Kifoz ve Kifoz Tedavisi

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Kifoz Yunancada eğrilmiş, bükülmüş anlamına gelmektedir. Omurganın yandan bakıldığında arkadan
öne doğru olan AŞIRI eğikliğine KİFOZ denir. Kifozlar açılarına göre 2’ye ayrılmaktadır.
Düşük açılı kifoz; hastalarda sorun oluşturmamaktadır.
Yüksek açılı kifoz; hastalarında akciğerler, sinirler ve diğer organlar etkilenebilir. Ağrı ve organ fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir.

Ayrıca kifozlar meydana gelme şekillerine göre de 4’e ayrılmaktadırlar;
Duruş bozukluğuna bağlı (gerçek kifozdeğildir)
Konjenital (doğuştan)
Travmatik
Edinsel olabilir (en sık neden – Schuerman Hastalığı’ na bağlı)


Konjenital (Doğuştan) Kifoz;
Daha omurgaların ilk oluşumu sırasında oluşmaktadır. En çok nedeni boyun omurlarının gereğinden fazla büyümesi sonucudur. Bu hastalardaki kifoz sinirsel problemlere neden olabilmektedir. Sinirsel problemleri önlemek için erken cerrahi operasyon önerilmektedir.

Travmatik Kifoz;
Travmalar sonucu ya da uzun süre eğik durma nedeniyle gelişmektedir. İleri yaşa bağlı gelişen kifoz da bu kategoridedir.

Schuerman Hastalığı’na bağlı oluşan kifoz;
Gençlerdeki kifozun en sık sebebidir. Erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Ağrı oluşturmaktadır. Oluşturduğu kifoz sırtta sert bir şekilde hissedilebilinmektedir. Skolyoz ile birlikte görüldüğü hastalar da bulunmaktadır.

Tedavi;
Erken tedavi ileriki dönemlerde ortaya çıkacak bir çok sorunun önüne geçecektir. Bunun için ilk fark edildiği anda doktora başvurulması şiddetle önerilmektedir.
Eğrilik derecesi 50’nin üzerinde olan çocuklarda büyüme ile bu derece artabilir ve ileriki dönemlerde hastalık ile ilgili ek sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
En sık şikayet olan ağrı ortaya çıktığında ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu dönemde istirahat ile de ağrılar azalmaktadır. Hastalar fazla hareketten kaçınmalıdırlar.
Çocuklarda korse tedavisi ile ilerlemenin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Büyüme periyodunun sonuna kadar korse tedavisine devam edilmelidir. Korse tedavisi ile basınç bölgeleri ayarlanır ve en uygun pozisyon ayarlanmaya çalışılmaktadır.
Eğer eğiklik derecesi 75 derece ve üzeri ise sorun cerrahi operasyon ile düzeltilebilinmektedir. Cerrahi operasyon sonucu eğiklik tamamen iyileşebilmektedir.
Eğer çocuğunuzda ya da yakınınızda normalden farklı olarak bir eğrilik şüpheniz varsa en kısa süre içerisinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz. Unutmayın ne kadar kısa sürede teşhis konulursa hastalığın tedavisi o kadar olumlu sonuçlanmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst