerekmektedir.

Kalp pili (pacemaker) ameliyatı fakat bu yöntem her hastaya uygulanmayabilir. Çünkü kalp pili takılması için bazı kriterler gereklidir. Bazı durumlarda gerekir ise girişimsel tedavi uygulanmaktadır.

Kalp büyümesi nasıl tedavi edilir?

Kalp büyümesinin tedavisi öncelikle altta yatan hastalıkların tedavisinin uygulanması şeklinde ve hastanın şikayetlerine yönelik tedaviler olarak uygulanır. Kalp büyümesine en sık neden olan yüksek tansiyonun tedavisi, koroner kalp hastalıklarının tedavisi, doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi, kalp kapak hastalıklarının tedavisi, kalp yetmezliğinin tedavisi, kan pıhtılaşmasını önleme amaçlı ilaç tedavileri, kalp krizini önlemeye bağlı tedaviler şeklinde tedaviler uygulanır. Sporcularda görülen kalp büyümelerinde ise ya istirahat tedavisi ya da düzenli takip şeklinde yöntemlere gerek duyulur.

Yüksek tansiyon tedavisi : Yüksek tansiyonun tedavisinde antihipertansif ilaç tedavileri, yaşam biçimi değişiklikleri, tuzu mümkün mertebe azaltma ve daha aktif yaşam şekli gibi tedavi yöntemleri ve eşlik eden diğer hastalıkların tedavileri gibi yöntemler uygulanır.

Koroner kalp hastalıkları tedavisi : Koroner arter hastalığı teşhisi konulan hastalarda tedavinin planı hastaya özgü yapılır. Hastada görülen belirtiler, hastalanan damarların oranı, hastalığın ciddiyeti, kalp kasının kasılma gücü, hastanın ilaç tedavisine verdiği yanıt, hastanın yaşı, şeker hastalığı veya kalp büyümesi gibi komplikasyonların varlığı gibi durumlar değerlendirilir ve buna göre bypass cerrahisine karar verilir.

Doğumsal kalp hastalıkları tedavisi : Bazı doğumsal kalp bozuklukları katater yöntemi olarak bilinen, kalp katerizasyonu işlemine benzer bir işlem ile kasık damarlarından girilerek tedavi edilir. Kalp deliği var ise delikler ameliayat ile kapatılır ya da kapalı yöntemler ile (şemsiye tedavi yöntemi) tedavi edilir. Küçük delikler şikayete neden olmadığı sürece takip altında tutulur. Kapak darlıkları var ise darlıklar bazı kapalı ye da açık cerrahi yöntemler ile açılır ya da kapak değişimleri yapılır.

Kalp kapak hastalıklarının tedavisi :
Kalp kapak hastalıklarında kapak bozukluğunun derecesine ve tipine göre ilaç tedavileri, girişimsel tedaviler ve cerrahi tedaviler uygulanır. Hastada kalp kapak hastalığı teşhisi konulmuş ve hastanın durumu kapak cerrahisine uygun değil ise hasta belli aralıklarda takip edilir. Hastalığın hastaya zararı az ve ameliyat daha riskli ise cerrahi için beklenir. Fakat hastalık zarar verecek kadar ağırlaşmış ise bu durumda cerrahi yöntemlere baş vurulur. Kalp kapak cerrahisinde kapak onarımı ya da kapak değişimi gibi işlemler uygulanır. Bu işlemler günümüzde açık ya da kapalı cerrahi işlemler şeklinde yapılabilmektedir.

Kalp krizinin tedavisi : Kalp krizinin tedavisi krizden hemen sonra yapılmaya başlanır. İlk dönemlerde çeşitli tahliller ve uygulamalar yapılarak krize neden olan damar tıkanıklığı için girişimsel tedavi ya da cerrahi tedavi gibi yöntemler uygulanabilir. Cerrahi veya girişimsel operasyonlar birkaç kez tekrarlayabilir. Bunlara ek olarak hastanın ilaç tedavilerini ve yaşam tarzı değişikliği gibi tedavi ve önlem yöntemlerini düzenli uygulaması gereklidir.

Ritim bozuklukları tedavisi : Ritim bozukluklarında ritim bozukluğunun bazı tipleri tedavi edilmeden izlem ile takip edilir. Ritim bozukluğu bayılmalara ve kalp yetmezliğine, kalp büyümesine neden oluyor ise kalp pilleri ile tedavi edilebilmektedir. Bazı hastalarda elektrofizyolojik çalışma denilen bir operasyon ile ritim bozukluğunun kesin nedeni bulunur ve nedene yönelik tedavi uygulanır.

Kalp yetmezliği tedavisi : Kalp yetmezliği tedavisinde alınacak önlemler, ilaç tedavileri, takip tedavisi ve gereken durumlarda cerrahi tedavi veya kalp nakli gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Kan pıtılaşması tedavisi : Kan pıhtılaşmasını önlemek için veya pıhtıların eritilerek kan damarlarını açması için antikoagülan diye tabir edilen kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır.

Kardiyomiyopati tedavisi : Kardiyomiyopati kalp yetmezliğine neden olabilen kalp kası bozukluğudur. Kardiyomiyopati tedavisi hastalığın türüne ve sebebine göre değişebilir. Kalp koroner damarlarında tıkanma oluşmuş ise balon stent ya da bypass operasyonları ile tedavi edilir. Beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaç tedavileri ile kalp kasının gevşemesi sağlanır ve kalınlaşmanın neden olduğu tıkanma azaltılır. Bazı hastalarda kateter yöntemi veya kalp pili takılması gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Kalp büyümesi nasıl önlenir?


Kalp büyümesi olan hastaların öncelikle kullanmakta olduğu ilaçlar var ise ilaçlarını düzenli kullanması, doktorunun tavsiyede bulunduğu şekilde yaşam tarzında değişiklikler yapması, kan basıncını yani (hipertansiyon) sorunu var ise tansiyonunu düzenli olarak ölçtürüp, normal değerinde tutmaya çalışması, kontrollerini düzenli yaptırıp, başka tedaviler görüyor ise bundan doktorunun haberdar olması, sigara, alkol gibi alışkanlıkları var ise bunları bırakması, sağlıklı kilo dengesini korunması veya fazla ise diyetisyen yardımı ile kilo sorununu ortadan kaldırmaya çalışılması, kan basıncı, şeker dengesi ve kolesterol seviyesini dengede tutulması, düzenli yürüyüş ve doktorun önerdiği şekilde aşırı yorulmadan egzersiz yapılması gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapması oldukça önemlidir. Eğer illede gerekiyor ise cerrahi tedaviye razı olması da gerekmektedir.

Kalp büyümesinin zararları ve riskleri

Bazı kalp hastalıkları kalp büyümesine, kalp büyümesi de bazı kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. Örneğin, kalp büyümesi kalp yetmezliğine, kan pıhtılaşmasına, kalp hırıltısına, kalp krizine ve ani ölümlere neden olabilir. Fakat her kalp büyümesi ciddi hasarlara neden olmayabilir.

Kalp büyümesi tehlikeli midir?

Kalp büyümesi sadece kendi başına bir hastalık değil, bazı kalp hastalıklarının bir bulgusu da olabilir. Kalp büyümesi herhangi bir nedenden dolayı çekilen göğüs grafilerinde ortaya çıkmaktadır. Çünkü kalp büyümesi bazı hastalarda bir şikayete neden olmayabilir. Erken evrede teşhisi konulan kalp büyümesinde tedavi de daha kolay olur ve tehlikeli değildir.

Kalp büyümesi ve yaşam tarzı değişikliği

Bazen kalp büyümesi tedavisinde sadece takip ve yaşam tarzı değişikliği ile hastalık tehlikeli boyutlara varmadan önlenebilir. Örneğin, günlük tuz alımı 2 gr’mın altına düşürülmeli, yüksek lifli ve potasyomdan zengin gıdalar tüketilmeli, yağdan ve şekerden zengin gıdalar mümkün olduğu kadar azaltılmalı, düzenli egzersiz ve yürüyüş yapılmalı, hasta kendini çok aşırı yormamalı, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmalı, doktorun verdiği ilaçlar düzenli ve zamanında kullanılmalı, duygusal stresten uzak durmalı, sigara ve alkolden uzak durmalı ve kardiyolojik muayeneler dikkat edilmeli gibi yaşam tarzı değişiklikleri ve önlemler ile takip gerektiren kalp büyümesi ve kalp yetmezliği kontrol altında tutulabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst