Çözünebilir lif içeren besinler barsaklardan kolesterol emilimini azaltarak kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol düzeyini düşürürler. Yulaf ezmesi, elma, armut, arpa, kuru erik, barbunya, börülce gibi gıdalar çözünebilir lif içeren besinlere örnektir.
2) Balık ve Omega 3 Yağ Asitleri
Yağ oranı yüksek balıklar içerdikleri yüksek omega 3 seviyesi sayesinde kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını azaltırlar. Yanlız kızartma olarak değil, buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeleri gerekir.Eğer balık sevmiyorsanız keten tohumu ya da kanola yağı ile de gerekli miktarda omega 3'ü vücudunuza alabilirsiniz.
3) Ceviz, Badem, Fındık ve Fıstık
Ceviz, badem ve fıstık kan kolesterol düzeyini düşürürler. Kalp hastalıkları riskini
azaltırlar. Tuzlanmamış olanları tercih etmeli ve günde bir avuç tüketmelisiniz. Bu
tip besinler yüksek kalorili olduğundan çok fazla tüketildiğinde kilo aldırırlar.
4) Zeytin Yağı
Zeytin yağı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kötü kan kolesterolü LDL'nin seviyesini düşürürken, iyi kan kolesterolü olan HDL'nin seviyesini değiştirmez. Ekstra virgin zeytin yağının kolesterolü düşürücü etkisi diğer zeytin yağlarına göre daha yüksektir.
5) Bitki Sterol ve Stanolleri
Sterol ve stanoller, çoğu sebze, meyva, hububat, baklagil, kuruyemiş ve
tohumlarda azar miktarda bulunan maddelerdir. Günümüzde portakal suyu, margarin gibi besinlere de endüstriyel üretimde katılmaktadırlar.
Bu maddeler kolesterolun barsaktan emilimini azaltarak kötü kolesterol seviyesini
düşürürler. İyi kolesterol olan HDL'nin ve trigliserit denilen kan yağlarının ise
seviyesini değiştirmezler.
2) Balık ve Omega 3 Yağ Asitleri
Yağ oranı yüksek balıklar içerdikleri yüksek omega 3 seviyesi sayesinde kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını azaltırlar. Yanlız kızartma olarak değil, buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeleri gerekir.Eğer balık sevmiyorsanız keten tohumu ya da kanola yağı ile de gerekli miktarda omega 3'ü vücudunuza alabilirsiniz.
3) Ceviz, Badem, Fındık ve Fıstık
Ceviz, badem ve fıstık kan kolesterol düzeyini düşürürler. Kalp hastalıkları riskini
azaltırlar. Tuzlanmamış olanları tercih etmeli ve günde bir avuç tüketmelisiniz. Bu
tip besinler yüksek kalorili olduğundan çok fazla tüketildiğinde kilo aldırırlar.
4) Zeytin Yağı
Zeytin yağı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kötü kan kolesterolü LDL'nin seviyesini düşürürken, iyi kan kolesterolü olan HDL'nin seviyesini değiştirmez. Ekstra virgin zeytin yağının kolesterolü düşürücü etkisi diğer zeytin yağlarına göre daha yüksektir.
5) Bitki Sterol ve Stanolleri
Sterol ve stanoller, çoğu sebze, meyva, hububat, baklagil, kuruyemiş ve
tohumlarda azar miktarda bulunan maddelerdir. Günümüzde portakal suyu, margarin gibi besinlere de endüstriyel üretimde katılmaktadırlar.
Bu maddeler kolesterolun barsaktan emilimini azaltarak kötü kolesterol seviyesini
düşürürler. İyi kolesterol olan HDL'nin ve trigliserit denilen kan yağlarının ise
seviyesini değiştirmezler.