Keratokonus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Keratokonus Hastalığı ve Tedavileri Hakkında Merak Edilenleri Dünyagöz Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Efekan Coşkunseven Açıkladı.

Haber: Keratokonus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Mutsuzluğunuza Çare Buluyoruz!
Gözün en önde yerleşimli saydam tabakasının yani korneanın, ilerleyici incelme ve sivrileşmesiyle görülen bir hastalık olan Keratokonus Hastalığı Ve Tedavileri Hakkında Merak Edilenleri Dünyagöz Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Efekan Coşkunseven Açıkladı.

Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar 20'li yaşlarında haberdar olurlar. 20–40 yaş arasında ilerleme gösterip 40 yaştan sonra durağan döneme girer. Günümüzde keratokonus hastalığı batı toplumlarında her 2000 kişiden birinde gözlemlenmektedir. Keratokonus'un görülme sıklığı her geçen yıl daha da artmaktadır. İlerleyen miyop ve astigmat, kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile belirti vermeye başlayan keratokonus hastalığına, çok özel tetkiklerle erken dönemde teşhis konulabilir.

Hastalığın Belirtileri

Erken dönemde şikayetler:
•Devamlı değişen gözlük numaraları,
•İlerleyen miyopi ve astigmat,
•Gözlüğe rağmen düşük görme düzeyi,
•Her doktordan alınan farklı gözlük reçeteleri

Bu dönemdeki hastaların birçoğuna ancak video keratografik (topografi) özel tetkiklerle teşhis konulabilir. Uzun dönem alerjik konjonktivit, gözleri sürekli ovalama, aile bireylerinde keratokonus görülmesi gibi nedenler de dikkate alınmalıdır.

Çok erken dönemde hastaların bir kısmı hiç şikâyeti olmadan sadece miyop veya astigmat şikâyetlerinden kurtulmak için göz hekimine başvurabilmektedirler. Yapılan topografik incelemelerle keratokonus tespit edilebilir. Bu tetkikler detaylı incelenmeden yapılan excimer lazer ameliyatları sonrası kornea daha inceleceğinden keratokonus hastalığı daha hızlı ilerleyebilir.

Keratokonus nasıl tedavi edilir?

Keratokonusta iki problem esastır. Bunlar; Görmede azalma ve hastalıkta ilerlemedir. Görmeyi arttırmak için önce kontakt lens denenir. Eğer hasta kontakt lens kullanamıyorsa halka tedavisi uygulanır.

Gözlüğe rağmen azalan görme keskinliğini arttırmada en etkili tedavi şekli kontakt lenstir. ClearKone Hybrid Kontakt Lensler de hastaların görme kalitesini rahatsızlık vermeden arttırabilmektedir. Keratakonus hastalığının ilerlemesinde koruyucu olan bu lenslerin kullanımı tıpkı yumuşak lensler kadar kolaydır. Erken, ılımlı ya da ilerlemiş seviyede keratokonus hastaları için; kişiye özel dizayn edilmiş, yumuşak ve sert lensin avantajlarını birleştirip, dezavantajları elimine edilmiş bir tasarım olarak tedavi çözümlerinde yerini aldı.

Hastalığın ilerlemesini durdurmak için; UV Cross Linking (CCL) tedavisi uygulanır. CCL tedavisinde amaç kornea yapısının güçlendirilmesi ve hastalığın durdurulmasıdır. Halk arasında göz nakli olarak bilinen, aslında gözün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının hayatını kaybeden bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusuyla değiştirildiği bir operasyondur.

Keratokonus tedavisinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar, hiçbir probleminiz olmasa bile yılda bir kez göz muayenesi olunmasını önermektedirler.

KAYNAK
 
Tekerlekli Sandalye
Üst