Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her amelliyat sonrası olduğu gibi katarakt ameliyatı sonrasıda dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Ameliyat oldu sorun bitti diye olaya bakmamalıyız sonrası çok daha önemli ve iyileşme sürecimiz bu ameliyat sonrası yapacaklarımızla bağlantılı olacaktır. Özellikle çok iyi bir şekilde uyku düzenimiz katarakt ameliyat sonrası çok önemlidir. Ortalama 7 -8 saatimizi deliksiz uykuda geçirmemiz gerekmektedir. İsterseniz diğer önemli noktalarıda kısaca özetleyelim.


Katarakt Ameliyatı sonrası neler yapılmalıdır? Ameliyatın ne zaman yapılacağı kararı, görme keskinliğinin seviyesinden çok, kataraktın hastanın hayatını etkileme düzeyine göre verilir. Görme bulanıklığı hastanın günlük işlerini aksatacak seviyede (okuma güçlüğü, televizyon izleme güçlüğü, araba kullanmada zorluk) ise ameliyat kararı hastanın ihtiyaçlarına göre uzman hekimler tarafından belirlenir. Bazı hastalar ıçok erken dönemde olsa bile, günlük hayatta çok fazla rahatsız olmaktadırlar. Bu tip rahatsızlıklarda görme düzeyi çok etkileniyorsa, erken dönemde operasyon önerilmektedir mercek yumuşakken uygulandığı için çok daha da avantajlıdır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi gerekenler

Göz bütün vücuttaki en aktif kaslara sahiptir! Gözler her zaman hareket eder, hatta uyuduğunuzda bile. Gözler, 2 milyondan fazla işlev gören kısma ve saatte 35 bit bilgi işleme yeteneğine sahiptir. Yani göz sağlığınızı ihmal etmeyin.

Günde en az 7 saat deliksiz uyumalısınız.

Yatmadan önce göz çevrenize nemlendirici kremler yerine jelli kremler sürmelisiniz.

Fazla kilolu olmak diyabetik retinopati veya glokom gibi göz hastalıklarına karşı riskinizi artırır. Günlük 30 dakikalık fiziksel egzersizler yalnızca kalp sağlığınızı ve vücut şeklinizi korumanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda gözdeki basıncı yüzde 20’ye kadar azaltır. Derin nefes almak da lenf sisteminizi rahatlatarak gözdeki basıncı azaltmaya yardımcı olur.

Başka birisi için reçete edilen bir damlayı kullanmayınız.

Parlak güneş ışığının ultraviyole etkisinden korunmak için güneş gözlükleri gerekli olduğu gibi değişik ışık kaynaklarına meslek veya diğer amaçlarla maruz kalabilecek kişilerin koruyucu gözlük kullanmaları gerekmektedir.

Eğer lazer ile göz ameliyatı olmak istiyorsanız, en az bir hafta öncesinden kontak lens kullanmayı bırakmış olmanız gerekmektedir. Hatta en doğrusu, ameliyat olacaksanız hiç lens kullanmamak olacaktır.

Gözlük kullanıyorsanız, göz doktorunuza yılda bir giderek reçetenizin güncel kalmasını sağlayın ve retina dekolmanı gibi sorunları tespit edin.

Göz tansiyonu vs. gibi göz sorunlarınız varsa da lens kullanmayınız.

Bulanıklık sönüklük gibi görme değişiklikleri yaşıyorsanız, ne zaman olursa olsun hemen göz doktorunuzdan bir randevu alın.

40 yaşından sonra her iki senede bir göz doktorunuza muayene olun. Glokom gibi asemptomatik hastalıkları tespit etmenin yanı sıra çoğunlukla diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları herkesten önce ortaya çıkaranlar göz doktorlarıdır.

Uzun süre bilgisayar monitörüne bakmak zorunda kaldığınız zamanlarda; gözlerinizi sık sık kırpın, vücudunuzun, kafanızın ve gözlerinizin konumlarını sık sık değiştirin.

Göz şişmesi için: Buzdolabı poşetinin içerisine buz küpleri koyup ağzını sıkıca bağlayın. Buz torbasını gözlerinizde dayanabileceğiniz kadar tutun.

Ekran ışığı titremesini 70 veya daha yukarda bir oranda ayarlamak da irritasyonun azalmasına yardımcı olur.

Gözlerinizi dinlendirmek için her 20 dakikada bir gözlerinizi ekrandan ayırın ve 20 saniye boyunca yaklaşık 6 metre uzağa bakın.

Bilgisayarınızı alçak bir masaya koyun veya laptop kullanın. Böylece gözleriniz çalıştığınız sırada aşağı doğru bakacaktır. Bu, gözkapağınızın daha az açılmasını sağlayarak göz kuruluğu hastalığı riskinizi azaltır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst