Kamburluk-Kifoz Egzersizleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Kamburluk ilerledikce solunumu dahi etkileyen bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedbir almak büyük önem taşır. Genetik ve doğuştan olabilmesinin yanı sıra sonradan görülme olasılığıda oldukca fazladır. Oturma pozisyonu,iş yaşantısı bu hastalık için etken olabilmektedir. Ağrılarında eşlik ettiği görsel bozukluğunda oluştuğu ciddi bir durumdur. Egzersizlerin oldukca fazla etkisi olduğu uzmanlarca söylenmiş ve bir çok hekim bu hastalık için egzersiz önerisinde bulunmuştur. Şimdi bizde bu egzersizlerden bahsetmek istiyoruz.


7_201419135731.jpg


Türkiye ve hatta Dünya üzerinde en sık görülen ortopedik rahatsızlık “kamburluk”.Sırt Kemiğinin dışarıya doğru çıkıntı pozisyonu almasına kanburluk denir.Yaşlılarda Görülme olasılığının yüksek olmasına karşın masabaşı işte çalışan ve konforsuz sandelye ile saatler boyun bilgisayar başında zaman geçiren gençlerimizin aslında her biri bu hastalık riskini taşımaktadır.Kamburluk en sık 2 şekilde rastlanmaktadır düz veya yana doğru bir biçimde görülür.Hastalık ilerlediği safalarda kişi dikelmekte çok büyük zorluklar çeker eğer hastalık tam olarak yerine oturmuşsa dik pozisyında durması olanaksızdır.Kamburluk dediğimiz ortopedik hastalığımızın illa sonrada olacak diye bir kaidesi yoktur.Genetik özellikler veya Belkemiğinde doğuştan biçim bozuklukları görülebilir.Hastalığın bünyemizi en çoık etkileyen özelliği iste kan pompala ritminin değişmesi ve buna bağlı olarakda solunum veya akciper hastalığının görülmesidir.

Tedavisine geldiğimizde kamburluk en zor ortopedik hastalıklardan birisidir, hatta en zorudur denilebilir.Çünkü ne bir ilaç nede cerrahi bir operasyon ile düzeltilmesi mümkün değildir.Fakat sürekli olarak kullanılan egzersizler hastalağın dahada ileri gitmemesi ve solunum sıkıntısı çekmemeniz açısından önemlidir.Kambur hastlarını zaten solunum rahatsızlığı çekeceği için kesinlikle sigara kullanmamaları gerekir, olası ağrı durumlarında alınan ağrı kesiciler ile ağrılar minumum düzeye indirilebilmektedir.

İşte kambur durmanıza engel olacak ve dik durmanızı sağlayacak sırt egzersizleri

1.Sırt Egzersizi


Omzunuzun arka tarafında hissettiğiniz ağrılar için bu egzersizi deneyin!

-Omuzlarınızı gevşetin boynunuzu yukarı doğru esnetin
-Kollarınızı öne doğru uzatın
-Sağ elinizle sol dirseğinizi, sol elinizle de sağ dirseğinizi tutun
-Öne doğru uzanıp 15-20 s bekleyin ve doğrulun
-Hareketi Diğer kolunuzla da yapın
-Rahatlama hissettiğiniz kadar yapabilirsiniz.

2.Sırt Egzersizi

Omuzlarınızdaki ağrılar başınıza yakın bölgelerdeyseler bu egzersizi deneyin!


– Dik bir şekilde oturun, nefes alın ve omuzlarınızı arkaya doğru atın.
– Nefes verirken kol ve omuzlarınız arasında bir esneme hissedene kadar kollarınızı olabildiğince yukarı doğru kaldırın.
– Bu pozisyonda beş saniye kalın ve egzersizi üç kez tekrarlayın.



Kamburluk derecesi 50 derece olduğunda ya da 50 ile 60 derece arasında olduğunda kişinin çok yoğun bir egzersiz programı yapması gerekir. Kamburluk hayatımızın kötü yanlarından biri sadece. Bunu düzeltmek bizim elimizde. Küçükken annelerimiz ya da babalarımız daha doğrusu büyüklerimiz bize hep söylerdi. Dik dur dik otur diye. Ancak çoğumuz onların bu sözlerini duymamazlıktan gelirdik. İşte en büyük hatayı burda yaptık. Bende bir kambur hastası olarak bundan çok rahatsızlık duyuyorum. Aynada kendime baktığımda çirkin bir görüntü olduğunun farkındayım. Anak bunun için hiç bir çaba sarfetmedim. Sakın sizde benim gibi yapmayın. Dediğim gibi kamburluk derecesi 50 ile 60 derece arasında iste yoğun egzersiz programı, 60 ile 70 derece arasında ise mutlaka bir Fizik Tedavi Uzmanı ‘na başvurulması gerekir. Fizik tedavi uzmanına başvurulduğu zaman, size belk korsesi ya da bel desteği sağlayan araçlar önerecektir. Bunları kullanmak kamburluğu düzeltmekteki en önemli araçlardır. Unutmayın en önemlisi spor yapmaktır. Eğer kamburluğunuz 70 dereceyide aşmış ise mutlaka bir doktara görünün. 70 dereceyi aşmışsa cerrahi tedaviler uygulanır ve ameliyat olmanız gerekir.kaynak: xfab.net



Tıpta ” Kifoz” adı verilen kamburluk; sırt omurgasının öne doğru eğik olmasıdır. Aşırı kilolular ve gebelerde görülebilir. Düztabanlık gibi deformiteler, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, bel çukurluğunda artma, karın kaslarında zayıflık, zayıf sırt kasları, desteklenmeyen iri göğüsler vs kifozun en önemli sebepleridir. Uzun süre masa başında çalışanlar, bilgisayar ve daktilo gibi klavyeli cihaz kullananlar, borsa çalışanları gibi sürekli bir ekran izlemek zorunda kalanlar, çok fazla miktarda el işi (ince iş) yapanlarda sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğim yapması şeklindeki duruş bozuklukları ile çok sık karşılaşırlar. Kamburluk gibi bir sorunu bazı egzersizlerle gidermek mümkün. İşte onlardan bazıları:

EGZERSİZ 1:

Omuzlarınızı gevşetin ve boynunuzu yukarı doğru esnetin.

Özellikle gergin olduğunuz zamanlarda omuzlardaki kaslar çok sıkışır ve hareket etmenizi dahi zorlaştırırlar. Bu kasılmalardan kurtulmak için her gün düzenli olarak esneme egzersizlerinin yapılması şart.

Ağrılar omzunuzun arka tarafındaysa omzun ön tarafının esnetilmesi daha iyi sonuç verir. Omuz ağrısı başa yakın kısımdaysa ikinci egzersizi yapmalısınız.

EGZERSİZ 2:

Kollarınızı öne doğru uzatın. Sağ elinizle sol dirseğinizi tutun. Sol elinizle sağ dirseğinizi tutun. Öne doğru uzanın.

Bu şekilde 20 saniye kalın ve aynı hareketi diğer kolunuzda da tekrarlayın.

Dik bir şekilde oturun, nefes alın ve omuzlarınızı arkaya doğru atın.

Nefes verirken kol ve omuzlarınız arasında bir esneme hissedene kadar kollarınızı olabildiğince yukarı doğru kaldırın.

Bu pozisyonda beş saniye kalın ve egzersizi üç kez tekrarlayın.

Bunun gibi egzersizler kamburluk oluşumun önüne geçecektir. Dikkatli bir şekilde uygulandığı takdirde egzersizlerin etkisi daha da artacaktır. Evde kolayca yapabileceğimiz bu egzersizler vücut sağlığımız için önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden sıkça egzersiz yapmak kendimize, bedenimize vereceğimiz en güzel hediye olacaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Evde Uygulayabileceğiniz Kamburluk Önleyici Egzersizler

Halk arasında kamburluk, tıp dünyasında ise kifoz.. Kamburluk hemen hemen herkesin yaşadığı ortopedik problemlerden biri. Kifoz, omurganın öne doğru eğilmesiyle meydana çıkan bir hastalık. Kamburluk belirtileri ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren dış görünüşünüzde bozulmalar meydana geliyor. Sırta yandan bakıldığında kifos çıkıntısı fark edilmeye başlanıyor.

Kamburluk en zor ortopedik rahatsızlıklardan biri olduğu için tedavisi de bir o kadar zor. Yalnız düzenli yapılan egzersizler kamburluğun daha ileri seviyeye gitmemesini sağlıyor. Evinizde yapabileceğiniz basit sırt ve omuz egzersizleri ile duruş bozukluklarını engelleyebilir, kamburluğunuzun ilerlemesini durdurabilirsiniz.

İşte Evde Uygulayabileceğiniz Kamburluk Önleyici Egzersizler :

1 . Köprü egzersizi sırt ve bel ağrıları olanlar için birebir. Ayrıca kalça ve karın bölgesi için de oldukça faydalı. Bu hareket ile omurga ve bel bölgenizi güçlendirebilirsiniz.
Yere sırt üstü uzanın. Görseldeki gibi ayak tabanlarınız yere basacak şekilde dizlerinizi kırın. Ayaklarınız kalçalarınızın hizasında açıklıkta olsun, el ve kollarızı ise yanlarınıza düz olacak şekilde bırakın. Belinizi yavaşça yukarı kaldırıp tekrar aşağı indirin. köprü hareketini yaparken belinizi kontrollü bir şekilde kaldırıp indirmeniz, ayak tabanlarınızı yerden kesinlikle ayırmamanız, sırtınızın üst kısmını ve omuzlarınızı yerde tutmanız gerekiyor. Belinizi yukarı aşağı indirirken kalça ve karın kaslarınızı sıkmalısınız. Bu hareketi de 10 – 15 kez tekrarlayarak çalışmanızı bitirebilirsiniz.


kalça-ve-basen-eritme-hareketleri.jpg

2 . Gün boyunca oturarak çalışmak, duruş bozukluğu, dik oturmamak ya da yanlış uyumak kürek kemiklerimizin bulunduğu kısımda kamburluğa neden olabiliyor. Bu kol esnetme hareketi eklem ve kaslarınızın daha esnek olmasını sağlarken bir yandan da duruş bozukluklarını düzeltiyor.
Bu hareketi ayakya ya da oturarak yapabilirsiniz. Dik bir konumda durun. Dirseğiniz başınızın arkasına gelecek şekilde bir kolunuzu sırtınıza doğru uzatın. Diğer kolunuzu kürek kemiğinizin arasında tutun. Eğer zorlanıyorsanız kolunuzu yana doğru açıp dirseğinizin üzerine de getirebilirsiniz. Kendinizi geriye doğru iterek kolunuzu gerin ve esnemeye çalışın. Göğsünüzü ileri iterek sırtınızın dik olmasına özen gösterin. Bir süre bu pozisyonda durarak diğer kolunuza geçin.

triceps-esnetme-egzersizi.jpg

3 . Beliniz için uygulayacağınız bu hareket bel ve sırt bölgenizi rahatlatacak ve esnekleştirecek.
Sırt üstü yatarak yere uzanın. Önce sağ bacağınızı katlayarak ellerin ile kavrayın ve bacağınızı kendinize doğru çekin. Bu pozisyonda 5-10 saniye durarak diğer bacağınıza geçin.

kamburluk-önleyici-egzersizler.jpg

4 . Lenf ve sinir sitemi için oldukça faydalı olan bu hareket belve sırtınızı rahatlatacak, omuzlarınızı gevşetecek ve sizi dinlendirecek.
Dizlerinizi bükerek bacaklarınızın üzerine oturun. Alnınızı yere koyun ve kollarınızı omuz bölgesinden rahatlatarak yanlara doğru bırakın. Mümkün olduğunca gevşeyin. Bu pozisyonda yaklaşık 30-40 saniye durun.

sırt-bölgesini-rahatlatan-hareketler.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst