Kas iskelet sistemi tümörleri ve tedavi yöntemleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kas iskelet sistemi tümörleri hangi tiplerde gözükür ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Yazımızda bu konunun detaylarını sizlerle paylaşacağız.


kas-ve-kas-iskelet-sistemi.jpg


Kas iskelet sistemi tümörleri kendisini nasıl belli eder?


Bu tümörlerin ilk belirtisi genellikle şişlik ve ağrıdır. İyi huylu tümörlerde şişlik genellikle yavaş gelişir ve uzun süredir vardır. Ağrı ise genelikle kola ve bacağa yüklenme, aktivitesi sonrası nda kemiğin zayıflaması sonucu kendini belli eden bölgesel ağrılardır.

Kötü huylu tümörlerde ise şişlik hızlı gelişir, çevre artışı ( damar basısı) ,uyuşma ( sinir basısı) görülebilir. Ağrı genellikle sürekli ve istirahat halindeyken dahi görülen ağrı şeklidir. Ağrı ve şişlik dışında bazen direk kemiğin etkilenmesi sonucu patolojik kırık diye adlandırılan tümöre bağlı kırık ilede kendini belli edebilir.

Kas iskelet sistemi tümörlerinde nasıl tanı konur?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtileri bulunan hastaların yapması gereken en doğru davranış özellikle kas ve iskelet sistemi tümörleriyle bilgili bir ortopedi uzmanıyla görüşmektir.

Doktorla görüşme esnasında hastanın, varsa daha önce yapılmış tetkikleri yanında bulundurması hastalığın evveliyatı açısından doktora yardımcı olacaktır.

Bunların dışında hastanın şikayetleri ve muayene bulguları hastadan kan tetkikleri, röntgen,ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT), Manyetik rezonans (MR), kemik sintigrafisi, poziton emisyon tomografisi (PET) veya gerekli görülen diğewr tetkikler istenebilir.

İstenilen bu tetkikler , yerleşim yeri, boyutları, sınırları, iç yapısı, yayılımı vücudun başka yerinde olup olmadığı aynı zamanda iyi yada kötü huylu olduğu hakkında doktora yardımcı tetkiklerdir.

Gerekli olan tetkiklerin ardından doktor ön tanıya yaklaşır ve son adım biyopsidir. Tümörden alınan biyopsi metaryalinin patolojik incelemesi sonucunda nihai tanı konur ve tedavi palanlanır.

Biyopsi nedir nasıl uygulanır?

Biyopsi kitleden parça alınması işlemidir. Bu işlem kitlenin yeri, diğer doku ve organlarla olan komşuluğu, iç yapısının ( kemik yada yumuşak doku) özelliğine göre iğne,tru cut yada açık cerrahi şeklinde uygulanır. Ulaşılması zor bölgelerde gerekirse ultrason veya bilgisayarlı tomografi yardımı ile yapılır.

Biyopsi yönteminin büyüklüğü, hastanın genel durumu yada kitlenin yerleşim yerine göre bu yöntemde hasta konforu için lokal anestezi den genel anesteziye kadar farklı anestezi yöntemleri kullanılabilir.

Kas iskelet sistemi tümörleri tedavisi

- Tedavi planlamasında doğru tanı çok önemlidir. Biyopsi ile netleştirilen tanının ardından tedaviye geçilir.

- Bazı iyi huylu tümörler de sadece takip bile yeterli olabilir. Düzenli aralıklarla yapılan takipler neticesinde kitlede bir ilerleme olmaz ise hasta cerrahi işlem yapılmadan takip edilmektedir.

- İlerleme gösteren veya kırık riski olan iyi huylu tümörlerde tedavi genellikle cerrahi yöntemle tümörün çıkarılması ve kemiğin desteklenmesi, kuvvetinin arttırılması amacı ile yapılan bir tedavi şeklidir.

- Kötü huylu olan kas iskelet sistemi tümörlerinde tedavi şekli ise multidisipliner ( birden fazla farklı branş ı ilgilendiren) tedavilerdir.

- Kötü huylu tümörün tedavisi: Hücre yapısına, yerleştiği bölgeye , yayılımına göre cerrahi tedavi, kemoterapi ( ilaç tedavisi) ,radyo terapi ( ışın tedavisi) ni kapsar Hastaya bazen bu tedavilerin tümü , bazende bir kısmı uygulanır.

- Diğer tüm tümör tedavilerinde olduğu gibi kas iskelet sistemi tümörlerinde de erken tanı ve teşhis hayat kurtarıcıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst