Kemik Kırılmalarında Beslenmenin Önemi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kırılan kemiğin onarımı veya iyileşmesi kırık yerinin gene kemikten bir doku ile birleşmesi ile olur. Kırık iyileşmesi kırığın olduğu an başlar ve olgun, organize kemik doku ile kırık uçlar bütünleşinceye kadar devam eder.

Kırık iyileşmesi birbiri içine geçmiş 3 dönemde olur:

1. İnflamatuar (kırık hematomu ve organizayonu) : 1-4 gün %10

2. Reperasyon (onarım) : 4-40 gün %40

3. Remodeling (kemiğin yeniden şekillenmesi) : 25-100 gün %70

Kırık iyileşmesini etkileyen genel faktörler: yaş, diyet, hormonlar, diabet, anemi, ilaçlar Lokal faktörler: venöz staz, kırığın yeri, vasküler durumu, şekli, kusurlu tedavi, enfeksiyon, kemik tümörleridir.

Olumlu etki yapanlar: gelişme hormonu, tiroksin, kalsitonin, insülin, vit.A ve D, anabolik steroidler

Olumsuz etki yapanlar: kortikosteroid, raşitizm, anemi, geç maniplasyon, denervasyondur.

bu durumda ilerde sorun olup olmayacağı , eskisi gibi sağlam olup olmayacağı , ne kadar süre içerisinde iyileşeceği hususları ; tamamen yukarda izah ettiğim faktörlere göre değişir.

kırık iyileşmesine yardımcı olan besinler genellikle kalsiyum -fosfor ve d vitamininden zengin yiyeceklerdir... bunlar içerisinde yoğurt - süt -peynir - tereyağ , ceviz , fındık , balık gibi yiyecekler sayılabilir..

kalsiyum , fosfor ve d vitamininden zengin süt ve süt ürünleri yanında , balık ve baklagiller yemenizi öneririm..

ayrıca güneş ışınları ; kemikleri geliştiren ultraviyole gibi faydalı ışınlar içerdiğinden kısa süreli güneş banyosu yapmanızda fayda vardır...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst