Kene sokmalarına karşı dikkatli olun !

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Artan hava sıcaklığında ortaya çıkan kene sokma vakalarına karşı uzmanlar uyarıda bulundu.

Artan hava sıcaklığında ortaya çıkan kene sokma vakalarına karşı uzmanlar uyarıda bulundu.

Dahiliye Uzmanı Dr. Rezzan Gergin, yaz ayının gelmesiyle kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı konusunda vatandaşları uyardı.

Piknik alanlarına giden vatandaşlara uzun giysiler giymelerini tavsiye eden Dr. Rezzan Gergin, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalı ve piknik dönüşünde tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına dikkat edilmeli.” dedi.

Yeşil alanlara giderken böcek kaçırıcı sıvı ve jellerin kullanılabileceğine dikkat çeken Dr. Rezzan Gergin, “Keneler kan emen parazitlerdir Kenelerin kan emişi genellikle uzun bir süreçtir. Sinekler gibi hemen sokup kısa sürede kan emişini bırakmazlar. Kan emmeye başlayan kene, ağız kısmındaki hortumunu cilt içine sokar ve doyuncaya kadar çıkartmaz. Bu hortum, geri çıkışı engellemek için çıkıntılar içerdiğinden kolay çıkmaz. Bu nedenle keneyi çıkartmak için zorlamamak gerekir.” şeklinde konuştu.

Çok zorlandığında sıvıyı erken salgılayıp virüsü bulaştırabileceğini veya boru kısmı koparak cilt içinde kalabileceğine dikkat çeken Dr Rezzan Gergin, kenenin patlayarak enfekte sıvı ve kanının ciltteki çiziklerden ya da göze sıçrayarak bulaşmasına yol açabileceğini söyledi. Dr Rezzan Gergin, “Bu nedenle vücuda yapışık kene görüldüğünde bir cımbızla ağız kısmından tutularak yavaşça sağa-sola oynatılıp bir vida gibi çıkartılmaya çalışmalı ya da bir sağlık kurumuna başvurularak çıkartılması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

HASTALIK OLUŞMASI VE BULGULARI

Hastalığın genellikle kene ısırığı ile virüsün bulaşmasından 1-3 gün sonra ortaya çıktığını ve bu sürenin en fazla 9 güne kadar uzayabildiğini söyleyen Dr.Rezzan Gergin şunları dile getirdi: “Hasta hayvanın kan ve vücut sıvıları bulaşmış ise bu durumda hastalığın ortaya çıkışı 13 güne kadar uzayabilmektedir. Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kol, bacak ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin iştahsızlık bulguları ile başlar. Bazen kusma, karın ağrısı ve ishal olabilir. İlk günlerde yüz ve göğüste küçük cilt altı kanamaları, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda bir yere çarpmış gibi cilt altı kanamalar oluşabilir. Burun kanaması, kanlı kusma, kanlı dışkılama, kanlı idrar görülebilir. Vajinal kanamaya da rastlanabilir. Ağır olgularda hepatit, karaciğer, böbrek, akciğer yetmezlikleri oluşabilir.”

KORUNMA AŞISI GELİŞTİRİLMEMİŞTİR

Diğer çoğu virüs hastalıklarında olduğu gibi bu hastalığın da doğrudan bir tedavisi ve etkili bir ilacının olmadığı daha çok destek tedavisi ve bulguları gidermeye yönelik tedaviler ve bazı antivirütik ilaçlar uygulandığını belirten Dr. Gergin, “Erken dönemde başlanılan destek tedavi daha başarılı sonuç vermektedir. Geç başlanılan tedavi ve ağır seyredebilen hastalık öldürücü olabilmektedir. Hastalığa karşı aşı çalışması yürütülmekle birlikte henüz koruyucu bir aşı geliştirilememiştir.” şeklinde konuştu.

Hastalık, kenelerin sokması sonrası salgıladıkları sıvıyla, kenelerin çıkartılırken ezilmesi sonucu çıkan sıvı ve kanıyla veya kene sokması sonucu virüsü alıp hasta olmuş hayvanların kan ve salgıları ile bulaşabilmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kene (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) ısırması belirtileri nelerdir ?

Son günlerde tekrar sağlık gündemine gelen bir sorun olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene ısırması sonucu ortaya çıkmakta ve birçok kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Bunyovirüslerden Nairovirus adı verilen bir virüsün kene ısırıklarıyla insanlara bulaşmaktadır. Türkiye’nin coğrafyası hem kenelerin hem de bu virüslerin yaşamasına uygun olduğu için ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne sık rastlanır.

Yerde yaşayan çeşitli hayvanların kanlarını emerek beslenen keneler, bu hayvanlardan almış oldukları virüsleri vücutlarında taşır ve bir başka canlıdan tekrar kan emdiği sırada vücudunda bulundurduğu virüsü bu yolla diğer canlıya aktarır. Aynı şekilde kenenin insanı ısırmasında da virüsler insan kanına karışırlar. Hayvancılıkla uğraşanlar ve kırsal alanlarda yaşayanlar kene ısırmasına karşı büyük risk altındadır.

Kene ısırması belirtileri nelerdir?

Kene ısırması belirtileri en geç dokuz güne kadar ortaya çıkmaktadır. Bazen ilk gün, bazen üç gün sonra ama genellikle dokuz gün içinde kene ısırması belirtileri görülür. Kene ısırmasının yol açtığı kırım kongo kanamalı ateşi belirtileri ise şöyledir;

İştahsızlık
Halsizlik
Ateş
Baş ağrısı
Kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı
Bulantı
Kusma
Karın ağrısı
Gözlerde kızarma
Göğüste ve yüzde noktasal kanamalar
Burun kanaması
Diş eti kanaması
Vücudun çeşitli bölgelerinde morarmalar.

Bu belirtileri görüyorsanız size en yakın sağlık kuruluşundan yardım isteyiniz. Aksi taktirde istenmeyen sağlık sorunları ve ölüm ile sonuçlanan bu hastalıktan nasiplenebilirsiniz.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Aşı umut verdi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen ve fareler üzerinde yüzde 80 başarı sağlanan aşının, insanlarda deneme aşamasına geldi.

Projenin yürütücüsü ve ERÜ Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, TÜBİTAK'ın öncülüğünde, Erciyes ve Fırat üniversitelerinde görevli akademisyenlerce ortaklaşa yürütülen aşı çalışmasının, birinci aşamasının başarıyla tamamlandığını söyledi.

YÜZDE 80 KORUMA SAĞLANDI

Çalışmanın ikinci aşamasının ERÜ bünyesinde yeni kurulan Aşı Geliştirme Merkezinde devam ettiğini belirten Özdarendeli, şunları kaydetti:

"Fareler üzerinde yaptığımız denemelerde yüzde 80 koruma sağladık. Şimdi sıra aşının ikinci ve üçüncü aşamalarında. İkinci aşama olan ERÜ Aşı Geliştirme Merkezindeki çalışmalarımızı en kısa zamanda bitirerek, gerekli izni aldıktan sonra kasım ayında İyi Klinik Uygulamalar Merkezinde aşının gönüllüler üzerinde denemeyi planlıyoruz. Bu denemelerin de faz-1, faz-2 ve faz-3 olmak üzere 3 aşaması var. Bu da yaklaşık 5-6 yıl sürecek ancak 6 ay sürecek faz-1 kapsamında 100-150 gönüllü üzerinde deneme yapacağız. Yapacağımız kan testlerinde KKKA hastalığına karşı aşının koruyucu etkisini tespit ettiğimizde, diğer fazlara geçilecek."

PİLOT BÖLGELERDE 4 BİN KİŞİYE UYGULANACAK

Özdarendeli, faz-2 ve faz-3 kapsamında da Sağlık Bakanlığının belirleyeceği pilot bölgelerdeki 18-65 yaş grubundaki 3-4 bin kişiye aşının uygulanacağını ifade ederek, "6-7 yıl sonra ise aşının son aşaması yani endüstriyel aşamaya geçilmiş olacak. Tüm aşamalar başarıyla geçildikten sonra aşının sağlık bakanlığı ya da özel sektör yoluyla seri üretimine geçilecek. Böylelikle insanlarda ölümcül KKKA hastalığına karşı koruyucu yol bulunmuş olacak" dedi.

Projenin başından bu yana gelinen bütün aşamalarda ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'un kendilerine gerek maddi gerekse manevi anlamda büyük destek verdiğini kaydeden Özdarendeli, şunları söyledi:

"Sayın Rektörümüz, ERÜ'de akredite çalışmaları tamamlanınca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden sonra Türkiye'nin ikinci önemli aşı geliştirme merkezi olacak olan seviye-3 laboratuvarını kurarak, adeta bu yönde yapılacak diğer aşı çalışmalarının da kapısını aralamış oldu.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst