Kas hastalarında hastalığın çeşitliliği ve ilerleme süreci

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
Bu yazımızda kas hastalıkları ve çeşitleri üzerinde duracağız.
Konuyu girmeden önce kas nedir? Sorusunu kısa bir açıklama yaparak tanımlamaya çalışalım.

Kas nedir: Vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan dokulara kas denir. Bu kas dokuları, çizgili, düz ve kalp kası olmak üzere üç bölüme ayrılır. Kişi kendi isteğine bağlı olarak çizgili kasları denetleyebilir. Bunlar kol, bacak, bel ve boyun gibi bölümleri hareket ettirmek için kullanılır. Bunların dışında sindirim sistemi ve başka bölümlerde bulunan düz kaslar sinir sistemince otomatik olarak kalbi oluşturan kasların ise miyokart hücrelerinden oluşmuş özel bir dokusu vardır.

Kas hastalıkları ve çeşitleri

Kas hastalığı denince insanlar tek bir çeşit kas hastalığı olduğunu sanırlar. Oysa kas hastalığının (bilinen) 50 nin üzerinde çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları, kas-sinir kavşağı hastalıkları, myasthenia, botulismus, kas distrofileri v.b gibi sıralamak mümkün.

Kas hastalığı nedir, gelişimi nasıl olur?

Kas Hastalıkları (Nöromüsküler Hastalıklar) adından anlaşılacağı üzere, kas ve sinir sisteminde fonksiyon bozukluklarına,kaslarda erimeye ve güçsüzlüğe yol açan, bir çok çeşidi bulunan, büyük çoğunluğu genetik (kalıtımsal) bozukluklardan meydana gelen rahatsızlıklardır. Kas hastalığında birden fazla çeşit olduğu için hastalığın çeşitliliğine göre kişide hastalığın etkileri görülür.
Kişi zaman içerisinde yürümekte zorluk çeker, ilerleyen dönemlerde tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalabilir. Hastalık ağırlaştıkça istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Bunlar arasında bası yaraları, eklem kasılmaları, solunum problemleri ve yutma güçlüklerini sayabiliriz. Bu türden durumlara önlemek yada geciktirmek için mutlaka uzman bir fizyoterapistin görüşlerine başvurulmadır.

Sağlıklı günler dilerim...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst