Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bir çok hastalıkta olduğu gibi kataraktın da ne durumda olduğu sertleşip, sertleşmediği uzun süre katarakla yaşanılıp yaşanılmadığı tedaviyi doğrudan etkilediğinin altını çizerek bu konu hakkında şuanda neler yapılıyor bir göz atalım istedim.

Ameliyatın hangi dönemde yapılacağına hekim ve hasta beraber karar vermelidirler. Hastanın mesleği, yaşadığı yer, yaşı, genel sağlık durumu ve işinde ve özel hayatında net görme zorunluğu zamanlamada önem taşır. Kataraktın sertliği ve oluşma hızı da ameliyat zamanlaması bakımından önemlidir. Bugün kullanılan modern katarakt cerrahi tekniğinde, kataraktın çok sertleşmeden tedavisi tercih edilmektedir. Kullanılan fakoemülsifikasyon FAKO tekniğinde katarakt küçük parçalar halinde Fako aletinin içine emilmekte ve katarakt temizlenmektedir.


57460e9118c7736e8ca70e9b.jpg


DAMLA ANESTEZİ YÖNTEMİ NEDİR?

Bugünkü modern teknolojide genel anestezi (tam uyuma ) ve lokal anestezi ( iğne ile yapılan değişik bölgesel uyuşturma şekilleri ) gittikçe daha az kullanılır olmuştur. Bu uygulamaların yerine daha çok damla anestezisi kullanılmaktadır. Damla anestezi ( topical anestezi ) ameliyattan birkaç dakika önce başlanarak göze uyuşturucu damlalar koyulması ve gözün yüzeyinin uyuşturulmasıdır. Bu teknikte gözün yüzeyi uyuşmakta ve ameliyat hiç acısız ve sıkıntısız yapılabilmektedir. Bu teknik ile hasta bilinci yerinde olduğu için hasta hekim iletişimi daha iyi olmakta ve ameliyat çok daha kısa, başarılı ve anestezi tekniklerinin getirebileceği problemlerden uzak olmaktadır.

Yapılan kesi 2 – 3 mm genişliğindedir ve sonrasında herhangi bir dikiş gerektirmemektedir. Fako cihazı ile temizlenen kesifleşmiş kataraktın yerine benzer işlevi olan yapay bir mercek yerleştirilmektedir. Bu mercekler yeni teknolojiler ile çok gelişmiştir ve yumuşak katlanabilen, gözün içinde açılarak doğal yerine yerleşen yapıdadırlar. Kullanılan merceğin numarası özel tekniklerle önceden hesaplanarak ameliyat sonrasında hastanın gözlüklerinden kurtulması da sağlanabilmektedir. Mercek seçimi ve doğru uygulanması bu cerrahinin en önemli tarafıdır. Hastanın gözüne uygulanacak lensin tipi, derecesi, göze nasıl bir açıyla yerleştirileceği, yapılan ölçümlere göre lens numarasının ( hem astigmat, hem uzak ve yakını düzeltebilecek) tam tespit edilmesi önemli ve deneyim isteyen bir uygulamadır.

57460eff18c7736e8ca70e9f.jpg

AMELİYAT SONRASINDA NELER YAPMAK GEREKİR?


Ameliyat sonrasında bir süre damlalar kullanılarak göze koruma sağlanmaktadır. Yaklaşık 3-4 hafta kadar bu damlaların kullanılması ve gözün korunması gerekmektedir ancak ameliyattan 3-4 gün sonra hemen hemen tüm hastalar günlük ev ve iş düzenlerine dönebilmektedir. Bugünkü teknoloji ile başarı oranı çok yüksek, komplikasyon oranı çok düşük ve hastaya yaşatacağı sıkıntı çok az olan bir hastalık ve tedavi şeklidir.
 

kartalreis

Üye
Üye
Katılım
Tem 26, 2011
Mesajlar
709
Tepkime Puanı
50
Puanları
28
Selam,

Bilgi için teşekkür ederim. Bir akrabam yeni katarakt ameliyatı oldu, ameliyattan sonra mikrop kapmamasına çok dikkat edilmeli.

Allah herkese şifa nasip eylesin...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst