Kalp'teki Küçük Deliklere Demir Şemsiye Yöntemi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kalpteki küçük çaplı deliklerin felç riskini artırmasına karşı yeni bir yöntem geliştirildi. 45 dakikalık bir ameliyatla konulan cihaz felç riskini yüzde 70 azalttı.

felce-occluder-yontemi.gif




İnsan nüfusunun yaklaşık dörtte birinin kalbinde olan küçük çaplı deliklerin felç riskini artırdığı biliniyor. İngiltere'de yeni uygulanmaya başlanan bir yöntemle inme riski yüzde 30 azalıyor. İki taraflı demir bir şemsiye benzetilen Occluder (tıkaç) isimli cihaz 45 dakikalık bir ameliyatla kalbe takılıyor.



PIHTIYI ENGELLİYOR



Kalpteki 4 odacıktan birinde bu tür deliklerin olduğunu belirten uzmanlar, her 10 felçten 8'inin bir kan pıhtısının beyne giden kanı kesmesiyle olduğunu belirtti. Ve bu hastalardan yüzde 60'ında da pıhtı oluşumu doğrudan kalpteki delikle bağlantılı. Kalpteki deliklerin kan dolaşımını zayıflatıp pıhtı oluşumu riskini artırıyor. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde tarih profesörü olan 50 yaşındaki David Hardgreaves, her hafta 60 ila 80 kilometre koşan sağlıklı bir kişiyken bir anda inme geçirmiş. Doktorlar, araştırınca kalbinde ufak bir delik olduğunu keşfedip occluder taktırmasını önermiş.



LOKAL ANESTEZİ



Hardgreaves, "Ameliyat 45 dakika sürdü ve lokal anestezi yapıldı. Felç riskini yüzde 70 azaldı" dedi. Ameliyatta, kasıktan bir kesikle damara ulaşılıyor. Damara bir sonda yerleştiriliyor. Cihaz sonda sayesinde kalbe doğru hareket ettirilip deliğe yerleştiriliyor. Cihaz deliğe yerleşince şemsiye kapakçıklar açılıyor ve delik kapanıyor. Operasyonu gerçekleştiren Hammersmith Hastanesi'nden Doktor İkbal Malik, cihazla beraber kanı sulandıran ilaçların da hastaya verildiğini belirtti. Malik, "Hiçbir yan etki olmadı. Ameliyattan 5 ay sonra hasta işine döndü" dedi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst