Kimler Doğum Kontrol Hapları Kullanmamalıdır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Doğum kontrol hapları (oral kontraseptif) östrojen ve progesteron hormonu içerdikleri için bazı hastalıkalara sahip kişilerde yan etkilere neden olabilirler. Hastalık dışında sigara kullanan ve 35 yaşından büyük olan bayanalrın da damar tıkanıklığı riskinden dolayı doğum kontrol hapı kullanmamaları gerekir. Aynı şekilde kan pıhtalaşması ile ilgili herhangi bir hastalığı olanalar ve daha önce damar tıkanıklığı veya kalp krizi gibi dmar hastalıkları geçirenler kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.

Karaciğer hastalığı olanlar ve karaciğer enzimlerinde yükselme saptananlar doğum kontrol hapı kullanmamalıdır. Ciddi kolesterol yüksekliği olanlar ve tansiyon yüksekliği olan hastalar da doğum kontrol hapı kullanmamalıdır. Doğum kontrol hapları vücutta sı tutulumuna neden olduklarından tansiyonun daha fazla yükselmesine sebep olabilirler.

Nedeni henüz netleştirilmemiş anormal vajinal kanaması olan hastaların da doğum kontrol hapına başlamadan önce bu kanamalarının nedeninin belirlenmesi gerekir. Anormal bir durum saptanmazsa daha sonra doğum kontrol hapı kullanmalarına izin verilebilir.

Migren hastaları aurasız migren ise kullanabilirler ancak auralı migrende doğum kontrol hapı kullanılması yasaktır. Migren hastaları ve sık sık baş ağrısı yaşayan hastalar doğum kontrol haplarının bu şikayetlerini arttırabileceğini bilmelidirler.

Memesinde de iyi huylu kist ve benzeri kitlesi olanlar kullanabilir, meme kanseri öyküsü olanlar ve ne olduğu bilinmeyen meme kitlesi olanlar doğum kontrol hapı kullanamaz.

Myom, endometriozis, over (yumurtalık) kisti, polikistik over sendromu veya rahim ağzında yara olması gibi durumlar doğum kontrol hapı kullanmak için engel değildir. Doğum kontrol hapları bu hastalıkları kötü yönde etkilemez hatta bazı yumurtalık kistlerinin iyileşmesini kolaylaştırırlar.

Guatr, hiofiz adenomu, hafif derecede şeker hastalığı, epilepsi gibi hastalıklar doğum kontrol hapı kullanımı için engel teşkil etmezler. Ancak ciddi ve zor kontrol edilen şeker hastalığında özellikle damar etkilenmesi varsa doğum kontrol hapı kullanılmamalıdır.

Burada bahsedilen veya burada bahsedilmeyen ancak doğum kontrol yöntemi kullanmanızda sakınca yaratabilecek çeşitli nedenler sizde bulunabilir. Bu nedenle asla doktor muayenesinden geçmeden doğum kontrol hapı kullanmamalısınız.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri

Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonu içerdikleri için bu hormonları bağlı bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler herkeste görülmez. Yan etkilerden kaçınmak için doğum kontrol haplarını kullanacak hastaların iyi seçilmesi gerekir, herkes için uygun bir yöntem değildir. 35 yaşından büyük ve sigara kulanan hastalarda ciddi yane etki risklerinden dolayı kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Yan etkileri nelerdir?
- Bulantı en sık görülen yan etkidir
- Kusma nadiren görülür
- Başağrısı
- Migreni olanlarda ağrılarda şiddetlenme
- Memelerde hassasiyet ve dolgunluk
- Adetler arası lekelenmeler
- Sivilce
- Vajinal akıntıda artış olabilir
- Safra kesesi taşlarında artış olabilir
- Tansiyon problemi olan hastalarda tansiyon yükselmesine neden olabilir.
- Depresyon
- Kilo alımı genellikle yapmaz veya çok az yapabilir.
- Adet görememe nadiren olabilir (Doğum kontrol hapları genellikle adet düzensizliği yapmaz tersine adetleri düzenleyci etki gösterirler.)
- Damar tıkanıklığı riskinin artması en ciddi yan etkilerinden birisidir. Doğum kontrol haplarına bağlı damar tıkanıklığı ve tromboemboli riski ayrı bir konuda detaylı olarak anlatılmıştır, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst