Kas Kaybı (kassal atrofi) Oluşumu ve Zararları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Tıp literatüründe kassal atrofi olarak isimlendirilen kas kaybı mütenevvi sebeplerden husule gelerek hastaların yaşamlarında ciddi anlamda hareket aktivitesinde sıkıntı yaratmakta ve aynı zamanda yaşamlarının zor bir hal almasına sebep olmaktadır. kas kaybı demek kastaki fibril sayısı değişmeden kasların hacminde ya da kütlesinde azalma olası demektir. Peki kas kaybı nedenleri nelerdir derseniz, işte onun yanıtı:

Çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelen kas kaybı en çok yetersiz dinlenmeye bağlı olarak görülür. Yani sanılanın aksine çok çalışmak kasları güçlendirmez, eritir. Yetersiz beslenmeye bağlı olarak da kas kayıpları meydana gelir. Yetersiz miktarda karbonhidrat ve yağ alımı kasların kaybedilmesine yol açar. Yetersiz beslenmeden ortaya çıkan anoreksiya hastalığının kişinin ölümüne yol açması da bu yüzdendir.

Kas kaybı sebepleri arasında hastalığa bağlı, yaşlılığa bağlı, hormonlara ve hareketsizliğe bağlı etkenlerde rol oynar. Hastalıktan dolayı vücudun beslenememesi, antrenmansız bir vücudun 25 yaşından sonra kaslarda kayıp görülmesi, hormonal sistemin bozulması kas kaybının nedenleri olarak gösterilir.


Kas kaybının zararları nelerdir?

Hareketsizliğe ya da aşırı harekete, hastalıklara, yetersiz beslenmeye ve hormonal sistemin bozukluğuna bağlı olarak kaslardaki fibril sayısında değişme söz konusu olmadan kasın hacminin ya da kütlesinin azalmasına bağlı bir sorun olan kas kaybının, sağlık için ciddi zararları bulunmaktadır. Kas kaybının ciddi boyutlara ulaşmasının en büyük zararı kişinin hayatının son bulmasıdır. Özellikle de yetersiz beslenme ve ya beslenemeden doğan anoreksi hastalarının ölmelerinde ki en büyük sebeptir, kas kaybı.

Kas kaybı olan hastaların karbonhidrat ve yağ bakımından yetersiz beslenmesi kaslarda ciddi kayıplar alınmasına neden oluyor. Aynı şekilde hareketsiz bir yaşamdan kaynaklı olarak ya da tam aksine çok fazla hareket olanağı olması kasların güçsüzleşmesine ve erimesine yol açmaktadır.

Kas kaybının sağlık açısından diğer zararları ise kişinin vücudunun kötü görünmesi, metabolizmanın yavaşlaması, duruş bozuklukları, öz güven düşüklüğü yaşanması ve yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesi olmaktadır. kas kaybına karşı alınacak önlemler ise doğru beslenme, aktif yaşam, doğru antrenman ile kasların güçlendirilmesi ve yeterli oranda dinlenmesidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst