Kaplıca Tedavisi Görmesi Gereken Hastanın Masraflarını Devlet Karşılayacak

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlık Bakanlığı kaplıca tedavisi görmesi gereken hastaların masraflarını karşılama kararı aldı. Bakanlık hastaları anlaşmalı merkezlere yönlendirecek.




Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan, Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) Resmi Gazete'de yayımlandı. Son değişikliklerin de eklenerek yapıldığı yeni tebliğde önemli detaylara yer verildi. Buna göre doktorun, hastasının kaplıcalarda tedavi edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı'na rapor yazması üzere kaplıca masraflarını bakanlık ödeyecek. Raporun yazılması için en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon ile tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji (termal, mineralli ve düz su ile çamur tedavisi) uzman doktorunun imzasının olması gerekecek.

KAPLICALARLA ANLAŞACAKLAR

Bu kapsamda 2 uzman doktorun imzasının bulunacağı raporda önerilen tedavi yöntemi, seans ve süresi zorunlu olarak belirtilecek. Raporun verilmesinin ardından 6 ay içerisinde tedaviye başlanmaması halinde hasta için yeni rapor düzenlenmesi gerekecek. Kaplıca tedavisine gerek görülen hastalar Sağlık Bakanlığı'nın belirttiği kaplıcalara müraacaat edebilecek. Bakanlıkca izin verilmeyen kaplıcalarda yapılan tedavileri SGK karşılamayacak. Bakanlığın izin verdiği ancak anlaşma sağlayamadığı kaplıcalarda yapılacak kaplıca-banyo tedavi ücretleri hastalara geri ödenecek.

'Heyet imzası' şart

Tebliğ'de organ ve doku nakli ile ilgili ifadelere de yer verildi. Kadavradan donör karşılayan hastaneye 'kadavra donör temini' bedeli ödeyecek. Bu bedele organ alım işlemi de dahil edilecek. Öte yandan yurtdışında tedavi olması gereken hastalar için 'Yurtdışı Tetkike İlişkin Sağlık Kurulu Raporu' düzenlenecek. Bu raporda hastanın tedavisinin Türkiye'de yapılamadığı gerekçeleriyle açıklanacak. Heyet imzasıyla rapor yazılacak ve Sağlık Bakanlığı'nın raporu onaylamasıyla hasta yurtdışında tedavi görebilecek. Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde katılım payı alınmayacak kişiler de açıkça belirtildi. Buna göre iş kazasına uğrayanlardan, meslek hastalığına yakalanan sigortalılardan katılım payı alınmayacak
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
SGK'nın kaplıca desteğinden nasıl yararlanılır?

Kaplıcalar, doğal tedavi edici unsurların sağlık amaçlı kullanıldığı ve son yıllarda turizminin de yaygınlaştığı bir doğal kaynaktır. Mevsim sıcaklarıyla birlikte bu dönmelerde kaplıca mevsimi de açılmış oldu. Deniz suyunun daha tam olarak ısınmadığı bu günlerde kaplıca turizmi oldukça revaçta.

Kaplıcaların sağlıklı sularından faydalanalım derken kaplıca tedavilerinde Sosyal Güvenlik Kurumunun genel sağlık sigortalıları için herhangi bir parasal desteği var mıdır diye sizler için araştırdık.

Öncelikle yapmanız gerekenler:

1-Öncelikle kaplıca tedavisi için sağlık kurulu raporu almanız gerekecek. Bu raporda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunlu.

2-Raporu daha önce almış iseniz bu raporun geçerlilik süresi 6 ay olup bu süre içinde tedaviniz başlamamış ise raporunuzu yenilemeniz gerekiyor.

3-Eğer aldığınız raporun süresi dolmamış ise kaplıca tedavisine başlamadan önce mutlaka hastanelerden birisinden sevk alınması gerekiyor. Sevk almadan gittiğinizde herhangi bir gideriniz de karşılanmıyor.

4- Tedavi gördüğünüz kaplıcanın mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı bir kaplıca olması gerekiyor. Ruhsatsız bir kaplıcaya gitmemeniz gerekiyor.

5- Eğer eşinizle birlikte gitmek isterseniz ayrı ayrı rapor alınması gerekiyor.

Kaplıca tedavisi için SGK ne kadar ödeme yapıyor?

Kaplıca tedavisi görmesi gerekli görülenlerin kaplıca tesisine gidiş ve dönüş yol gideri SGK tarafından karşılanıyor. Her gün için 1 adet kaplıca-banyo ücreti ödeniyor. Bu süre 1 kür =21 günden fazla olamıyor. Bu süreden fazla kalınmış ise fazla kalınan süreye ait herhangi bir ödeme yapılmıyor. Ayrıca hastalara her gün için gündelik ödemesi yapılıyor. Gündelik için SGK’nın ne kadar ödeme yaptığını araştırdığımızda 16,00 TL gibi bir ödeme yaptığı bilgisine ulaşıyoruz

Hastaların konaklama giderini SGK karşılanıyor mu?

Hastalara gündelik ödemesi yapıldığı için ayrıca konaklama giderini SGK ödemiyor. Hastalar yeme içme ve konaklama giderini bu ödenen 16,00 TL ile karşılamanız gerekiyor. Eğer aynı il sınırları içindeki bir kaplıca tesisinde tedavi görüyorsanız gündeliğiniz yarı yarıya düşüyor. Gündelik ödemesi hasta ile birlikte refakatçisi var ise (raporunda belirtilmiş olması şart) onun içinde ödeniyor.

Ayrıca SGK her halükarda ödeme yaparken en yakın kaplıca tesisini dikkate alıyor. Raporunuzda adı geçen kaplıcanın önemi yok. Bütün ödemeler en yakın kaplıca tesisi esas alınarak ödeniyor.

Devletten beklediğiniz harcırah ile kaplıca tedavisi göreceğinizi bekliyorsanız bütçenizi de iyi ayarlayın. Kaplıca turizminin ve devre mülklerin özendirildiği bu günlerde bunları da bilmeniz önemli. Yoksa kredi kartınızın da limiti yetmeyebilir.

Sağlığınıza kavuşmayı beklerken yeni sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.

Bizden hatırlatması.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst