Kalp Hastaları Kurban Bayramında Nelere Dikkat Etmeli?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Öncelikle bütün kalp hastalarının aynı sınıfta olmadığını belirtmek gerekir.


Diyete özellikle dikkat etmesi gereken hastalarımız; koroner kalp hastalığı diye tanımladığımız kalbin kendisini besleyen damarlarda hastalık tespit edilmiş olanlar, kalp yetmezliği olanlar ve hipertansiyonu olan hastalarımızdır.
Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet SOYLU, Ayrıca, herhangi bir kalp hastalığı olsun ya da olmasın şeker hastalığı olanlar, böbrek hastalığı olanlar ve kolesterol yüksekliği olan hastalarında diyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini tekrar hatırlatmak isterim.

SOYLU,Maalesef diyete uymanın en zor olduğu zaman dilimleri müslümanlar olarak her yıl dörtgözle beklediğimiz ve büyük bir sevinçle kutladığımız ramazan ve özellikle de et ve sakatat tüketiminin çok arttığı kurban bayramlarıdır. Elbette kurban bayramının olmazsa olmazı olan et ürünlerini yukarıda bahsettiğimiz hastalıkları olan hastalarımız da yiyebilir, fakat ölçüyü kaçırmamakşartıyla. Herşeyden önce etin yağsız kısımları seçilmelidir.
Uzmanı Doç. Dr. Ahmet SOYLU, Ayrıca kuyruk yağı ve tereyağı kullanılarak yapılan kavurma yerine ızgara veya haşlama et tercih edilmelidir.

Kolesterolden çok zengin olan sakatatlar ancak tadımlık olarak tüketilebilir. Karnımızı tıka basa doldurmaktan kaçınmalı ve mutlaka et yemeklerinin yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları da ihmal etmemeliyiz. Kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastalar bu önerilere ilave olarak ayrıca tuz tüketimini artırmamaya da mutlaka dikkat etmelidirler. Özellikle şeker hastaları tatlı tüketiminde daha özenli olmalıdırlar. Ayrıca böbrek ve/veya gut hastalığı olanların aşırı protein tüketimi nedeniyle sıkıntı yaşayabileceklerini de hatırlatmak gerekir.

SOYLU,Elbette hastalarımız için en doğrusu her zamanki diyete bayramlarda da devam edebilmektir. Ayrıca herhangi bir hastalığımız olmasa bile bayramlar da dahil her zaman sağlıklı beslenme kurallarına uymaya çalışmalıyız. Tüm islam aleminin kurban bayramını tebrik eder, sağlıklı ve huzurlu nice bayramlar geçirmemizi temenni ederim.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kalp Hastalarına kurbanda 'kırmızı et' uyarısı

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Kurban Bayramı dolayısıyla kırmızı et tüketiminde önemli artış olduğuna dikkat çekerek, özellikle kroner kalp hastası ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketiminin oldukça fazla olduğunu ve bayram sonrasının acil servislere kalp damar hastalarının en çok müracaat ettikleri günler olduğunu vurgulayan Dr. M. Emin Dinççağ, "Yarın kurban bayramı. Kurban Bayramı sonrası acil servislere kalp damar hastalarının en çok müracaat ettikleri günlerdir. Özellikle, yüksek tansiyon, kalp damar hastaları, tuzlu ve kızartma kurban ürünlerinden çokça tükettiklerinden hastalıklarında ağırlaşma ve şikayetlerinde artma olduğu için hekime ve hastaneye başvurular artmaktadır. Kırmızı et, insan sağlığı için zararlı olan doymuş yağ miktarı yüksek olan gıdalardan olduğu için, fazla miktarda kırmızı et ve iç yağı tüketimi koroner kalp hastalarının durumunu ağırlaştırır.

Tuzlu tüketilen ve kızartma olarak hazırlanan bu yiyeceklerden kalp damar hastalarının, yüksek tansiyonluların tüketmemeleri gerekir. Aksi halde artan tansiyon atakları, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle, ağır ve sıkıntılı hastalık tabloları ile hastanelere başvurular artacaktır. Kurban bayramlarında, sakatat denilen, kurbanın, karaciğeri, dalağı, böbreği ve mumbarları yoğun kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastalarına yedirilmemelidir. Kurban hayvanlarının, beslenmesinde ot ile beslenmiş, hormon kullanılarak kilo aldırılıp satışa sunulmamış hayvanlar olmasından da emin olunmalıdır. Zira, ot ile beslenen hayvanların etlerinde omega6, omega3 dengesi, yem ile beslenen hayvanlara göre insan sağlığı için daha uygun olacaktır. Kırmızı et, kaliteli protein olduğu için çocuklara, gebelere, kansızlık çekenlere yedirilmelidir. Zira kırmızı ette, esansiyel aminoasitler, B12 vitamini, çinko, demir, insan vücudu için kolayca absorbe edilen fosfor ve kalsiyum yeterince vardır. İyi bir protein kaynağı olan kırmızı et, gelişmekte olan çocuklara ve ihtiyacı olanlara en iyi gıdadır. Ancak kalp ve damar hastaları, eti haşlama olarak ve az miktarda tüketmelidirler.

Ateşe direk maruz kalmış, yanmış, katranlaşmış ette kanser riski vardır. Bu bakımdan eti pişirirken dikkat etmeliyiz. Et tüketirken, yeşillik, taze salata tüketmenin etin olası zararlarını önleyebileceği unutulmamalıdır. Aşırı et tüketimi gut hastalığı denen ürik asidin yükselmesine neden olacağı için böbreklerde ve eklemlerde ciddi sorunlara yol açar. Sağlıksız kurban etlerinde ekinokok kisti, kist hidatik denen parazit ve diğer bazı parazitler olabileceği için veteriner kontrolünden geçmiş,sağlıklı hayvanlar kurban olarak seçilmelidir" diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst