Karın zarı tanımı ve karın zarı hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Karın zarı karın ve karın organlarınının çoğunu örten seröz bir zardır. Karın zarının sınırladığı kapalı boşluk, karınzarı boşluğu olarak adlandırılır. Bütün seröz zarlarda olduğu gibi karın zarıda birbiri üzerinde kayan iki yapraktan oluşmuştur. Karın çeperini kaplayan çeper yaprağı, karın organlarını örten iç organ yaprağı başka bir çok kıvrımlar ve uzantılar oluşturmaktadır.

Başlıca olanları şunlardır
İçorgan askısı (epiplon)
Bağırsak askısı (mezenter)
Kalınbağırsak orta askısı (mezokolon)
Göden bağırsağı orta askısı (mezorektum)

İç organ askısı bir çift karınzarı yaprağından oluşmuş geniş bir yüzeydir. Bağırsak askısı dar kenarıyla arkada omurgaya yapışmıştır, önde ise büyük kenarıyla bütün ince bağırsak yüzeyine tutunur. İncebağırsağın değişik bölümleri az ve serbestce hareket edebilir. Buradaki karın zarının iki tabakası arasında incebağırsağa uzanan sinirler ve düğümlerle kan ve lenf damarları yer alır.

Kalınbağırsak orta askısı dört geniş bölümden oluşmuştur. Bunların katlanma yerlerinde kalınbağırsağın değiş bölümleri yer alır. En son bölüm yani kalça kalınbağırsak orta askısı göden bağırsağı orta askısına ulaşır. Buda kuyruksokumu kemiğinin ön yüzünden göden bağırsağının ön yüzüne doğru uzanır.

Karın zarı hastalıkları ve iltihabı

Karın zarında iyicil yada kötücül urlara, asalak kistlere, seröz sıvı yada kanamalı birikimlere rastlanabilir.
Karın zarı iltihaplanması ise (peritonit) ciddi bir durum yaratabilir. Genellikle ivegen bir hastalık biçiminde beliren karın zarı iltihabı tedavi edilmezse hastayı ölüme kadar götürebilir. İvegen karınzarı iltihabının en erken ve belirgin işareti yaygın ve şiddetli bir ağrıdır. Bunu bulantı ve kusmalar izler. Genel durum nispeten bozulur, bazen şok durumu söz konusu olabilir.

Genellikle hastanın soluk ve sıkıntılı hali dikkat çeker. Daha ilerlemiş halinde ateş görülür, yüz soluklaşır, burun sivri bir görünüm alır, gözler içeri doğru çöker.

Klinik muayenede karının solunuma katılmadığı hareketsiz ve kasılı durumda olduğu gözlenir. Kasılma bazen çok şiddetlenir bu durum tahta karın olarak nitelendirilir.

Karın zarı iltihabının nedenleri
Karın zarı iltihabının en sık görülen nedenleri arasında apandist, mide yada oniki parmak bağırsağı ülseri, delinmeler, üreme organları iltihapları, safra kesesi iltihapları sayılabilir.

Bu gibi durumlarda tedaviyle birlikte cerrahi işlemde gerekli olabilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Karın Zarı İltihapları (Peritonitler)

Karın zarı iltihabı, karın zarının ivegen veya süreğen bir biçimde iltihaplanmasıdır. İvegen karın zarı iltihabı, karın içersindeki bir sindirim sistemi organında meydana gelen delinme, apsede meydana gelen açılma veya enfeksiyon lenf yoluyla karın boşluğuna yayılma durumunda meydana gelir. Bazı durumlarda mikroplara bağlı olarak birincil konumda olabilirler. Karın zarı iltihabı, genelde bayanlarda görülen, son derece ciddi bir rahatsızlık olup, cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır.

Mide delinmesine bağlı karın zarı iltihabı nedenleri:

Mide ülseri sebebiyle delinmenin meydana gelmesi, asit ve besin atıklarını kapsayan mide içeriğinin karın boşluğuna girmesine sebep olur. Karın zarı bu duruma iltihap ve sıvı birikmesi olarak tepki göstermeye başlar.

KARIN ZARI İLTİHAPLARI (PERİTONİTLER)

karin-zari-iltihabi.jpg


Karın zarı iltihabının belirtileri ve teşhisi:


Karın zarı iltihaplanmasında, karın göbek çevresinde aniden başlayan çok şiddetli karın ağrısı, akabinde kusmalarla belirti gösterir. Yapılan klinik muayenelerde, karın zarı iltihabının belirtilerinden olan karın kasılması dikkat çeker. Karın zarı iltihabı teşhisinde akyuvarların sayısında çoğalma, göden bağırsağının muayene edilmesi sırasında duyulan şiddetli ağrı, gerekli kan incelemeleri, karın boşluğundan iğne yardımıyla sıvı alınması gibi uygulamalar etkilidir.

Karın zarı iltihabı tedavisi:

Çok nadir görülen birincil karın zarı iltihapları, antibiyotik tedavisi uygulanır. Verem kökenli karın zarı iltihabı ise verem ilaçları ile tedavi yöntemi tercih edilir. Bunun yanında karın zarı iltihapları tedavisinde serum tedavisi veya ameliyat yöntemi uygulanabilir. Karın zarı iltihabı ameliyatında, karın boşluğu açılır ve irinli sıvı emilir, ardından antibiyotikli sıvılar ile karın boşluğu yıkanır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst