Kamu ve Özel Sektörde Kesilen Cezalar Engellilere Umut Oldu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İş yerlerine kesilen para cezaları iş bekleyen engellilere umut oluyor.

Kamu ve özel sektörde, ''engelli ve eski hükümlü'' çalıştırmayan iş yerlerine kesilen para cezaları iş bekleyen engellilere umut oluyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Kemaleddin Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işverenlerin, 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde ''yüzde 3'', kamu iş yerlerinde ise ''yüzde 4'' engelliyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olduklarını, bu kurala uymayanlara ceza kesildiğini söyledi.

Çalışma gücünün en az yüzde 40'ından yoksun olduğu ''özürlülere verilen sağlık kurulu raporlarına'' uygun olarak belgelenen kimselerin ''engelli'' olarak kabul edildiğini anımsatan Metin, Türkiye'de engelli istihdamının istenilen düzeyde olmadığını kaydetti.

Engelli çalıştırmayan iş yerlerinden kesilen para cezalarının, engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile kendi işlerini kurmaları ve iş bulmalarını sağlayacak destek teknolojileri gibi projelerde kullanıldığını belirten Metin, böylece, engellilerin ve eski hükümlülerin, ilgi ve yeteneklerine uygun mesleklerde yetiştirilerek istihdamlarının kolaylaştırıldığını ifade etti.

İşsiz engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonuna, istihdamına ve iş kurmalarına yönelik olarak, eğitim kurum ve kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek, sendika, meslek örgütleri gibi sivil toplum kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından hazırlanan programların bulunduğunu belirten Metin, bu kapsamda, İŞKUR'un 2010 yılında açtığı 351 kurstan 3 bin 638 kursiyerin yararlandığını, kursların düzenlenmesi için 11 milyon 706 bin 837 TL kaynak kullanıldığını bildirdi.

Metin, 2010 yılında, büro yönetimi ve sekreterlik, bilgisayar işletmenliği, tekstil hazır giyim, aşçı ustası yetiştirme, takı tasarımı, gıda teknolojisi ve paketleme, elektrik-elektronik teknolojisi ısıtıcı ev aletleri bakım onarımı, saç bakım ve yapımı, grafik tasarım, temizlik görevlisi, hasta ve yaşlılara bakım, çağrı merkezi operatörlüğü, çanta üretimi, ipek şal üretimi, kilim dokuma, mehteran eğitimi ve masörlük olmak üzere toplam 80 projede 2 bin 266 kursiyer için 5 milyon 763 bin 685 lira 98 kuruş kaynak tahsisi yapıldığını söyledi.

İş yerlerine kesilen cezaların işsiz engellilere umut olduğunu ifade eden Metin, ''Engelli personel çalıştırmayan kurum ve kuruluşlardan kesilen para cezalarını, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için kullanıyoruz. Engellilerin daha fazla istihdam edilmesi için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz'' dedi.

Metin, kurum olarak engellilerin ve engellilerle çalışan sivil toplum kuruluşlarının yanında olduklarını sözlerine ekledi.

-UEDER GENEL BAŞKANI TÜRKER-

Engellilerin istihdamı konusunda İŞKUR ile ortak projeler yürüten Uluslararası Engelliler Derneği'nin (UEDER) Genel Başkanı İsmail Türker de Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada yaklaşık 500 milyon engellinin bulunduğunu, Türkiye'de de bu rakamın 8,5 milyona yaklaştığını söyledi.

Engellileri kaderine terk etmenin, toplumdan dışlamanın sorunları çözmeyeceğini vurgulayan Türker, sorunun, toplumun her kademesinin bakış açısının değiştirilmesi ve yaşam şartlarının engellilerin durumuna göre düzenlenmesiyle çözülebileceğini kaydetti.

Derneğin projeleri hakkında bilgi veren Türker, söz konusu projelerle bedensel, zihinsel ve işitme engellileri, sosyal hizmet uzmanları eşliğinde uygun eğitimlerden geçirerek istihdama kattıklarını belirtti.

''Kat Hizmetleri Eğitimi'' projesiyle, engellileri, profesyonel temizlik sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücüne kazandırdıklarını belirten Türker, bu kurstan bugüne kadar 10 dönemlik eğitim sürecinde 85 engellinin yararlandığını, bunların 57'sinin istihdamının sağlandığını dile getirdi.

''Bilgisayar Temel Eğitimi'' projesiyle de engellilere bilgisayar eğitimi verdiklerini kaydeden Türker, bilgisayar kullanmayı öğrenen 150 engelli bireye sertifikalarının verildiğini, 52'sinin kamu ve özel sektöre kazandırıldığını söyledi.

Galoş üretimi ve Türk işaret dili konularında da eğitim verdiklerini ifade eden Türker, engellilerin sosyalleşmesi adına ise halk oyunları, tiyatro ve koro gibi birçok etkinliğe imza attıklarını sözlerine ekledi.
Gerçek Gündem
 
Tekerlekli Sandalye
Üst