Karaciğer Hastalıkları ve Tanımı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Karaciğer her çeşit işlevinin bozulabileceği bir çok hastalığa tutulabilir.

Bu bozukluklar bazen gizli kalır belirti vermez, sadece yapılacak laboratuvar incelemelerle ortaya çıkar. Karaciğer kanseride az rastlanan bir hastalık değildir, fakat çok az belirti vermesiğnden dolayı geç farkedilir. Çoğunlukla başka bir bölgeye yerleşen kanserden sonra belirir.

Karaciğer apselerine amip hastalıkları ve stafilokok enfeksiyonları sırasında rastlanır. Hidatik kist ve siroz da karaciğerin önemli hastalıkları arasındadır. Karaciğer iltahabı ise karaciğer kütlesel olarak tamamen hastalanır.

Karaciğer iltihabı ivegen yada süreğen olarak asalak veya enfeksiyona bağlı olarak gelişir.

Bir karaciğer hastasının gözle yapılan klinik muayenesinde bile önemli ipuçları alınabilir. Deri veya mukozalar bazen koyu sarı renktedir, buda sarılığın bir göstergesidir. Sarılığın ikiolası nedeni vardır. Safra kesesi yada safra kanallarında safra tutulmasıve karaciğer iltihabıdır.

Bu iki tür sarılık laboratuvar testleriyle kolayca ayrıt edilebilir. Kolestrol fazlalığı, çoğunlukla cilt kuruluğu ve renkli lekelerle kendini belli eder. Bazen karaciğer okadar büyürki karın çeperini kaldırdığı fark edilebilir.

Normal bir karaciğer elle muayenesinde ele gelmesi olanaksızdır. Büyümesi sözkonusu olduğunda alt kenarı kaburga altından fark edilebilir. Böylecede çeşitli özellikleri ( kalınlaşmış, düzgün yüzeyli, yada kabarıklığı) belirlenebilir.

Karaciğer düzeyindeki ani ağrılaryada hepataljiler sırt ve sağ omuza doğru yayılır. bunlar ağrıdan çok sıkıntı baskı duygusu biçiminde kendini belli eder. Çok ağrılı spazmlar biçiminde üst karın bölgesine yada sağ geğrek bölgesine yerleşen ağrılar, karaciğer kolikleri olarak adlandırılır. Böyle bir durumda hekimin dikkati karaciğerden çok safra kesesi ve safra kanalları üstünde yoğunlaşır.

Gerçek anlamda karaciğer yetersizliği, saptanmış yada saptanmamış bir hastalık sırasında gelişir. ( siroz, karaciğer iltihabı, sıtma, amip hastalıkları) ve birtakım belirtileri semtomlarla belirti gösterir.

Yalnız başına karaciğer yetersizliği varsa, sindirimle ilgili belirtilerle görülür( iştah kaybı, bulantı, kabızlık, beyaz paslı dil ) bunlara ek olarak yarım baş ağrısı ( migren) ,kaşıntı, kurdeşen biçiminde döküntüler, gözde sarılık, karaciğer bölgesinde ağrı görülür. Karaciğer yetmezliğinin daha önemli biçimlerinde sindirim sistemi içinde kanamalar, belirgin sarılık ve karın boşluğuna sıvı birikmesi sayılabilir.

Yapılacak bir takım testler sonucu hastalık ve evresi hakkında kesin bilgiler elde edilir. radyografik inceleme endeskopi, laparoskopi karaciğer biyopsisi, bu tür incelemeler tanıyı doğrular ve tedavi uygulaması başlatılır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst