Kaplıca Tedavisinde Devrim!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2013 yılı Sağlık Uygulama Tebliği yayımlandı. Bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde kaplıca tedavilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından ödeneceği şeklinde haberler yer almaktadır. Aşağıdaki hususların kamuoyunu aydınlatmak amacıyla açıklanmasında yarar görülmektedir.

1-Kaplıca tedavi giderleri önceden olduğu gibi 2013 yılı Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre de Sağlık Bakanlığı tarafından değil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Tebliğde raporun ne şekilde düzenlenmesi gerektiği, Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmiş olan kaplıcalarda tedavi görülmesi, şayet hastaya bir kişide refakat edecek ise refakatçiye ait yol ve gündelik giderinin ödenebileceği gibi düzenlemelerine yer verilmiştir.

2-Kaplıca tedavisi görmesi gereken kişiler tedavi için almak zorunda oldukları raporda 2 uzman değil 3 uzman hekim imzasının bulunması zorunludur. Raporda en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin imzası şartı getirilmiş ve raporda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunluluğu getirilmiştir.

3-Tedavisi Türkiye’de yapılamayan hastalar, tedavileri için Yurt Dışı Tetkike İlişkin Sağlık Kurulu Raporunu değil Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yayımlanan Yurt Dışı Tedaviye İlişkin Sağlık Kurulu raporunu almak zorundalar. Yurt Dışı Tetkike İlişkin Sağlık Kurulu Raporu yurt içinde tetkikleri yapılamayan hastaların tetkiklerinin yurt dışında yaptırılabilmesine ilişkin bir rapor olup, tedavi raporundan içerik olarak tamamen farklıdır. Her iki rapor örneği de Tebliğ ekinde yayınlanmıştır.

Bunların dışında Sağlık Uygulama Tebliği ile getirilen yeni düzenlemeler,

- Yeşil kartlı olarak ta bilinen hastaların, önceden sevkle gidebildikleri Organ nakli ve hiperbarik oksijen tedavisi için tüm resmi ve özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilecek.

-Yeşil kartlı olan AİDS hastaları sevk almadan da doğrudan üniversite hastanelerine müracaat edebilecek,

-Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin başka bir sağlık hizmeti sunucusunda tedavi olabilmesi için öncelikle TSK’ya bağlı birinci basamak sağlık hizmeti sunucularına müracaat etmeleri gerekiyor iken bu şart kaldırıldı. Artık sevk almalarına gerek kalmayacak.

- Hastalar, trafik kazalarında ve acil hallerde (Başbakanlık Genelgesi de bu yöndedir) sağlık hizmeti sunucularına müracaatta provizyon alınamaması halinde bile tedavi olabilmeleri sağlanmış.

-KKTC’de görevli askeri personelin almış olduğu sağlık hizmetinin belge onayında yaşanan sıkıntılarına çözüm getirilmiş.

-SGK tarafından malüliyet tespiti için başka bir hastaneye gönderdiği sigortalılar için 3 işgünü içerisinde sağlık hizmeti sunucularına müracaat şartını kaldırmış.

-Organ nakli tedavilerinde organını veren (donör) olan kişilere yol ve gündelik masrafları karşılanacağı düzenlenmiş.

-Tıbbi malzeme ödeme usul ve esasları yeniden düzenlenmiş.

Bu saydıklarımız doğrudan vatandaşlarımızı ilgilendiren hususlar olup, Kurum kendi uygulamasında daha bir çok yeni düzenlemeler yaptığı görülmüştür.

Yapılan son düzenlemelerin vatandaşlarımıza yansımalarını takip ederek olumsuzları da yine sizlere bu sayfamızdan aktarmaya gayret göstereceğiz.

SGK Rehberi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst