Karne Zayıf Gelirse Dikkat!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. H. İrfan Bayram, çocuklarda karne korkusunun oluşmaması için ailelere uyarılarda bulundu.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. H. İrfan Bayram, ailelerin zayıf karne getiren çocuklarına karşın, iyi telkinlerde bulunmalarını ve baskı yapmamalarını vurguladı.

"Çocuklara motive edici sözler söylenmelidir" diyen Dr. H. İrfan Bayram, "Tahmin ediyorum ki çocuklar yeterince çalışmışlardır. Aileler çocuklara baskı uygulamaktansa, çocukların güvenlerini artıracak motive edici sözler söylemeli, ilerde daha başarılı olacaklarını belirtmelidir. Çocuk zayıf aldı veya karnesi kötü diye aralarındaki mesafeyi bozmamalı, çocukları kırmamalıdırlar. Yapıcı telkinlerde bulunmalıdırlar" ifadelerini kullandı.

BASKI, ÇOCUĞA KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR EDİNDİRİR

Ailelerin çocuklara yaptığı baskının, çocuklarda kötü alışkanlıklara sebep olabileceğini belirten Bayram, "Çocuğa baskı yaparlarsa veya kırıcı olurlarsa, çocukla aile arasındaki iletişim bozulur. Çocuk belki kötü alışkanlıklar edinir. Çocuğun şevki kırılır, çalışacaksa da çalışmaz. Çocuğa yapıcı telkinlerde bulunmak, moralini bozmasına engel olmak, daha iyi çalışması için daha iyi ortamlar hazırlamak ve çalışamamasının, başarılı olamamasının nedenini tespit edip ona göre bir yöntem uygulamak daha doğru olacaktır" şeklinde konuştu.

Bayram, baskının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini ise şöyle açıkladı:

"Yapıcı telkinler olmaz yıkıcı telkinler olursa, çocuk ilerde daha başarısız olur ve kendine güvenini kaybeder. Eğitim görme şansı azalır. Çocuk agresifleşir, aileyle iletişimi bozulur, çevresiyle iletişimi bozulur. Kötü arkadaşlar edinir ve kötü etki altında kalır."

İHA
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
KARNE SENDROMU YAŞATMAYIN

Karne sendromu öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşında ailenin vereceği tepkilerden korkmasıyla ortaya çıkıyor. Bu konuda ailelerin bilinçlenmesi gerekiyor.

Günümüzde birçok aile çocuklarına hâlâ zayıf notlarından dolayı şiddet uyguluyor, onları cezalandırıyor. Karnesinde zayıf olan öğrenciler ise bu durum karşısında karne sendromu yaşıyor. Peki, ebeveynler çocuklara nasıl davranmalı? Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Psikiyatrist İnci Vural kötü bir karnenin arkasında olabilecek nedenleri sıraladı:”Aile içerisinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmenin öğrenci ile arasındaki sorunlar, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi birçok sorun alt sebepleri olarak incelenebilir.

Kötü notlar karşısında öğrenci yaşadığı şaşkınlık, korku, endişe nedeniyle birtakım depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidir.”


Nasıl davranmalı?


*Anne ve babalar çocuklarının karnesi karşında tepkilerini kontrol etmelidir.

*Okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzmanla çeşitli metotlar geliştirilerek başarı düzeyi artırılabilir.

*Dinleyin, ona birey olarak davranın ve yaşadığı sorunları küçümsemeyin.

*Karnesini başka ailelerin çocuklarının notlarıyla kıyaslamayın. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.

*Baskıcı davranışlar sergilemeyin. Örneğin “Derslerini çalış, yoksa seni okuldan alırım”,”Bir daha kötü karneyle eve gelme” gibi cümlelerden kaçının. Bu tarz cümleler çocuğun derslerindeki başarıyı artırmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.

*Yeteneklerini keşfedin ve bu yetenekler doğrultusunda çocuğunuzu, yönlendirin.

*Kötü olan dersleri için de onu özendirici aktiviteler geliştirin.

*Başarısızlığını yüzüne vurmak yerine ona inandığınızı gösterin. Başarılı olacağına onu ikna edin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst