Kan Şekeriniz mi Düştü?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kan şekerinin yükselmesi kadar düşmeside sorun anlamına gelmektir tıp dilinde hipoglisemi olarak adlandırılan bu sağlık sorunu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü belirtileri nelerdir ve bizlere düşük kan şekeri ne gibi zararlar verir biraz incelemeye ne dersiniz. Herzaman dediğim gibi hastalığı tanımak onunla başaçıkabilmekte en önemli adımdır. Şimdi Hipoglisemi yi tanımaya çalışalım.




Hipo.jpg



Vücuttaki kan şekeri seviyesinin normal sınırlar içerisinde tutulması sağlık açısından çok önemlidir. Vücudumuzdaki her hücre enerji için glikoza ihtiyaç duyar. Kandaki şeker miktarının yükselmesi diyabet gibi bazı sağlık problemlerine neden olur. Bununla birlikte kan şekerinin normalinden düşük olması da sağlıklı değildir.Tıpta düşük kan şekeri problemine hipoglisemi denir.

Eğer düşük kan şekeri belirtileri ile karşı karşısaysanız bir uzmana danışıp teşhis koydurmak ve bir an önce tedaviye başlamak kişinin sağlığı için oldukça önemlidir. Eğer kan şekerindeki düşüş ciddi boyutlara ulaşırsa bilinç kaybı ve hatta ölümler gerçekleşebilir. Tedavi edilmeyen hipoglisemi rahatsızlığı ileride diyabete dönüşebilir. Bunun nedeni bir zaman sonra böbreküstü bezlerinin işlevini yerine getirememesi ve pankreastaki insülin üretiminin düşmesidir.

Hipoglisemi problemi olan kişiler kahvaltının ardından kendilerini hafif yorgun hissedebilirler. Kişi öğle vaktinde karbonhidrat bakımından zeyif bir diyet takip ediyorsan kan şekeri akşama doğru hafif düşüş gösterebilir. Ani kan şekeri düşüşlerinin nedeni pankreasın fazla insülin salgılamasıdır. Kan şekerinin düşmesi sonucu kişi aşağıdaki belirtiler ile karşı karşıya kalabilir;


BELİRTİLER

1-Anksiyete atakları, depresyon

2-Zihin bulanıklığı

3-Ani baş dönmeleri

4-Yorgunluk, baş ağrısı

5-Aşırı terleme ve açlık hissi

6-Kas ağrıları ve kas krampları

7-Mide bulantısı, titreme ve kalp atışlarında hızlanma

8-Cilt renginde solukluk ve güçsüzlük
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kan şekeri düşüklüğü

Kan şekeri düşüklüğüne genelde neden olan etkenler çeşitli hormonal bozukluklar ve beslenme sorunlarıdır. Kan şekeri düşüklüğü hafif, orta ve şiddetli derecelerde olabilir.


Hafif derecedeki kan şekeri düşüklüğünde terleme olur. Terleme genelde boynun arka kısmında ve saç diplerinde görülebilir. Ayrıca sinirlilik, titreme, güçsüzlük, aşırı açlık, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, endişeli hissetme ve kalp atım hızında artış gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu semptomlar şeker içeren yiyecekler yendikten sonra iyileşir. Bu döngü böyle devam eder.


Orta derecedeki kan şekeri düşüklüğünde biraz daha ciddi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Olaylara konsantre olamama, kafa karışıklığı, asabiyet, karmaşık konuşma, yerinde duramama ve ağlama, çabuk kızma gibi kişilik değişiklikleri olabilmektedir.


Kan şekerinin şiddetli derecede seyrettiği durumlarda ise
genelde bilinç kaybı, inme, nöbet ve en kötüsü ölüm gibi vakalar ortaya çıkabilmektedir.


Kan şekerinin gece uykudayken düşmesi durumunda uykudan uyunma, uykuda olağan dışı sesler çıkarma, yataktan düşme, uykuda yürüme, kabus görme ve terleme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca gece kan şekeri düşen kişiler sabahları baş ağrılarıyla da uyanabilirler.

Kan şekerinin düşük olmasının nedenleri nedir?


Kan şekerinin düşük olması vücudun ihtiyaç duyduğu glukoz miktarının düşük olmasıdır. Diyabet hastalarında ortaya çıkar. Kullanılan kimi ilaçlar ( özellikle diyabet ilaçları ) ve beslenme tarzı da buna etki edebilir.


Ayrıca aşırı kilo, tiroid bezinin yetersiz çalışması, böbrek ve karaciğer hastalıkları, hipofiz bezinin az çalışması, diyabet hastalığı, çok fazla alkol kullanımı, uzun süreli yaşana stres durumu, kısa süre içinde çok kilo verme, çok fazla şekerli gıda tüketmek, çok fazla sigara içmek, çay ve kahve gibi içecekleri çok tüketmek gibi nedenler kan şekeri düşüklüğüne yol açabilir.

Kan şekeri düşüklüğü tedavisi için nasıl beslenmek gerekir?


Kan şekeri düşüklüğü durumu çok fazla şeker içeren besinlerin tüketiminden sonra ortaya çıkabilir. Ayrıca çok fazla yemek, aç karnına alkol almak gibi etkenler düşük kan şekerini tetikleyebileceği için bu hususlara dikkat etmelidir.

Yemekler sık sık fakat azar azar yenmelidir.
Yiyeceklerin karbonhidrat değerleri düşük ama protein değerleri yüksek olmalıdır.
Beyaz ekmek, patates, havuç ve basit şekerden uzak durulmalıdır.
Sebze, meyve, tahıllar ve bakliyatlara ağırlık verilmelidir.
Süt ve süt ürünlerini az tüketmelidir.
Günde ortalama 7 bardak su tüketmeye özen göstermelidir.
Düzenli olarak egzersiz yapmayı ihmal etmemelidir.
Uyku düzenine dikkat etmeli ve yeterince uyumalıdır.
Stresten uzak durmaya gayret göstermelidir.
Kan şekeri düzeyi düzenli olarak ölçtürülmelidir.
 

berfinsuilk

Üye
Üye
Katılım
Ocak 12, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
merhaba. Ben kamuda çalışıyorum. 4 yıl ssk üzerine 7 yıl kamu hizmetim var. Şekerim 18 e düşüyor. Yanlış bilmiyorsam. Hipoglisemi imiş. Tip kaça girdiğini bilmiyorum ancak bu şekeri kontrol etmek çok zor. Şeker düşmeye başladımı bütün beyin hücrelerim uyuşuyor. Uykumu alamamak biraz stres sıkıntı bile tepe taklak etmeye yetiyor. Erken emekliliğe başvursam yüzde kaç rapor alabilirim. 2 çocuk annesiyim. Yetişemiyorum. Sağlığım izin vermiyor. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst