Kasık fıtığı nedir? Belirtileri ve Nedenleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özellikle ince bağırsak olmak üzere karın içi organlarının karın duvarındaki doğal açıklıklardan ya da zayıf noktalardan dışarı doğru çıkmasına kasık fıtığı denir. Bu zayıf noktalar doğumsal bozuklulardan olabilir. Ayrıca ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürme, ıkınma veya idrar zorluğu gibi durumlarda da oluşabilir.

Kasık fıtığı kendi başına tehlikeli değil. Ancak komplikasyonlara neden olduğu durumlarda bu durum değişir. Bu nedenle tetikte olmak şart. Ağrı veya renk değişimi yaşanırsa en kısa zamanda doktora görünülmeli.

Nedenleri ne?

Kasık fıtığının kesin nedeni bilinmiyor. Ancak bazı durumlarda doğumsal bozukluklar ve sonradan gelişen rahatsızlıklar da tetikleyici olabiliyor.

Bunlar:
• Karın içi basıncın yüksek olması
• Karın duvarının zayıf olması
• İdrar veya dışkı yaparken zorlanma
• Ağır kaldırma
• Gebelik
• Kronik öksürük
• Karın içinde sıvı birikmesi

Ayrıca yaşlanma ve uzun süre fiziksel aktivitede bulunma karın duvarında incelmeye ve zayıflamaya neden olabiliyor. Buna bağlı olarak kasık fıtığı gelişebiliyor.

Kimlerde görülür?

Kasık fıtığı erkeklerde kasık kanalı üzerinde olur. Bunun nedeni o bölgenin daha zayıf olması. Kadınlardaysa işler biraz değişik. Bu bölgede rahmi tutan bağlar var. O nedenle kadınlardaki kasık fıtığı oranı erkeklere oranla çok daha düşük.

Fıtık riskini arttıran bir diğer önemli nokta da genetik geçmiş. Ailesinde kasık fıtığı olanların fıtık olma riski çok daha yüksek.
Bazı tıbbi durumlar da kasık fıtığına neden olabilir. Özellikle kistik fibrozis, ciddi akciğer hasarı, kronik öksürük ve kabızlık gibi sorunlar fıtığı tetikleyebilir.

Fazla kilo yine başımızın belası. Burada da fıtığa neden oluyor. Aşırı kilo karına fazladan baskı uyguladığından böyle bir durum söz konusu oluyor.

Gebelik döneminde de fıtık riski artıyor. Bunun nedeniyse fazla kiloyla aynı.

Bazı meslek grupları da kasık fıtığından fazlaca mustarip. Özellikle fiziksel olarak yapılan işler, ağır kaldıranlar ya da uzun süre ayakta kalanlar çok daha fazla risk altında.

Erken doğum da diğer risk arttırıcı etmenlerden. Bunun nedeni karın duvarının tam olarak gelişememesi.

Belirtileri ne?

Kasık fıtığının kesin bir belirtisi yok. Yani önceden kestirilemiyor. Çoğu kasık fıtığı zaman içerisinde belirginleşir ve fark edilir. Dolayısıyla çoğu zaman fıtık eşittir şişlik demektir. Bu da en önemli belirtidir. Bunun dışında oluşabilecek bazı belirtiler şunlardır:

• Kasık kemiğinin her iki tarafında da şişlik
• Şişlikte ağrı ve sızı
• Öksürürken kasıklarda basınç
• Kasık bölgesindeki şişlikte kızarma
• Erkeklerde testis şişmesi (çok ender olur)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kasık fıtığı ve cerrahi yöntemler

Modern kasık fıtığı cerrahisinde uygulanan birden fazla tedavi yöntemi var. Bu yöntemlerin tamamında asıl amaç hasta için en güvenilir yöntemle fıtığı onarmak ve normal yaşantısına en kısa sürede dönüşü sağlamak.

Ameliyat tipi açık (klasik) ve laparoskopik olmak üzere 2 ana başlık altında incelenir. Bu iki türde de yama uygulaması yapılır. Eğer herhangi bir medikal engel yoksa hastanın tercihleri de göz önüne alınarak ameliyat tipi ve anestezi tipine karar verilecektir.

Kasık fıtığında uygulanan yöntemler:

Herniorafi: Bu yönteme açık fıtık ameliyatı da denir. Adından da anlaşılacağı üzere bu yöntemde kasık bölgesinde 4 - 7 cm arası bir kesi açılır. Bu kesinin uzunluğu kişiden kişiye değişim gösterebilir. Kesi açıldıktan sonra sorunlu bölgedeki dışarı baskı uygulayan organlar geriye itilir. Ardından fıtığa neden olan karındaki açıklık sentetik örgü dikiş yöntemiyle kapatılır. Operasyon 1 - 3 saat arası sürer. Genellikle genel anestezi altında yapılır. Ancak hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak doktor ve hastanın tercihine göre lokal anestezi altında da yapılabilir. Hasta genellikle ertesi gün taburcu olur. Ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Eğer başka bir sağlık sorununa bağlı bir engel yoksa her yaşta hastaya uygulanabilir.

Laparoskopik: Bu yöntemde herniorafi yöntemindeki gibi büyük bir kesi açılmaz. Onun yerine birkaç küçük kesi açılır. Bu nedenle bu yönteme kapalı fıtık ameliyatı da denir. Laparoskopik yöntemde karın içi laparoskop adı verilen ucunda ışık ve kamera bulunan bir alet yardımıyla incelenir. Bu kamera göbeğin hemen altına açılan yaklaşık 1 cm’lik keşiden karın içine yerleştirilir. Bunun dışında karın duvarının değişik yerlerine 5 - 10 mm’lik kesiler açılır. Buradan da trokar denen aletler karına yerleştirilir. Bu şekilde kamera görüntü sağlarken trokarlardan karına yerleştirilen aletlerle operasyon gerçekleştirilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve evde istirahat önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur.

fıtıkİki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Öksürükle giden hastalıklardan sakınılmalı ve kabız kalmamaya dikkat edilmelidir. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir

Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. sporlar sakıncalıdır. Uzun dönem kontrollere gerek yoktur.



 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kasık fıtığı olduğumuzu kendimiz nasıl anlarız

Kasık fıtığının en önemli belirtisi kasıkta şişliktir. Şişlik genellikle ayakta dururken belirginleşir, uzanınca hafifler veya kaybolur. Bu şikayet belli belirsiz bir kabarıklıktan, yumruk büyüklüğünde bir şişliğe kadar değişik ölçülerde gözlenebilir. Nadiren bağırsakların torbaya indiği çok daha büyük şişliklere de rastlanabilir.

fıtıkKasık fıtığı, bazı hastalarda sadece kasıkta ağrı veya şişlikle beraber görülen ağrı ile ortaya çıkabilir. Ancak bu ihtimal ağrısız bir şişlik olmasına göre daha nadirdir. Özellikle sıkışıp kalmaya müsait küçük fıtıklarda ağrı daha ön planda olabilir

Kasık fıtığı için başvurulması gereken branş Genel Cerrahidir.

Teşhis koymak için çoğu zaman sadece muayene yeterlidir. Kasıkta şişlik olmadan sadece ağrıyla başvuran hastalarda bazen ultrason yapılabilir. Amaç bariz muayene bulgusu vermeyen küçük bir fıtığı saptamak veya kasıkta olabilecek diğer hastalık belirtilerini ayırt etmektir. Ancak bu çok nadiren gerekli olur. Genellikle başka bir tahlil ya da görüntüleme yöntemine gerek duyulmaz.

Kasık fıtığının tek geçerli tedavi şekli ameliyattır.

 
Tekerlekli Sandalye
Üst