Kılcal Varisler Tedavi Edilebilir mi?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
KILCAL VARİSLER,telenjiektazi şeklinde varisler önce venöz dopler yapılarak değerlendirilmelidr.Buradaki temel amaç bu varisi meydana getiren bir toplar damar yetmezliği olup olmadığını anlaşılmasıdır.Çünkü bacağın toplar damarlarınd ayetmezlik varsa önce onlara yönelik tedavi uygulanmalıdır.

kilcal.jpg

Eğer doplerde yetmezlik yok sadece bu kılcal (1mm ve altında kalınlığı olan) varislar varsa bunlara CEAP sınıflamasına göre Tip 1 varis denir ve o zaman sadece görüntüyü düzeltme amacıyla tedavi planlanır.

KILCAL VARİSLERİ (TELENJİEKTAZİK VARİSLER) YOK ETME YÖNTEMLERİ:

1) Skleroterapi: sorumlu 1mm lik damarlara sklerozan madde injeksiyonu

2) Epidrmal Lazer Tedavisi: Deri üstünden lazer ışın verilerek yakılması

3) Termo koagülasyon iğnesiyle tek tek yakarak yok etme.

BU TEDAVİ YÖNTEMLERİ BİR KEREDE Mİ UYGULANIR?

Büyük varislerin ameliyatla ya da damar içi lazer kateteriyle tedavisi bir seansta yapılmaktadır.Ancak kılcal damar şeklinde olanlara yukardaki işlemlerden hangisi olurs olsun seans seans uygulanmaktadır.Seanslar arasında 10 günlk bir iyleşme süresi verilmelidir.Kaç seansta bitirilebileceği is bacaktaki varislerin yaygınlığına ve birbirne yakınlığına bağlıdır.

BU ÜÇ TEDAVİDEN HANGİSİ DAHA ETKİLİDİR?

Bu tedavilerin birbirne üstünlüğü değil hangi varise hangi tedavinin uygulanacağı önemlidir. örneğin 1mm nin altında damarlara skleroterapi uygulanamaz.1 mm nin üstündeyse mutlaka skleroterapi seçilmelidir.Bazı beayaz tenlerde epidermela lazer fazla iz bırakabild,iğinden o zaman temokoagülasyon tedavisine geçilebilmelidir.Bir bacakta birden fazla tedavi yöntemi kombine edilebilir.O zaman da elinde bu tedavi yöntemlerinin hepsi bulunan merkezler ve hekimlere yönlenmelidir.Hangi varis e hangi tedavi gerekiyorsa o uygulnabilmelidir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Varis Hastalığında Hastaya Düşen Tedbirler

Alt ekstremite varisleri olarak tanımlanan ve bacaklarda görülen varis hastalığı yaz aylarının gelmesi ile birlikte kendini daha çok hissettiren bir toplar damar hastalığıdır.

Bacaklarımızda biri derin, diğeri yüzeyel toplar damar olarak adlandırılan başlıca iki çeşit toplar damar sistemi vardır. Bu damarlar yerçekiminin aksi yönünde, kanın yukarı, kalbe doğru taşınmasında görevlidir. Bu nedenle kanın aşağı göllenmesini engellemek için bu damarların farklı seviyelerinde çok sayıda kapakçık vardır. Eğer bu kapakçık sistemi olmasaydı yatar konumdan dik pozisyona geçtiğimiz anda kanın büyük bir kısmı bacaklarımıza akar ve bu ani volüm azalması bayılmamıza neden olurdu.

Toplar damarlardaki bu kapakçık sisteminde yetersizlik olması nedeniyle kanın ayaklar yönünde göllenmesi ve bununla ilişkili semptomlardan kaynaklanan tabloyu toplar damar yetmezliği; yani varis olarak adlandırıyoruz.

Bu damarlardan derindeki damarlarda yetmezlik olması, iç varis ya da gizli varis olarak adlandırılan ‘Derin Venöz Yetmezlik’, yüzeyel damarda yetmezlik olması da ‘Yüzeyel Venöz Yetmezlik’ olarak tanımlanır. Bunun ayırımı için birtakım tetkiklere ihtiyaç vardır.

Her iki damar sisteminde aynı anda yetmezlik olabileceği gibi, ayrı ayrı yüzeyel veya derin venöz yetmezlik tablosu oluşabilmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında ailesel yatkınlık, dişi cinsiyet, uzun süre ayakta hareketsiz kalmayı gerektirecek durumlar, sigara kullanma alışkanlığı olması, fazla kilo, hamilelik dönemleri gibi faktörler etkili olmaktadır.

Şikayetler; hastalığın başlangıç evrelerinde bacaklarda kılcal damarlarda belirginleşme, daha çok günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan bacak ağrıları, halsizlik, yorgunluk hissi, bacaklarda ağırlık hissi, ayak tabanlarında yanma, gece bacaklarda huzursuzluk, rahat bir pozisyon bulamama, uykudan uyandıran bacak krampları tarzındadır. Hastalığın ileri evrelerinde bacak diz altı bölgesinde cilt renginde koyulaşma, ciltte kalınlaşma, kızarma, damarlarda belirginleşme, kaşıntı, kanama, ayaklarda terleme ve en nihayetinde ayak bileği düzeyinde iyileşmesi oldukça güç varis ülserleri oluşabilmektedir.

Çoğu zaman tedaviye zor yanıt veren ve tekrarlama potansiyeli yüksek olan varis hastalığı erken aşamalarında bile ağrı yakınmalarının yanı sıra sosyal anlamda da kılık kıyafet seçiminden meslek seçimine kadar birçok alanda ciddi problemlere neden olabilmektedir. Erken aşamalarda estetik bir sorun iken, ilerleyen aşamalarda hastaneye yatarak tedavi edilmeyi gerektirecek düzeye gelebilmektedir. Hastalar doktor doktor dolaşmakta ve çoğu zaman da istedikleri gibi tedavi olamamaktan yakınmaktadırlar.

Hastalığın tedavisi uzun soluklu bir süreç gerektirmektedir. Bunda hastanın hayat tarzında bazı noktalara dikkat etmesi tedavideki en önemli aşamadır. Zira varis hastalığı bir ileri aşamaya geldi mi bunu bir önceki aşamaya çevirmek oldukça zordur. Bu nedenle hastalığın farkına varıldığı andan itibaren hastalığın ilerlemesini önleyecek tedbirlere dikkat edilmesi önemlidir. Bunlar;

· Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayı gerektirecek durumlardan sakınmak. Ayakta pasif bir şekilde durulduğu zaman toplar damarlardaki kapak yetmezliği nedeniyle aşağı seviyelere kan birikimi olur. Bu da bu bölgede venöz basınç artışına neden olarak hastalığın ilerlemesine neden olur. Yürüyüş yapıldığı zaman kasların kasılması bu bölgedeki damarlar üzerinde sıkıştırıcı pompa etkisi yaptığından, kan göllenmesi engellenmiş olur. Bu nedenle ayakta pasif durmak yerine volta atar gibi yürüyüş hareketlerinde bulunmak dolaşımın rahatlatılmasına katkıda bulunacaktır.

· Kilo almamak. Kilolar batın içinde basınç artmasına neden olarak aşağıdan yukarıya kan taşıyan toplardamarlarda dolaşımı engelleyerek bacaklarda venöz basınç artmasına neden olur. Hamilelik dönemlerinde bebeğin yaptığı basınç nedeniyle varise yatkınlığı olan bayanlarda bu etki daha belirgin olmaktadır.

· Sıcak ortamlarda fazla kalmamak. Sıcak, damarlar üzerinde genişletici etki yaparak daha fazla kan birikimine neden olur. Buna bağlı olarak varis yakınmaları yaz aylarında artış gösterir. Bu nedenle kaplıcalar, sauna ve aşırı sıcak banyolardan fedakarlık yapmak gerekir. Banyo yaptıktan sonra soğuk su ile ayak parmaklarından dize kadar yapılacak bir duş masajı damarları büzerek kan göllenmesini önlemede etkili olur. Denize girmenin bir zararı yoktur. Ancak sıcak kumlarda güneşlenmek pek tavsiye edilmez.

· Fırsat buldukça ayakları uzatmak. Bacaklarda oluşan sızlamaları azaltmak için ağrı kesici almak yerine bacakları kalp seviyesinden yukarı kaldırmak en iyi ağrı kesici yöntemdir. Gün içerisinde bu işlemi birkaç kez tekrarlamak size daha rahat bir gece uykusu sağlayabilir. Bunun için işyerinde ayakların üzerine konabileceği küçük bir yükseklik bile faydalı olabilir.

· Rahat bir kıyafet seçmek. Batın bölgesini ve kasıkların üst tarafını sıkan dar kıyafetler ve korseler bu bölgedeki toplardamar sistemini baskı altına alır ve varis semptomlarının artmasına neden olur. Bu nedenle sıkmayan, rahat bir kıyafet seçimi önemlidir.

· Uygun ve kaliteli varis çorabı kullanmak. Varis çorabı giymekteki amaç ayak bileği seviyesinden dize ve kasıklara doğru kademeli azalan basınç uygulayarak bu bölgedeki toplardamar sistemini desteklemektir. Bunun için kullanılan çorabın kalitesinin iyi, numara ve boyutlarının da kişiye uygun olması önemlidir. Sadece boyun kısmı sıkan, alt tarafları gevşek bir çorap yarardan çok zarar verir. Çorabın kaymaması için yeni üretilen boyun kısmı silikonlu çoraplar özellikle bayan hastalar için uygun bir seçenek olabilir. Doktorun tavsiyesine göre diz altı, diz üst, kasık boyu ve külotlu çoraplar kullanılmaktadır. Yaz aylarında kasık boyu ve külotlu çorapların kullanılamadığını ve bu yüzden hiç çorap tedavisi alınmadığını gözlemekteyiz. Bu nedenle hiç varis çorabı kullanmamaktansa, dize kadar olan çorapların kullanılması bile hastalığın ilerlemesini engellemede çok önemlidir.

· Varis çorabını iyi kullanmak. Varis çorabını sabah, ayakları yataktan aşağı sarkıtmadan (yani toplardamar sistemi henüz rahat iken) önce giymek gereklidir. Bu sayede toplar damarların fazla kanla dolmadan korunması sağlanmış olur. Bütün gün çorap kullanılmalı, gece uyumak için uzanıldığında çıkarılmalıdır. Damarlar belirginleşmiş, ayak ve bacak ödemli iken çorapların giyilmemesine dikkat etmek gerekir. Böyle bir durumda giyilen varis çorabı yarardan çok zarar verebilir.

· Yukarıdan aşağı doğru masajdan sakınmak. Günün ilerleyen saatlerinde hastalığa bağlı sızlama ve ağrı duyusunu azaltmanın en iyi yolu uzanıp ayak ve bacakları kalp seviyesinden yukarıda tutacak bir yükseklikte tutmaktır. Bunu için bacakların altına iki veya üç yastık konulması uygun olabilir. Ayakta durur posizyonda iken bacaklara yukarıdan aşağıya doğru masaj uygulamak hastalığın semptomlarında artışa neden olarak zararlı etki verir.

Bu tedbirler sayesinde hastalığın ilerlemesi engellenmiş ve semptomlar bir miktar azaltılmış olur. Unutulmamalıdır ki varis çorabı kullanmak dahil, yukarıda bahsedilen tüm uygulamalar hastalığın ilerlemesini önlemek içindir. Yani mevcut hastalık tablosunda bir gerileme olmaz, sadece ilerlemesi engellenmiş olur. Bu nedenle ‘tüm bunları aylardır zaten yapıyorum ama varislerim aynen duruyor’ diyen hastalarımız bunların ancak birer önlem olduğunu hatırlamalıdırlar.


Bu yazıda bahsedilenler ameliyat olsun- olmasın tüm varis hastaları için tavsiye edilen uygulamalardır. Bunlar hastanın hayat tarzı ile ilgili alabileceği önlemledir. Gerçek anlamda başarının sağlanabilmesi ve - lazer tedavisinden cerrahi tedavi seçeneğine kadar - uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için bir sağlık kuruluşundan yardım alınması gerektiği unutulmamalıdır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kılcal Damar Varisleri

Kılcal damar varisleri nedir?

Telanjektazi olarak ta bilinen kılcal damar varisleri deri yüzeyine yakın ince damarların belirgin hale gelmesidir. Genellikle uyluğun arka ve yan taraflarında ve dizaltında oluşurlar. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Genelde kendiliğinden oluşur ve bariz bir şikayete neden olmazlar.

Kilcal-Damar-Catlamasi-45.jpg

Kılcal damar varisleri ağrı ve şişlik yapar mı?


Kılcal damar varisleri çok ince damarlar olup, genelde kozmetik olarak hastaları rahatsız ederler. Ağrı (,) bacakta şişme ve halsizliğe neden olmazlar. Genellikle yaşla kılcal damar varisleri arttığı için, yaşın ilerlermesi ile ortaya çıkan diğer hastalıklara bağlı şikayetlerde de artış olur ve bu iki durum birbirinin üzerine biner. Bu nedenle kılcal damarları olan bir hastada bacakta ağrı, şişme, uyuşma, karıncalanma şeklinde olan şikayetler başka nedenlere bağlıdır.

Kılcal damar varislerine ne yol açar?

Kılcal damar varislerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak ailesinde varis yada kılcal damar varisleri olan bireylerde, şişmanlarda, kadınlarda, uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde çalışanlarda, gebelerde ve doğum kontrol hapı yada hormon kullananlarda daha sık rastlanmaktadır. Özellikle genetik alt yapı önemlidir.

Kılcal damar varisleri nasıl tedavi edilir?

Sorun temelde kozmetiktir ve skleroterapi, laser ve kamuflaj makyaj yöntemleri ile tedavi edilir. Kılcal damar varisleri için ameliyat gerekmez.

Kılcal damarlar için laser tedavisi nedir?

Kılcal damarlar için bir diğer tedavi laser tedavisidir. Varislerin tedavisinde kullanılan laserden farklı olarak bu tedavide dış laser kullanılır. Prensip olarak Laser ışığı ile derideki kılcal damarlar yakılmış olur. Laser tedavisi özellikle skleroterapinin yapılamadığı yada başarısız olduğu çok küçük kılcal damarlar için etkin bir tedavidir.

Laser tedavisi deneyim gerektiren bir tedavidir. Genelde hafif morarma ve kızarma olmakla beraber yanlış uygulandığında deride iz bırakan yaralarada yol açabilir.

Kılcal damarlar için skleroterapi nedir?

Kılcal damar varisleri için en yaygın tedavi skleroterapi yada iğne tedavisidir. Bu tedavi hastane gerektirmeyen bir tedavi olup, sonuçta damarın büzüşüp kaybolmasına yol açacak olan bir ilacın çok ince iğneler ile damar içine enjekte edilmesi işlemidir. Bu tedavi sadece kozmetik amaçla değil, hastanın varsa şikayetlerini de ortadan kaldırmak amacı ile yapılır.

Önce hasta ayakta dururken kılcal damarlar işaretlenerek tedavi planlanır. Daha sonra hasta uzanıp, bacağı hafif yükseğe kaldırılarak büyüteçler eşliğinde kılcal damarların içerisine çok ince iğneler kullanılarak enjeksiyon yapılır. Daha sonra ilacın , verilmiş olan damarda daha da etkili olabilmesi için bacak elastik bandajlarla sarılır. İşlem ortalama 30 dk sürer ve hastanın bacağındaki kılcal damarların yaygınlığına göre tedavi tekrarlanır. İğne batırılırken ve ilaç verilirken hastalar hafif acı hissedebilirler.

Kılcal damarları tedavi ediyor olmanın bir sakıncası var mıdır?

Kılcal damarların bilinen bir işlevi yoktur ve tedavi ediyor olmanında bir sakıncası yoktur.

Kılcal damarlar için hangisi daha iyidir. LASER mi SKLEROTERAPİ mi?

Skleroterapi 20 yıldır uygulanan güvenilir bir tedavidir. Kılcal damarları yok etmek için çok sayıda enjeksiyon yapılması gereklidir. Laserde ise iğne yoktur ve dışarıdan laser ışını ile kılcal damarlar ve içindeki kan yakılır. Laser pahalı ve yan etkileri olduğunda kozmetik olarak daha büyük sorunlar oluşturabilen bir tedavidir.
Skleroterapi her hastaya uygulanabilir mi?

Gebe veya emziren bayanlar dışında varisleri olan herkese skleroterapi yapılabilir. Skleroterapiye engel oluşturabilen diğer durumlar deri enfeksiyonları, ateş, kontrolsüz diyabet, kan sulandırıcı yada kortizollü ilaç kullanımı ve toplardamarlarda pıhtı olmasıdır.
Skleroterapi öncesi hazırlık gerekir mi?

Ciddi bir hazırlık gerekmez. Hastalardan birkaç gün önceden sigarayı ve varsa aspirin alımını kesmeleri istenir. Kan sulandırıcı ilaç alan hastalarda skleroterapi yapılmaz.
Skleroterapiden sonra ne olur?

Genelde tedavi sonrası hafif ağrı olur ve bu ağrı basit ağrı kesici ilaçlara cevap verir. Çok aşırı ağrı bir şeylerin ters gittiğine işaret eder ve sıklıkla bandajların kayıp, deriyi kesmesi ile ilişkilidir. Böyle durumlarda hastanın bandajı gevşetmesi, çıkartıp tekrar sarması yada varis çorabı kullanması ağrıyı ortadan kaldırır. Öte yandan enjeksiyon yapılan alanda morarma ve hafif şişlik olması beklenir. Bandaj yada varis çorabı kullanılması şikayetleri hafifletir. Tedavi sonrası bandajlar hastanın yaşamını biraz zorlaştırsa da hastalardan günlük aktivitelerine devam etmeleri istenir.
Her skleroterapi senası ne kadar sürer ?

Genelde hastalarda birden fazla kılcal damar varisi olduğu için her seansta 15-20 enjeksiyon yapılmaktadır. Bu çerçevede her seans ortalam 30 dk sürer. Enjeksiyon sonrasında bacak elastik bandajlarla sarılır ve bandajlar 2-3 gün açılmadan bırakılır. Hasta daha sonra doktora tekrar gelerek diğer tedavi senası uygulanır.
Tedavi en iyi ne zaman uygulanmalıdır?

Kılcal damar varisleri genellikle gebelikte artma eğilimindedir ve gebelik bittikten sonra tedavi yapılabilir. Tedavi yılın her mevsiminde uygulanabilir. Ancak hastalar rahatları açısından yaz dışındaki mevsimleri tercih etmektedirler.
Tedavi sonrası kılcal damar varisleri tekrar oluşur mu?

Eğer tedavi doğru yapılmış ise aynı kılcal damarlar tekrar oluşmaz. Ancak bu sorun devamlı oluşma eğiliminde olduğu için başka yerlerden kılcal damar varisleri tekrar oluşacaktır. Bu nedenle yenileri oluştukça ve hastada kozmetik olarak rahatsız ise belirli aralıklarla tedavi tekrarlanır.
Skleroterapinin yan etkileri nelerdir?

Skleroterapi nadiren yan etki oluşturur. Allerjik reaksiyonlar, kaşıntı, ağrı ve ilacın damar dışına verilmesi durumunda deride kahverengi renk ve ağrı oluşabilir.
Kılcal damar varisleri tedavi edilmez ise ne olur?

Hiçbir şey olmaz. Kılcal damar varisleri sadece kozmetik yani daha iyi bir görünüm sağlama amacı ile tedavi edilir. Tedavi edilmez ise pıhtı oluşmaz, acımaz, bacakta şişlik oluşturmaz.
Kılcal damar varislerinin tedavisi tekrar oluşumunu engeller mi?

Hayır. Kılcal damar varisleri bir çeşit deri hastalığı gibidir. Bir grup kılcal damar varisini tedavi ile ortadan kaldırırsınız, birkaç yıl sonra başka yerden çıkar.
Kılcal damar varisleri nasıl engellenir?

Varislerin ve kılcal damar varislerinin nedeni tam olarak bilinmediği için önlenmesi ile ilgili bilgi tartışmalıdır. Ancak aşağıdaki öneriler bu amaçla yardımcı olabilmektedir.

Ayak kalp seviyesinin üstünde kalacak şekilde bacaklarınızı yukarıya kaldırınız
Günlük egzersiz yapınız. Yürüyüş, merdiven çıkmak, yüzmek baldır kaslarını çalıştırarak kanın pompalanmasına yardımcı olur.
Bacaklarınızı hareket ettirin. Otururken ayaklarınıza sık sık pedal basma hareketi yapmanız kanı pompalar. Özellikle yolculuklar sırasında yada ofiste otururken her 10 dk da bir 10 kez pedal basma egzersizi yapınız.
Varis yada destek çorapları giyiniz. Bu tip çoraplar kanın bacakta birikmesini engeller. Uzun yolculuklar yada yoğun iş günlerinde giyilen çoraplar bacakları rahatlatmanın yanısıra bacaklarda pıhtı oluşumu riskinide azaltır.
Bacaklardaki yükü azaltmak için ideal vücut ağırlığına sahip olun.
Uzun süreli oturma yada ayakta durmadan sakının. Yolculuklar sırasında yada ofiste otururken her saat kısa yürüyüşler yapın.
Bacaklarınızı aşırı ısıdan koruyun. Hamam, kaplıca ve sauna gibi sıcak ortamlar damarların genişlemesine ve şikayetlerin artmasına yol açabilirler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst