Kavaf'tan 'engelli' fırçası

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Devlet Bakanı Aliye Kavaf belediyelerin ‘Özürlüler Yasası’ çerçevesinde yolları, otobüsleri ve binaları hâlâ düzenlemediklerini söyledi.

Kavaf, “Belediyelere verilen süre 2 yıl sonra doluyor. Mekanları düzenlemek için kıyamadıkları paralarını engelliler tazminatla alacak” dedi. 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası, sokakların, toplu taşıma araçlarının ve binaların özürlüler için uygun hale getirilmesi zorunluluğunu getirdi ve belediyelere 7 yıllık süre verdi.

Aradan 5.5 yıl geçmesine rağmen birçok belediye konuyla ilgili neredeyse hiçbir adım atmadı. Bu yüzden 8.5 milyon özürlü sokağa çıkarken, otobüse binerken binalara girerken büyük sıkıntılar yaşıyor. Özrü ağır olanlar ise evden dışarıya hiç çıkamıyor.

Anlatıyoruz ama tınmıyorlar

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Sel ma Ali ye Ka vaf bu du ru ma is yan ederek belediyelere yasanın tanıdığı sürenin 7 Temmuz 2012’de dolacağını hatırlattı. Kavaf, yasanın öngördüğü adımların atılmaması durumunda özürlülerin mahkemelere başvurarak, belediyelerden yüksek miktarlarda tazminat kazanabilecekleri uyarısında bulundu. Kavaf, “Bunu anlatıyoruz ama belediye le rin hiç tın la dı ğı yok.

İna nın 2 yıl son ra bu süre bittiğinde özürlüler tazminat davaları açacaklar ve belediyelerimiz fiziksel mekânları düzenlemek için harcamaya kıyamadıkları paralarını, tazminat olarak verecekler. Anlatıyoruz, anlatıyoruz ama herhalde duvara çarpmak gerekiyor” diye konuştu. “Engelli Kişilerin Haklarına Dair Uluslararası Sözleşme” de iki yıl önce TBMM’de oylanarak yürürlüğe girdi.

Uluslararası dava açabilirler

Sözleşme, engellilerin topluma dâhil olması konularında devlete yükümlülükler getiriyor. Türkiye’nin henüz imzalamadığı ek protokolse bireylere ve gruplara, ülkelerindeki iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, BM Engelli Hakları Komitesi’ne doğrudan başvuru olanağı getiriyor. Ek protokolün imzalanması ile birlikte engellilerin kamu kurumlarına karşı uluslararası tazminat davası açması mümkün hale gelecek.

Ne yapılması gerekiyor?

*Metro ve otobüs gibi tüm toplu taşıma araçları tekerlekli sandalye ile binmeye uygun hale getirilecek.

*Kaldırım boyları 15 cm’yi geçmeyecek ve en az 2 metre genişliğinde olacak. Kaldırımların yüzeyi de kaydırmaz malzeme ile yapılacak. Kaldırımlarda çukur olmayacak.

*Park ve bahçeler yeniden düzenlenirken, otobüs durakları, telefon kulübeleri yenilenecek. Üst ve alt geçitler de özürlülere göre düzenlenecek.

**Umuma açık tüm binaların girişinde özürlü rampası bulunacak. Asansörler özürlülere uygun hale getirilecek.

**Yollara, kavşaklara, duraklara, özürlülerin hayatını kolaylaştıracak işaretler ve ikaz lambaları konulacak. İşaretleme yapılırken sadece bedensel engelliler değil zihinsel engelliler de düşünülecek.

HABER: Seçkin ERGÜN
 
Tekerlekli Sandalye
Üst