Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, yapılan nakdi yardımların yükseltilmesini istiyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, özürlü bireylere yapılan nakdi yardımların asgari ücret düzeyine çıkartılmasını istiyor

Devletten aldıkları maaşları, ülke şartlarına göre düşük kalan özürlü bireyler, ödeneklerinin artırılmasını istiyor.
Asgari ücrete bağlı olarak maaşları düzenlenen özürlülerin “zor bir yaşam” sürüyor ve birçoğu ailelerinin desteğiyle ayakta durmaya çalışıyor.
Maaşların asgari ücret düzeyine çıkartılmasını isteyen Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, ödenen maaşların düşük kaldığını ve geçim derdinin daha da zorlaştığını savunuyor.
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası kapsamında özürlü bireylerin maaşlarının düzenlendiğini söyledi.
Maaşların asgari ücret düzeyine yükseltilmesini ve bunun üzerinden katkıların verilmesini istediklerini belirten Yücetürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komiteye 20 maddelik bir öneride bulunduklarını ifade etti. Yücetürk, komitede önerilere sıcak bakıldığını ancak görüşmelerin henüz sürdüğünü söyledi.

650 TL maaş alan var

0-18 yaş arası özürlü bireylerin yasa gereği asgari ücretin yüzde 50’si oranında yani 650 TL nakdi yardım aldıklarını belirten başkan Derviş Yücetürk, 18 yaşını doldurmuş bekar özürlülerin asgari ücretin yüzde 60’ını yani 780 TL maaş aldığını söyledi.
Yücetürk, evli olan özürlülere asgari ücretin yüzde 80’i, 2 çocuğu bulunan ailelere de asgari ücretin yüzde 100'ünün nakdi yardım olarak verildiğini belirtti.
Evli olan özürlülere eşi için asgari ücretin yüzde 20’si, çocuk başına ise yüzde 10’u kadar yani 110 TL yardım yapıldığını anlatan Yücetürk, ödemenin iki çocuğa kadar olduğunu söyledi.

“Özürlü statüsünde olmayan kişilere de ödenek”

Resmi kayıtlara göre 5 bin olan özürlü sayısının, kendi hesaplarına göre 4 bin olduğunu iddia eden Yücetürk, Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’nda CTP-DP döneminde yapılan bir değişikliği eleştirdi.
Yücetürk, yasada yapılan değişiklikte özürlü bireylerin anlatıldığı bölüme “diğer” kelimesinin eklendiğini belirterek “özürlü statüsünde olmayan kişiler de bu yasadan faydalanarak maaş alıyor” dedi.
Bugün özürlü bireylerden daha çok yardım alan kişilerin olduğuna işaret eden Derviş Yücetürk, bu kapsamda kanser, böbrek, kalp hastaları ve madde bağımlılarına da maaş ödendiğini söyledi.
Yücetürk, devletin bu kişilere destek vermeyi sürdürmesini ancak özürlüler başlığı altında bunu yapmasını istemediklerini ifade etti.
Resmi rakamlara göre ülkedeki özürlü sayısının 5 bin olduğunu anımsatan Yücetürk, bunun bin kadarının söz konusu hastalar ve madde bağımlılarını içerdiğini iddia etti.

Yasada değişiklik isteniyor

Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’nda yapılacak değişiklikte isim değişikliği, özürlülerin tanımı ve aileye destek bakım ödeneği yapılmasını istediklerini belirten Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, yasadan yararlanabileceklerin açıkça belirlenmesini ve özürlülerin dışına taşmayacak şekilde daraltılması gerektiğini söyledi.
Yücetürk, çalışan özürlülerin eğitim durumlarına göre barem tablosunun yeniden düzenlenmesi barem ilerlemelerinin ve terfilerinin amme komisyonu kanalıyla istihdam edilenlerle eşitlenmesinin öneminde değindi.
Sunulan öneriler arasında çalışan özürlülerin statülerinin (avukat, doktor vb.) tanınmasının da bulunduğunu ifade eden Yücetürk, şöyle devam etti:
“İlgili yasada yapılmasını istediğimiz değişiklikler arasında, kamu hizmetleri yasasında eğitimle ilgili kurallar ve barem uygulamalarının aynen uygulanması var.
Nakdi yardımların asgari ücret düzeyine çıkartılmasını istiyoruz. 20 fiili hizmet yılını tamamlayan yasa kapsamındaki özürlülerin yaş haddi aranmadan emekli olup maaşlarını alabilmesini talep ediyoruz.
18 yaşından küçük ve/veya 18 yaşından büyük olup evlenmemiş ve eğitime devam eden çocuğu olan engellinin vefat etmesi durumunda en küçük çocuk 18 yaşını dolduruncaya kadar ve/veya eğitim gören 18 yaşını geçmiş çocuğun eğitimi tamamlanıncaya kadar nakdi yardımın devam etmesini istiyoruz.
Engellinin çalışmayan eşi varsa yüzde 20’lik eş ödeneğinin bir iş bulup çalışıncaya kadar nakdi yardımın devam ettirilmesi de taleplerimiz arasında yer alıyor.
Ayrıca, devletin açtığı hizmet içi eğitim programlarından yararlanabilmelerinin önü açılmalıdır. Yasanın ön gördüğü tüzüklerin tamamının çıkarılması (rehabilitasyon tüzüğü) gerekiyor.
Çalışan özürlülerin tedavi sağlık kontrolü kan trans fizyonları vs. için kullandıkları izinlerin hastalık izinlerinden sayılmaması, idari izin olarak sayılmasını istiyoruz.
İlgili derneklerin talepleri doğrultusunda özürlüler haftası ve dünya özürlüler gününde çalışan özürlülerin idari izinli sayılmaları, çalışan engelli annelerinin çocuklarının sorunlarının ortaya çıktığı durumlarda izin alama hususlarının kolaylaştırılması, özürlüleri koruma, rehabilite ve istihdam komitesinin iki ayda bir düzenli olarak toplanması hususunun tüzükle düzenlenmesi, daimi işçilere uygulanan 14 yılını dolduran çalışanın kıdem tazminatını alma hakkı özürlü çalışanlarına da uygulanmasının sağlanması, memurlar gibi yarı ödenekli ve ödeneksiz izin hakkının çalışan özürlülere de sağlanması, hamilelik izninin makul şekilde artırılmasını talep ediyoruz”.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst