Karaciğer Biyopsisi Nasıl Yapılır?Biyopsinin Amacı Nedir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Karaciğer biyopsinin yapılışı hakkında sizleri bilgilendirmek için hazırlamış olduğumuz bu makalede, karaciğer biyopsisi ile ilgili kafanızdaki tüm sorulara yanıt bulmuş olacaksınız. Karaciğer biyopsisinin yapılmasındaki amaç süreğen viral hepatitin karaciğerde açtığı hasarın boyutunu öğrenmektir. Kronik viral hepatitin karaciğerde yaratmış olduğu harabının en sağlıklı ve en iyi şekilde öğrenmenin tek yolu karaciğer biyopsisi olduğundan bu işleme gerek duyulur. Bunun yanı sıra hastaya uygulanmış olan tedavi metotlarının faydalarını anlamak içinde karaciğer biyopsisi yapılır.


karaciger-biyopsisi-nasil-yapilir.jpg

Karaciğer biyopsi öncesi

Karaciğer biyopsisi daha birçok karaciğer hastalığının tanısında uygulanan tedaviye yardımcı bir metottur. Karaciğer biyopsisi öncesinde son bir hafta ağır kesici ve kan sulandırıcı özelliği bulunan ilaçların kullanımına son verilir. Hastanın kan sayımı kontrol edilir, lokal anestezi ilaçlarına alerjisi olup olmadığı öğrenilir, ultrasonografi ile kist ve damar yumağı olmadığına bakılır ve hastaya kanama bozukluğu yaşayıp yaşamadığı sorulur. Özelikle kanama bozukluğu yaşayan hastalar için karaciğer biyopsisi son derece sakıncalıdır.

Karaciğer biyopsisi nasıl olur?

Karaciğer biyopsisi uygulamasında hasta uyanıktır. Biyopsinin uygulanacağı bölgedeki deri antiseptik ile temizlenir. Lokal anestezi yapılır ve karın derisi üzerinden karaciğere iğne ile girilerek bir parça karaciğer dokusu alınır. Bu esnada iğnenin karaciğere girmesinden dolayı hafif bir ağrı hissedilir. Uzman hekim karaciğerden almış olduğu örneği patolojiye göndererek incelenmesini ister.

Karaciğer biyopsi sonrası

Karaciğer biyopsisi sonrası hasta on saat hastanede gözlenir. Hastaların biyopsinin ardından en az 5 gün dinlenmeleri, ağır kaldırmamaları, kan sulandırıcı ilaçlar içmemeleri önerilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst