Kar İle İlgili 5 Şaşırtıcı Gerçek

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
kar-570x320.jpg



1- Tüm karlar aynı değildir. Bunu kayakçılar iyi bilir. Kayakçılar 1900lü yıllarda kar ile ilgili kendi terminolojilerini yaratmışlardır. Bu terminolojide mashed potatoes (patates püresi), cauliflower (karnabahar), stick snow (yapışkan kar) gibi komik tanımlamalar vardır. Bu tanımlamalarda yağan karın yağış şekli ve özellikleri dikkate alınmıştır. Misal kimi karda nem oranı o kadar düşüktür ki (kurudur) kartopu bile yapmak mümkün olmaz. Bazı karlarda ise kaymak çok daha zordur.

23523.JPG


2- Uzmanlara göre kar taneleri birçok donmuş buz kristalinin biraraya gelmiş halidir. Kar tanelerinin su içeriği düşündüğümüz daha değişkendir. Ortalama bir kar tanesi 180 milyar su molekülleri oluşur, ancak kar-su oranı, sıcaklık, kristal yapısı, rüzgar hızı vb gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük kar tanesi 15 inç genişlik ve 8 inç kalınlıkla 28 Ocak 1887’de Fort Kegh Montana’da yağmış ve Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir.


tumblr_mxp5s4CmMI1qc0o2po1_500.gif


3- Çoğu kişi karın beyaz veya mavi olduğunu düşünür. Aslında kar renksizdir. Kar kristalleri sayısız küçül yüzeye sahip karmaşık bir yapıdadır ve sonuçta ışığı çok iyi bir şekilde yansıtmayı başarır. Az miktarda güneş ışığı kar tarafından emilir ve kara beyaz görüntüsünü verir.

Havada yoğun bir toz varsa, karın sarı, kırmızı, pembe hatta yeşil olarak yağdığını görmeniz mümkündür. 2007 yılında Sibirya’da portakal rengi, 2010 yılında Rusya’da pembe kar yağmıştır.

kar-4.jpg


4- Bir yıl içinde en fazla kar yağışının nerede olduğunu merak ediyorsanız, işte cevap: Mount Baker, Washington State, North Cascades. Burası 1998-99 kışında 1140 inç kar kalınlığı ile dünya rekorunu elinde tutar. Mount Baker volkanik bölgesinin en genç volkanıdır.


22486106.jpg



5- Tek bir kar fırtınasında 120 atom bombasına eşdeğer enerji taşıyan 39 milyon ton karın yağabildiğini biliyor muydunuz?
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kar Hakkında Bilmediğimiz 20 Şey

1. Tıpkı elmas ve tuz gibi kar da bir mineraldir.

2. Öğretmenlerin bize söylediği yalanlar: Çoğu kar tanesi çocukların katlanmış kâğıtlardan kestikleri dantelimsi şeylere benzemez. Kar taneleri genelde oldukça simetrik kristal parçaların bir araya gelmiş hâlidir.

3. Birbirine aynen benzeyen hiç kar tanesi yoktur mu zannediyorsunuz? İşte bu da bir başka yalan. Pek çok kristal gelişim döneminde neredeyse tamamen aynıdır ve tamamen gelişmiş olanlar da birbirlerine oldukça benzer.

4. Bir kar kristali kalınlığının 50 katı kadar büyük olabilir. Yani kristaller laboratuvar ortamında 5 santim olarak geliştirilse genellikle bir parça kâğıttan daha ince olurlar.

5. Neredeyse bütün kar kristallerinin ortasında volkanik bir külden dış dünyadan bir partiküle kadar herhangi bir şey olabilecek minik bir toz parçası bulunur.

6. Kristaller o noktanın etrafında büyüdükçe şekilleri nem, sıcaklık ve rüzgâr sebebiyle değişir.

7. Yere yeni düşmüş bir kar tanesi genelde yüzde 90 – 95 havadır ve bu yüzden de kar taneleri çok iyi ısı yalıtkanlardır.

8. Karlı şimşek -görülebilir yıldırımların düştüğü tipiler- oldukça nadiren görülür. Ancak bazı bilim adamlarına göre tüm yıldırımlar görünmeyen kardan çıkar. Bu teoriye göre bulutlardaki buz kristalleri çarpışarak elektrik üretir.

9. Guinness Dünya Rekorları’na göre kaydedilen en büyük kartanesi 38 santim boyundaydı ve 1887 senesinde Fort Keogh, Montana’ya düştü.

10. Zaman zaman kırmızı, sarı ya da siyah kar düştüğü raporları da geliyor. Bunların sebebi büyük ihtimalle polen, rüzgârla savrulan toz ya da kül ve is.

11. Kırmızı karı yememeniz gerek. ‘Karpuz kar’ adı verilen kırmızı renkli bu parçalar taze karpuz gibi kokuyor ve renklerini buzda gelişen pigmentli bir algden alıyor. Karın tadı muhteşem ancak yedikten sonra uzunca bir süre tuvaletten çıkamayabilirsiniz.

12. Kayak ve kar arabası sevdası sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde çığ ölümleri son elli yılda inanılmaz derecede arttı. Geçtiğimiz on yıl içerisinde yaklaşık 270 kişi bu şekilde öldü ve bu insanların beşte biri Colorado’da kaza yaptı.

13. Fısıldaşmaya hiç gerek yok: Bağırmak, şarkı söylemek ve başka şekillerde yüksek ses çıkarmak çığı tetiklemez.

14. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en beyaz yer Valdez, Alaska. Meşhur yağ dökümünün olduğu yere oldukça yakın olan bu kent, yılda en az 8 metrelik kar topluyor.

15. Ancak kutuplarda çok fazla kar yağmıyor. Oradaki çoğu kar fırtınası, önceden yağmış karların esmesinden kaynaklanır.

16. Antartika’da sert ve düz kar ses dalgalarını büyük bir yeterlikle yankılandırabilir. Bazı araştırmacılar insan seslerini 1600 metreden duyduklarını söylüyor.

17. Inuit kültürün kar kelimesi için yüzlerce karşılığı olduğu efsanesine inanmayın. Çoğu dilbilimci çok fazla sayıda Inuit diyalekti olduğunu ve bir kelimeyi ayrıştırmak için farklı farklı kelimelerin kullanıldığını ifade ediyor.

18. ‘Kar tanesi Bentley’ 1885 senesinde kar kristallerinin ilk fotoğrafını bir mikroskoba körüklü kamera bağlayarak çeken ilk kişidir. 5000 kadar muhteşem kar kristali resmi çektikten sonra zatüreden öldü.

19. Fazla kar insanı deliye çevirebilir. Kuzey kutbunda yaşayan insanlarda görülen ve pek anlaşılmayan bir hastalık olan Pibloktoq, ekolali (duyulan kelimeleri mantıksız bir biçimde tekrar etme) ve kar içinde çıplak bir biçimde koşma gibi pek çok farklı semptoma sebep olabilir.

20. Büyük don: ‘Kartopu Yerküre’ teorisine göre yaklaşık 600 milyon yıl önce gezegenimiz tamamen kar ve buzla kaplıydı. Kimileriyse insanların böyle bir iklimde asla yaşayamayacaklarını söylüyor.


snow-mountain.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kar Tanelerindeki Mucize Yaratılış


Bir metre küp karda yaklaşık 350 milyon kar taneciği bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu kar tanelerinin her biri farklı şekillere sahip altıgen yapılardan oluşur. Kar tanelerindeki simetrinin ve biri diğerinden farklı olan yapılarının nasıl oluştuğu, bilim adamları için hala anlaşılamayan bir sır gibidir. Elbette kar tanelerindeki bu kusursuz sistem, Allah’ın Bedi (örneksiz yaratan) sıfatının bir tecellisidir. Allah yarattığı her şeyi sanatıyla kuşatandır.

Kar taneleri incelendiğinde Allah’ın eşsiz sanatı ortaya çıkmaktadır. Küçük sivri uçlu şekiller, çok dallı yıldızlar ve benzer ama farklı pek çok şekilden oluşan kar tanelerinin oluşumu hayret vericidir. Bir kar tanesinde iki yüzden çok buz kristali bulunur. Kar kristalleri, mükemmel bir düzen içinde şekillenmiş su moleküllerinden oluşur. Şaheser görünüme sahip kar kristalleri, su buharının bulutlardan geçerken soğuması ile şekillenir. Bu şu şekilde olur:

Su buharının içinde düzensiz bir şekilde her tarafa dağılmış olan su molekülleri, bulutlardan geçerken ısının düşmesiyle beraber hareketliliklerini kaybederler. Hareketlilikleri azalan su molekülleri bir süre sonra gruplaşmaya başlar ve katı bir hal alırlar. Ancak burada çok enteresan bir durum vardır. Gruplaşan su molekülleri düzensiz ve rastgele bir şekilde değil tam tersine daima birbirine benzeyen mikroskobik altıgenler şeklinde birleşirler. Her kar tanesi önce tek altıgen su molekülünden oluşur, daha sonra diğer altıgen su molekülleri de bu ilk parçanın üzerine eklenir.

Kar taneleri neden altıgen ve simetriktir ve neden hepsi farklı şekillerdedir? Neden kenarları düz değil de köşelidir? Bu soruların cevabı hala çözülememiştir. Canlılığın evrimle var olduğunu öne süren bazı bilim adamları, dna’ya sahip olmayan, mutasyon geçirmeyen kar tanelerindeki bu mükemmel yapıyı açıklayamamaktadırlar.

Elbette hiçbir tesadüfî sistem, bu kadar kusursuz şekil, simetri ve düzen oluşturamaz. Apaçık ortada olan tek gerçek, yaratmada hiçbir ortağı olmayan Allah’ın sonsuz güç sahibi olduğu ve örneksiz yarattığıdır.

O Allah ki, Yaratan'dır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.


kar-s%C3%B6z-600x337.jpg
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kar Tanesinin Hikayesi

Beyazın en güzel hali denildiğinde akla gelen en masum şeylerden biri de kar taneleri. Kışın her ne kadar soğuk olsa da dışarı baktığımızda içimizi ısıtan, göz alabildiğine bembeyaz rengiyle bizi hayaller alemine götüren kar tanelerinin hikayesini duymuş muydunuz? Peki neden bazen fırtına olup ortalığı birbirine katarken, bazen lapa lapa düşerler üzerimize, hiç düşündünüz mü? Bilmiyorsanız üzülmeyin, çünkü size anlatacak bir hikayemiz var!

Gökyüzünde yaşayan küçük kar taneleri kış geldiğinde yer yüzüne inmeye hazırlanırlarmış. Her seferinde bir melek gelir ve onları sırayla yeryüzüne gönderirmiş. Aşağıya inen kar taneleri, tüm kötülükleri temizledikten sonra buharlaşarak geldikleri yere geri döner ve tekrar aşağıya inmek için sıralarını beklerlermiş. Kar tanelerinin içinde öyle bir tanesi varmış ki bu kış, diğerlerinden çok daha hevesli ve çok daha heyecanlıymış. Çünkü geçen kış yeryüzüne indiğinde genç bir adama aşık olmuş ve bu sefer ona aşkını itiraf etmeye karar vermiş. Neredeyse hiç bir arkadaşı ona şans vermemiş ama o yine de vazgeçmemiş, ne olursa olsun yakışıklı genç adama aşkını fısıldayacakmış.

Aşık kar tanesi sevdiği adamın olduğu yere düşebilmek için günlerce meleklere yalvarmış, yakarmış. Öylesine umut dolu ve istekliymiş ki melekler halini görünce dayanamamışlar ve onu sevdiği adamın yanağına düşürmüşler. O an mutluluktan ölmek üzereymiş neredeyse, hemen “Seni seviyorum.” diye fısıldamış sevdiğinin kulağına. Genç adam “Saçmalama!” deyip elinin tersiyle atıvermiş zavallı kar tanesini yanağından, ayaklarının altında çiğnemiş. Çünkü genç adam; ne sevmeyi ne de sevilmeyi bilen, bencil ve kalpsiz biriymiş.

Arkadaşlarının halini gören ve çok üzülen diğer kar taneleri hızlıca adamın üzerine yağarak genç adamı uzaklaştırmayı başarmışlar ama arkadaşlarını kurtaramamışlar. Sevgisi küçük kar taneciğinin sonu olmuş. O günden sonra her kış, hızlı hızlı yağmaya başlar ve arkadaşlarının öcünü almak isterlermiş diğer kar taneleri. Arkadaşlarını andıktan sonra da yavaşça yağmaya devam eder ve tüm yeryüzünü süslerlermiş.

Bu hikayeden sonra kışa ve kar tanelerine bakış açımız fazlasıyla değişti. Yüzümüze, ellerimize düşen minicik kar taneleri belki de bizlere bir şeyler söylemeye çalışıyorlardır, ne dersiniz?


1379372_530059317081595_469382571_n%5B1%5D.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst