Kanser Hastaları'nın Maluliyeti

Kansere yakalanan çalışan için maluliyet söz konusu olabiliyor. Bu sayede tedavi masrafları karşılanabiliyor. Ancak kanser hastalarının malullük aylığı alabilmesi için 10 yıl sigortalılık ve 1.800 gün prim şartı gerekiyor.


45367.jpg

Kanser hastalığı bütün dünyada artarak devam eden bir sağlık problemi. Dünyada ölüm nedenlerinin en üst sırasında kanser yer alıyor. Her yıl artan sayıda kişi kanser hastalığına yakalanıyor. Ülkemizde de maalesef kanser hastalarının sayısı her geçen gün artıyor. Kanser tanısı konulan kişileri uzun ve meşakkatli bir tedavi süreci bekliyor. Çalışanların kanser hastalığına yakalanması halinde maluliyet durumu söz konusu olabiliyor. Bu sayede tedavi alınırken masrafların karşılanması sağlanmaya çalışılıyor. Ancak kanser hastalarının malullük aylığı alabilmesi için de 10 yıl sigortalılık ve 1.800 gün prim şartı söz konusu. 5 yıl primi olmayan bir kişinin malul sayılması ve malullük aylığı alması mümkün değildir.

18 AY MALULLÜK HAKKI

Sigortalıların malul sayılması ve malullük aylığı alması için gerekli bazı koşullar var. Bu koşulları yerine getiren sigortalılara malullük aylığı bağlanabiliyor. Bu koşulların en önemlisi sağlık raporu ile çalışma gücünde kaybın en az yüzde 60 oranında olduğunun tespit edilmesi. Kanser hastaları bu koşula tabi olmaksızın 18 ay süreyle malul sayılıyorlar. Kanser hastaları 18 aylık geçici maluliyet süresinin sonunda yeniden kontrol muayenesine girerek hastalıkları neticesinde çalışma güçlerini yüzde 60 kaybetmişlerse sürekli bir şekilde malullük aylığı alabilirler.

Bakıma muhtaç kişide 10 yıl şartı yok


Sevk edilen hastanenin düzenlediği rapora göre kişinin malullük aylığı alıp alamayacağı tespit edilir. Raporda eğer sigortalının malul olmakla birlikte “başka birinin sürekli bakımına muhtaç” olduğu ibaresi de yer alırsa malullük aylığının bağlanması için 1.800 gün primin olması yeterlidir. Ancak raporda bu yönde bir tespit bulunmuyorsa bu durumda kişinin 10 yıllık sigortalılığının da bulunması gerekir. Başkasının sürekli bakımına muhtaç olmayan bir sigortalının 1.800 gün primi var fakat 10 yıllık sigortalılık süresi yok ise bu kişiye malullük aylığı bağlanması mümkün değildir.

Teşhisten sonra 1 yıl içerisinde başvurun

Kanser hastaları yönetmelik uyarınca kanser türüne göre değişmekle birlikte 18 ay malul sayılmaktadırlar. Kan kanserinde bu süre 24 aya kadar uzamaktadır. Kanser hastaları maluliyet tespitine gerek olmaksızın kanser teşhisi sonrası malullük aylığı alabilirler. Ancak bunun için teşhis tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yapmaları şarttır.

1.800 gün için borçlanma

1.800 gün primi olmayan bir sigortalı malullük ile ilgili rapor vermeye yetkili hastanelere sevk edilmez. Sigortalının 1.800 gün primi bulunuyorsa veya borçlanma ile 1.800 gün primin tamamlanması mümkünse sigortalı rapor düzenlenmesi için yetkili hastanelere sevk edilir.

'Bana bir şey olmaz' demeyin

Çalışanlar sigorta kollarından sağlanan yardımları alabilmek için prim ödeme ve sigortalılık süresi gibi bazı şartlara tabidirler. Bu nedenle “bana bir şey olmaz” diye düşünerek sigortasız çalışmanın hak mağduriyeti yaratacağını unutmayın, primlerinizin yattığını kontrol edin.

Okan Güray Bülbül
 

Ekli dosyalar

  • 45367.jpg
    45367.jpg
    41.2 KB · Görüntüleme: 138
Kanser hastasına 18 ay maaş

Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Süre, hastalığına göre 24 aya kadar çıkıyor. İşte maaşı almanın şartları:

266Es_F_wkWasm3h0CMzVg.jpg


Sosyal güvenlik mevzuatımızda engellilere kolay emeklilik imkanı sağlanırken çalışırken işgücü kaybına uğrayan yani malul olan sigortalılar için de erken emeklilik hakkı bulunuyor. Malulen emeklilik şartları özellikle kanser ve türevlerine yakalananlar için farklılık da gösteriyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu gösterir rapora ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca en az 1.800 gün (5 yıl) prim ödemiş olması ve sigorta olduğu tarihten bu yana 10 yıl geçmesi de isteniyor. 1.800 gün prim borçlanarak, (doğum, askerlik gibi) de tamamlanabiliyor. 10 yıllık sigortalılık süresinin istisnası da bulunuyor. Eğer kişi sürekli birisinin bakımına muhtaçsa 10 yıllık sigortalılık süresi de aranmıyor. Malulen emeklilikte sigorta öncesindeki rahatsızlıklar değil çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan hastalıklar dikkate alınıyor.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ

Kanser hastalarının özelindeki uygulamaları detaylandıralım. Malulen emeklilik şartlarıyla ilgili çıkartılan yönetmeliklerde ve yapılan değişikliklerle kanser hastalarına özel bir imkan tanınıyor. Kanser türüne göre değişmekle birlikte gerekli prim ve sigorta şartını taşıyan sigortalılar belli bir süre malül sayılıp maaş alabiliyor. Bu süre 18 ay olarak uygulanırken bazı hastalıklarda 12, bazılarında ise 24 ay olabiliyor. Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmaksızın yani yüzde 60 şartına bakılmaksızın malüllük aylığı bağlanabiliyor. Süre sonunda kanser hastalığına bağlık olarak çalışma gücü kaybına bakılıyor. Kayıp yüzde 60 ve yukarı ise malüllük aylığı devam ediyor. Yüzde 60 ve altında ise ya da iyileşmişse maaş ödemesi kesiliyor.

HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?

İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri" dışındaki tüm malign hastalıklar teşhis tarihinden itibaren 18 ay süresince malül kabul edilir ve bu süre sonunda hastalık durumuna göre maluliyet yönünden tekrar değerlendirilir

Kemik iliği veya kök hücre nakli ile beraber olan lenfomalar: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.

Akut lösemi (T-hücreli lenfoblastik lenfoma dahil): tanı veya relaps tarihinden itibaren en az 24 ay süreyle; kemik iliği veya kök hücre naklinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.

Allojenik transplantasyon: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.
 

Ekli dosyalar

  • 266Es_F_wkWasm3h0CMzVg.jpg
    266Es_F_wkWasm3h0CMzVg.jpg
    49.8 KB · Görüntüleme: 139
Geri
Üst