Kemik incinmesi veya kırılması

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Vücudun kemik olan herhangi bir yerine alınan darbe veya yüklenme sonucu kemiğin yerinden çıkması veya kemiğin kırılması ciddi
Sağlık sorunlarına neden olur. Kemik kırılması ve incinmesi sonucunda aşağıdaki belirtilere göre azda olsa kemiğin kırılıp veya incindiğine karar verebilirsiniz.

Eğer darbe alan kısıma iğne batıyor gibi bir acı hissediyorsanız bu bir kemik kırılması olabilir. Darbe alınan veya yüklenme yapılan yerde sadece ufak morluk veya ufak şişlik oluşuyorsa buda kemik incinmesi olarak nitelendirilebilir.

Bazı kemik kırılmaları vardır ki bir sene gibi zamanda kendilerini üretip tekrar birleşmeleri gerekir. Bu yüzden vücudun kemik olan
Kısımlarına darbe almamaya veya yüklenme yapmamaya gayret gösterip bu vakalara yakalanmamak gerekir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kemik Kırılmalarında ilk Yardım

Kemik Kırılmalarında ilk Yardım

Kırığı olan birine ilk yardımda en önemli kural kırığı sabitleştirmeden hastayı hareket ettirmemektir. Sizlere şimdi kırıklarda uygulanacak önlemleri yöntemleri anlatacağız. kol kırığı söz konusu olduğunda dirseğin altında kalan bölümü ön kol göğüs üzerine kıvırıp bir eşarp ile bağlanmak üst bölümü kırık ise gövdeye doğru önden arkadan birer tahta parçası ya da katlanarak serleştirilmiş gazete, dergi, defter olabilir. Arasında kalarak sabitleştirip gövdeye bağlamak yada sabitleştirmek gerekir. Özellikle çocuklarda sık rastlanan dirsek kırıklarına koltuk altından parmaklara kadar kolun tümü tahta parçaları yardımıyla bulunduğu konumda sıkmadan sabitleştirilmelidir. Bilek ön kol kırıklarında kumaşa sarılmış sopalarla sıkmadan hemen sabitleştirmek elin ayasını aşağıya doğru tutarak hastayı biran önce hastane götürmek gerekir.

kemikkirilmalarindailky.jpg


Köprücük kemiği kırığında ön kol gövdeye kırılır ve boyunun arkasından bağlanan üçgen bir bezle buraya tutturulur. Ön kol ile göğüs arasına yumuşak bir madde konur. Kırık bulunan kol sağlıklı kolun koltuk altından bağlanan bir şeritle sabitleştirilir. bacak kırıklarında ise uyluk kemiği söz konusu olduğunda, omuzdan ayaklara kadar uzanan bilen yaklaşık olarak 15 cm uzunluğunda bir tahta bulunmalıdır. Teması yumuşatmak için bir örtü ve ya benzeri bir kumaş ile kaplanır. Daha sonra hastanın altına hasar görmüş tarafı yerleştirip şeritlerle sıkmadan bağlanır; böylece tüm bacak , kalça kemiği ve omurilik sabitleştirilir. Uygun bir tahta bulunmayan durumlarda sağlam bacak sakat ayağı sabitleştirilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst