Kent İçi Ulaşılabilirlik Uygulamaları Sempozyumu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Keçiören Belediyesi'nce Kent İçi Ulaşılabilirlik Uygulamaları Deneyim Paylaşımı Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, toplantıyla engellilik hakkındaki farkındalığı arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Keçiören Belediyesi'nin engelli vatandaşlar için yürüttüğü çalışmaları anlatan Ak, engelli vatandaşları toplumun ayrı bir kesimi olarak değil, toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak gördüklerini bildirdi.

Engellilere daha hızlı, daha kaliteli ve eksiksiz hizmet vermek amacıyla Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde Engelli Koordinasyon Merkezi açtıklarını dile getiren Ak, "Merkeze bin 832 vatandaş kayıt yaptırdı. Burada engelli hakları konusunda yönlendirme yapılıyor. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara hasta bezi, beyaz baston, akülü sandalye veriliyor ve dileyenler ücretsiz ulaştırma hizmetinden faydalanabiliyor" dedi

Keçiören Belediyesi'nin engelli vatandaşlar için hayata geçirmeyi planladığı projelerle ilgili de bilgi veren Başkan Ak, "Keçiören'de yaşayan ve özel eğitim alan 9-17 yaş arası kız ve erkek engelli öğrencilerimizi spor yapmaya teşvik etmek, yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak, sosyal hayata uyum süreçlerini hızlandırmak, toplumun dikkatini çekmek ve farkındalığı geliştirmek amacıyla 'Özel Sporcular Keçiören Olimpiyatları' düzenlemeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, kent yaşamında ulaşılabilirlik projesi yürüttüklerini ve bu çerçevede 7 bölgede farkındalık eğitimi toplantıları verdiklerini bildirdi.

Belediye Kanunu'nda engelliler ve yoksullar için uygun hizmet yürütmek konusunda hükümler olduğuna dikkati çeken Güngör, "Bir bina yapılacaksa en baştan engellilere ve yaşlılara uygun şekilde yapmak zorundayız. Önemli olan bir işi başta planlamak ve uygulamaktır. Hizmet sunduğumuz halka en uygun standartlarda hizmet sunmamız gerektiğini bilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de ulaşılabilirlik toplantılarıyla Türkiye'de çocuklar, bebek arabası kullanan anne ve babalar, yaşlılarla engelliler için yaşanabilir mekanlar oluşturulacağını vurguladı.

Bu konudaki eksikleri gördüklerinde önceleri gerekli düzenlemeleri yapmadıkları düşüncesiyle hatanın belediyelerde olduğunu düşündüklerini dile getiren Çiftçi, sonrasında bunun eğitiminin yeterince verilmediğinin anlaşıldığını kaydetti.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile görüşmeler yaparak üniversitelerin mimarlık fakültelerindeki eğitim programına ulaşılabilirlik eğitimlerinin eklendiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"Mimarlık fakültelerinde bunun eğitimi konusunda bir problem olduğu düşüncesiyle harekete geçtik. Girişimlerimiz sonunda artık üniversitelerin mimarlık fakültelerindeki eğitime ulaşılabilirlik konusunda eğitimler de eklendi. Bu fakülteden mezun olacak arkadaşlarımız, bu eğitimi almış olarak iş yaşamına katılacak.

2005 yılında Özürlüler Kanunu çıktı. Daha önce İmar Kanunu devredeydi. Bu kanun yerel yönetimlere, kamuya açık ve kapalı alanlarla ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesiyle ilgili bir yükümlülük getirdi. Bunun için verilen süre temmuz ayında dolmuş oluyor. Bu kanunu bir fırsat olarak değerlendirerek, en azından bundan sonraki yapıların bu hassasiyetle yapılmasını arzu ediyoruz."

Konuşmaların ardından, görme engelllilerin film izlerken hissettiklerinin anlatılması amacıyla betimleme film gösterisi yapıldı.

Keçiören Belediyesi Örnek Engelsiz Kent Projesi Uygulaması teknik inceleme gezisinin ardından sona erecek sempozyuma il ve ilçe belediye başkanları, başkan yardımcıları, belediye çevre ve şehir planlamacıları, mimarlar ve mühendisler katıldı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engelli istihdamı masaya yatırıldı

Türkiye Belediyeler Birliği ve Keçiören Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Kent İçi Ulaşılabilirlik Uygulamaları Deneyim Paylaşımı Sempozyumu’nda engellilere yönelik projeler masaya yatırıldı.

KEÇİÖREN Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği ile düzenlenen Kent İçi Ulaşılabilirlik Uygulamaları Deneyim Paylaşımı Sempozyumu, Double Tree Hilton Hotel’de gerçekleştirildi. Çok sayıda katılımcının dikkatle takip ettiği sempozyumun açılış konuşmasını yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla Keçiören Belediyesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerden ve uygulamaları anlattı.

Engelsiz Kent Meydanı’yla vatandaşların belediyeye daha rahat ulaşım imkanını tesis ettiklerini belirten Ak, cadde ve kaldırımların da kullanım imkanlarını engelli vatandaşlar için genişlettiklerini belirtti. Engelli İstihdamına Destek Birimi, Özel Eğitim Sınıflarının Standardizasyonu, Özürlüler için sınavlara hazırlık kursları gibi engellilere dönük diğer birçok hizmetler hakkında da bilgi veren Ak, hizmetlerin bunlarla sınırlı kalmadığını, ayrıca sosyal yaşamı renklendiren kültürel ve sosyal aktiviteler gerçekleştirildiğini de kaydetti.

Engelsiz park yolda

Bu çerçevede Bedensel Engelliler Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası, Tenis Türkiye Şampiyonası gibi geniş çaplı organizasyonların yanı sıra geziler, sanatsal kurslar, seminer ve konferanslar düzenleyerek engellilerin günlük yaşamlarını renklendirdiklerini ve bilinçlendirmeye dönük faaliyetleri de hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi. Başkan Ak, engellilere dönük hizmetlerinin bunlarla sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki süreçte engelsiz park ve Özel Sporcular Keçiören Olimpiyatları projelerini de hayata geçireceklerini kaydetti.

İş yaşamına katılacaklar

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise yaptığı konuşmada yedi farklı bölgede farkındalık eğitimleri verdiklerini belirterek halka en uygun standartlarda hizmet sunmak mecburiyeti bulunduğunu dile getirdi. Güngör, Belediye Kanunu’nda bulunan hükümler gereği, yapılacak düzenlemelerde öncelikle engellilerin ve yaşlıların göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi. Sempozyumda gerçekleştirdiği konuşmada çocuklar, yaşlılar ve engelliler için yaşanabilir mekanlar oluşturmanın gerekliliğine vurgu yapan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de bu ve benzeri konulardaki aksaklıkların temel nedeninin eğitimsizlik olduğunu vurguladı. Çiftçi, mimarlık fakültelerinin eğitim programlarına “ulaşılabilirlik” eklendiğini ifade ederek buralardan mezun olacak kişilerin ulaşılabilirlik konusunda eğitimli kişiler olarak iş yaşamına katılacaklarının altını çizdi.

Kamudaki istihdam modeli moral bozuyor

BÜRO Memurları Sendikası Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamudaki farklı istihdam modellerinin moral bozduğunu söyledi. Yazgan, şunları söyledi:
“Aynı işi yapmalarına rağmen kamudaki 4/A, 4/B ve 4/C şeklindeki farklı istihdam modelleri çalışanlar motivasyonunu bozuyor. 200 bine yakın sözleşmeli ve 4/C’li personel biran önce kadroya alınmalı ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu revize edilerek tek tip istihdam modeli oluşturulmalıdır.
Kamuda kurum ve kuruluşlarında 3 milyona yakın kişi çalışıyor. Bu rakamın yaklaşık 2 milyonunu 4/A statüsünde bulunan kadrolu devlet memuru, 200 bine yakınını ise 4/B statüsündeki sözleşmeli memur ve geçici süreli olarak tanımlanan 4/C’liler oluşturuyor.”



Hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başkent Caddeleri Engelliler İçin Düzenleniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin engelli vatandaşların sosyal yaşam standartlarının yükseltilmesinin amaçlandığı 'Engelsiz Başkent' çalışmaları sürüyor.

HGEIGYQDJNRBBCDPPUKG.jpg



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü gözetiminde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Başkent'in dört bir tarafında yer alan kaldırım, kaldırım rampaları ve trafik işaretlemelerindeki eksiklikleri tespit ederek, engellilerin kullanımını kolaylaştıracak duruma getiriyor.

Başkent Ankara'yı engelliler için yeniden düzenleyen Kent Estetiği Dairesi ekipleri, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün uzman personelinin verdiği eğitimin ardından, sorumluluklarında bulunan ortak kullanım alanlarındaki eksiklikleri tespit etti.

Kaldırımlardan, yaya geçitlerine, alt-üst geçitlerden, metro istasyonlarına, Büyükşehir Belediye binasından AŞTİ ve Gençlik Parkına kadar pek çok alanı inceleyen, eksiklikleri tespit eden ve gerekli çalışmaların startını veren Kent Estetiği Dairesi yetkilileri, "Yapılacak çalışmaların ardından, Büyükşehir Belediyesinin hiçbir zaman yalnız bırakmadığı ve hizmetleriyle tüm dünyaya örnek olduğu engellilere verilen önem, Ankara'nın ortak kullanım alanlarında daha da iyi ortaya çıkacak." dedi.

Yeni düzenlemelerin, daha önce yapılanların eksikliklerinin giderilmesi ve bundan sonra yapılması gerekenlerin tespit edilmesi olduğunu aktaran yetkililer, "Bizim ve Bakanlığımızın uzman personellerinin ortak çalışmasıyla 'Engelsiz bir Başkent'i ortaya çıkaracağız" diye konuştular.

Son Dakika
 
Tekerlekli Sandalye
Üst