Kıdem, ihbar ve işsizlik haklarımı alarak işyerinden ayrılmak istiyorum

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
5 yıldır bir şirkette çalışıyorum.(KOÇ ŞİRKETİ)benim 2003 tarihinde %45 olan eski rapurumda çalıştırılamıycağı kısımlar ayakta işler yazıyor.Hastalığım,
(müsküler distrofi genetik kas hastalığı) Bu raporla işçi bulmadan gönderilmiştim.Ben bunu hiç dile getirmedim.. İşyeri beni işe alırken bu ibareyi fark etmedi.Fakat rahatsızlığım ilerledi ve yere düşmeler sıklaştı.
01. 2010 tarihinde tekrar heyete girerek aldığım raporda ise %58 ağır özürlü:EVET SÜREKLİ yazmakta.Çalıştırılamıycağı iş alanları kısmında ise bir ibare bulunmuyor.Hala günde 10 saat ayakta çalışıyorum. Şu anda işyerinde beni vere bilecekleri masa başı bir konum bulunmamakta. Benim amacım bütün haklarımı alabilmek.Bil hassa işsizlik parası. İnsan kaynakları ve işyeri hekimiyle bu konuyu konuşmayı düşünüyorum.İstediğim sonuçlara ulaşa bilmek için nasıl bir yol izlemeliyim.Eğer benim bu uyarımı geri çevirecek olurlarsa baş vura bileceğim yasal bir yol varmı?? teşekürler....
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Konuyla ilhgili Yönetmelikte

İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması

MADDE 18 – (1)
İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.

(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir.


Özürlülerin çalıştırılamayacakları işler

MADDE 19 – (1) Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.

(2) Özürlüler, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz.

Yönetmelikte de görüldüğü gibi bu konuda belirleyici unsur "sağlık raporun" daki gerekli ibareler. 2003 yılında aldığın raporda "çalıştırılamayacağı" kısımlar bölümünde "ayakta işler" ibaresi varmış. Ama yeni aldığın raporda böyle bir ibare yok. Bu senin aleyhina bir durum.
Öte yandan MADDE 18 de İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar. deniliyor. Bu ibareyi dayanak gösterek İş yerinin senin çalışma koşullarınına uygun bir düzenleme yapmasını sağlayabilirsin. Ama burası özel şirket tüm bunlarla uğraşmayıp tazminatını verip seni işten çıkarabilir.
 
E

ENB ÜYESİ

Guest
hastalığımın son aldığım raporda ilerlemiş olduğu belli.fiziksel olarakta dr. bunu biliyor.oranlardanda anlaşıldığı gibii. fakat raporu aldığım zaman benim de kafama takılmıştı. neden çalıştırılamıycağı alanları boş bırakmışlardır ağır özürlü olan biri çalışa bilirmi. kaldıki rahatsızlığım sürekli ve ilerleyici.ben bunda bir hata olduğunu düşünüyorum!!
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Ağır özürlü biri çalışabilir. Zira sağlık raporu oranı %70-80-hatta 90 olup hatta "ağır özürlüdür" ibaresi olan kişiler bile çalışıyor. Bunların raporlarında "çalışabileceği alanlar" ve "çalışamayacağı" alanlar belirtilmiştir.
Senin raporunda neden belirtilmedi?
Muhtemelen gözden kaçmıştır. Hatırlatma da bulunsaydın mutlaka yazarlardı...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst