Kimler malul sayılır, kimlere malullük aylığı bağlanır ?

Gazoz Agacı

Moderator
KİMLER MALUL SAYILIR ?

SGK tarafından yetkilendirilen resmî ve üniversite hastanelerinin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, kişinin ilk defa sigortalı olduktan sonra çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar, malul sayılır. Diğer bir anlatımla usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu sigortalının malul olup olmadığına, SGK Sağlık Kurulu karar verir. Burada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. İlk defa sigortalı olduğu tarihten önce malul olan ya da doğuştan malullük oranı olan %60 ve üzeri özürlü kişilerin malulen emekli olması mümkün değildir. Yani kişi sağlıklı iken sigortalı olacak ve sonrasında malul duruma gelmiş olacak ki; malullük aylığına hak kazanabilsin.

Sigortalıların veya hak sahiplerinin maluliyet ve iş kazası tespitine ve kontrol muayenelerine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversite Hastaneleri veya Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askerî Hastanelerce düzenlenir. İl sınırları içerisinde bu hastanelerin bulunmaması halinde Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastanelerince sağlık kurulu raporu düzenlenebilir.

İlk defa sigortalı olduğu tarihte malul sayılacak derecede özrü bulunanlar SSK şartlarından emekli olabilmeleri için 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağlamalıdır. Bağ-Kur şartlarından emeklilikte ise aranan prim gün sayısı 3960 gündür. Yani doğuştan özürlü olan veya ilk defa sigortalı olduğu tarihte özrü bulunanlar da yaşa tabi olmaksızın erken emekli olabilmektedir.

Özetle; Malullük aylığı bağlanması için aranan şartları; malul olma, belli süre sigortalı olma, belli bir süre prim ödeme, işten ayrılma ve malullük aylığı için SGK’ya başvuruda bulunma şeklinde sıralayabiliriz.

1800 GÜN PRİM GEREKİR

Malullük aylığına hak kazanmak için malul sayılmak tek başına yerine getirilmesi gereken bir şart değildir. Bunun yanı sıra sigortalının en az 10 yıl sigortalılık süresinin bulunması, ayrıca en az 1800 gün prim ödemiş olması ve işten ayrılmış olması gerekir. Özellikle belirtmeliyiz ki, sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresi aranmaz, en az 1800 gün prim ödemesi yeterli olur. Örneğin; ilk defa 1 Mart 2003 tarihinde sigortalı olan ve malul sayıldığı 15 Ekim 2012 tarihine kadar 2400 gün prim ödeyen sigortalı, 10 yıl sigortalılık süresini tamamlamadığı için malullük aylığına hak kazanamaz. Ancak bu sigortalı için başkasının sürekli bakımına muhtaç kararı verilmişse, 10 yıl sigortalılık süresi aranmadığı için 1800 gün prim şartını gerçekleştirmesine bağlı olarak malullük aylığı bağlanır.

Örnekteki sigortalının 01.02.1990-01.08.1991 tarihleri arasında askerlik yaptığı varsayıldığında, askerlik süresinin en az 4 aylık kısmının borçlanması halinde ilk defa sigortalı olduğu tarih 1 Kasım 2002 tarihine geleceğinden 10 yıl sigortalılık şartı sağlanır ve kişiye malullük aylık bağlanır.

MÜRACAATSIZ BAĞLANMAZ

Malul sayılan ve yeteri kadar sigortalılık süresi ile prim gün sayısı şartını yerine getiren sigortalılara Sosyal Güvenlik Kurumu kendiliğinden aylık bağlamaz. Malullük aylığı bağlanması için sigortalının mutlaka çalıştığı işten ayrılmış olması ve başvuruda bulunulmuş olması gerekir. Çalışırken malullük başvurusunda bulunanların malullük aylığı için aranan diğer şartları taşıdıkları anlaşılırsa bu kez malullük aylığı bağlanması için çalıştığı işten ayrılması beklenir. Yani çalışırken yapılan malullük aylığı başvurusu geçerlidir ve yeniden talepte bulunmasına gerek yoktur. İşten çıkılması yeterlidir.
Malullük aylığına başvuru için “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” adı verilen matbu belgenin doldurularak Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi yeterlidir. Daha önceden alınmış sağlık kurulu raporu olanların Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesine bu sağlık kurulu raporunu eklemesi gerekir. Daha önce Bağ-Kur sigortalılığı bulunanların bu sigortalılıkları nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekir. Yani Bağ-Kur prim borcu olanlara, bu borcu ödemedikleri sürece malullük aylığı bağlanması mümkün değildir.

RAPORLARA İTİRAZ...


Malullük kararı SGK Sağlık Kurulunca verilir. Sigortalı ya da hak sahiplerinin SGK Sağlık Kurulunun verdiği raporlara karşı önce Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’na, buradan da olumsuz karar çıkması halinde İş Mahkemesine başvuru hakkı bulunmaktadır. SGK Sağlık Kurulu tarafından malul sayılmayan sigortalıların bu karara karşı itirazda bulunmaları halinde, itiraz dilekçeleri Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna intikal ettirilir. Çalışma gücü kayıp oranı % 60’dan az ama bu orana da çok yakınsa (% 58 gibi) ve durumu da sürekli kötüleşmekteyse sigortalının itiraz etmeksizin makul bir süre (2-3 ay gibi) sonra yeniden malullük başvurusunda bulunması durumunda sigortalı yeniden hastaneye sevk edilir.

AYLIĞIN BAŞLANGICI

Malullük aylığı;
Malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini,
Malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini, takip eden ay başından itibaren başlar. Sigortalı, iş yerinden ayrıldıktan sonra Kuruma başvurarak kendisine malullük aylığı bağlanmasını istediğinde; sevk edileceği sağlık kurulunca düzenlenecek raporun tarihi, doğal olarak dilekçe tarihinden sonraki bir tarihtir. Bu rapora göre malûl sayıldığı takdirde, kendisinden yeni bir dilekçe alınmaz ve rapor tarihini izleyen ay başından geçerli olmak üzere aylık bağlanır.
 
Malulen emekli olabilme şartları nelerdir ?

Malulen Emekli Olabilme Şartları Nelerdir Nereye Nasıl Müracaat Edilir?

Malullük sigortasından sağlanan yardımlar nelerdir?


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 25,26 ve 27 nci maddeleri ile düzenlenmiş olup, bu sigorta kolundan sağlanan tek yardım, malullük aylığı bağlanmasıdır.

Malullük sevk işlemleri

Sağlık kurulu raporlarının temini için sevk işlemleri , sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü ve sosyal güvenlik merkezlerince yapılmaktadır.

Sigortalının ikametgahının bulunduğu yerde öncelikle; Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine, araştırma hastanesi yok ise, özel üniversite ve vakıf hastaneleri hariç üniversite hastanelerine, her ikisi de yok ise Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastanelerine, bunlardan hiç birisi yok ise Sağlık Bakanlığının tam teşekküllü hastanelerine sevk yapılmaktadır.

Sevk yapılan hastanede sigortalının hastalığı ile ilgili branş doktoru bulunmadığı taktirde sevk belgeleri iade edilerek durum sevki yapan birime yazı ile bildirilir ve branş doktoru olan en yakın yetkili hastaneye sevki yapılarak sigortalının rapor alması sağlanır.

Malul sayılma

Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kurulan sağlık kurulları tarafından incelenmesi sonucu, 4/1-(a)(SSK) ve 4/1-(b)(BAĞ-KUR) sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60 ını kaybettiği tespit edilen sigortalılar malul sayılmaktadırlar.

Hastanelerce düzenlenen sağlık kurulu raporlarındaki oranların malul sayılma açısından pek fazla bir önemi bulunmamaktadır. Sigortalılar arasında yanlış bir kanaat vardır. Hastanenin vermiş olduğu sağlık kurulu raporundaki oran %60 ve üzerinde olduğu taktirde malulen emekli olunacağı yönündedir.

Esas olan Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde oluşturulan sağlık kurullarınca yapılacak değerlendirme sonucunda verilecek maluliyet oranıdır. İlgili sağlık kurumunca %80 olarak tespit edilen oran kurum sağlık kurullarınca %25-30 olarak değerlendirilebiliyor ve malulen emeklilik talepleri uygun görülmeyerek ret edilebiliyor. Hastaneler düzenlemiş oldukları raporlarda maluliyet oranı belirtmemeleri uygulama açısından daha doğrudur.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurullarınca verilen kararlara yine Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kurulan Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edilerek dosyanın bir kez de bu kurulca değerlendirilmesi talep edilebilir bu kurulun vermiş olduğu kararlar kesindir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu veya Yüksek Sağlık Kurullarınca tespit edilen maluliyet oranlarına gerek sigortalı gerekse işverenler tarafından açılarak karara itiraz edilebilir ve dava sonucuna göre maluliyet oranında artma, azalma, düzeltme veya birleştirme yönünde değişiklikler olabilmektedir.

Malullük aylığına hak kazanma koşulları

Kanunun 26 ncı maddesi gereğince, sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

- Kanunun 25 inci maddesine göre malul sayılması,

- En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması,

gerekmektedir.

Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapıldığı tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır. Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilmektedir. Maluliyetine karar verilen sigortalının sigortalılığı aylık bağlanması talebinde bulunduğu tarihte sonlandırılmış olmalıdır.

Malullük aylığının başlangıcı

5510 sayılı Kanunun 4/1-(a)(SSK) ve 4/1-(b)(BAĞ-KUR) bentleri kapsamındaki sigortalıların malullük aylığı;

Malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi talep tarihinden önce ise yazılı istek tarihini,

Malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi talep tarihinden sonra ise rapor tarihini,

takip eden ay başından itibaren başlatılır.

Sigortalı, aylığın başlangıç tarihinde geçici iş göremezlik ödeneği almakta ise, malullük aylığı geçici iş göremezlik ödeneğinin verilme süresinin sona erdiği tarihten sonraki aybaşından başlatılır.

Bağlanacak malullük aylığı sigortalının almakta olduğu geçici iş göremezlik ödeneğinden fazla ise aradaki fark, tahsis talep veya rapor tarihine göre belirlenerek malullük aylığı başlangıç tarihinden itibaren verilir.

4/1-(b) kapsamındaki sigortalıların tahsis talep tarihinde prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının bulunması halinde, talepleri reddedilerek borçlarını ödedikten sonra yeniden yazılı istekte bulundukları tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.
 
Kimler Malul Sayılır? Nasıl Malul Aylığı Alınır?

Kim malul sayılır? Nasıl aylık alınır ? Malulluk Nedir? Malul sayılmak için şartalra nelerdir? Bağ-kurlu borçlusu malulen emeklisi olurmu? ve daha bir çok merak ettiğiniz soruya bu yazımızda cevap bulabileceksiniz. Çalışma gücününün % 60 kaybetmiş olanların yararlanacağı emeklilik hali olan Malüllük hakkında bilgileri paylaşıyoruz.

Kamu çalışanlarında vazifelerini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettikleri durumlarda da emekli edilebilmeleri halidir.




Malulen emeklilik nedir?

MALULEN emeklilik yaşına bakılmaksızın çalışma işgücünü en az yüzde 60 oranında kaybedip de çalışamaz duruma düşen SSK’lı ve Bağ-Kur’lu sigortalıların hayatını idame ettirebilmesi için SGK kanununda sayılan sigorta şartlarını karşılamaları kaydıyla, kendilerine tanınan erkenden emekli edilebilme imkânıdır. Kamu çalışanlarında yukarıda belirtilenlerden ayrı olarak vazifelerini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettikleri durumlarda da emekli edilebilmeleri halidir.

Kimler malul sayılır?

Diyarbakır’dan yazıyorum, ismim Mehmet Gültekin, benim 920 gün sigortam var ayrıca 540 gün de askerlik borçlanmamla birlikte 1460 gün sigortam var. Ayrıca, ben böbrek hastasıyım. Diyaliz makinasına bağlanıyorum. Halen bir işyerinde çalışıyorum. Ben malullük aylığı alabilir miyim?

- Mehmet Bey öncelikle geçmiş olsun. Sorunuzda belirttiğiniz hususlardan ilk defa ne zaman işe girdiğinizi belirtmemişsiniz. Ancak, biz size nasıl malullük aylığı bağlanacağını kısaca anlatalım. Öncelikle kanunda belirtilen şartlardan en önemlisi 10 yıldan beri sigortalı olması ve 1800 gün toplam prim gününüz olması gereklidir. Ayrıca, SGK sağlık kurulunca çalışma gücünüzün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiğiniz tespit edildiğinde malul sayılırsınız. Ancak, siz burada diyaliz hastası olduğunuz için yüzde 60 şartını sağlıyorsunuz 1800 prim gün sayısını doldurmadığınız için aylık bağlanamaz. Tabi sizin kaç yıldır çalıştığınızı bilmiyoruz. 10 yılınızı ve 1800 günü birlikte tamamladığınız gün işten ayrılışınızı yapmanız kaydıyla SGK ya başvurmanız halinde size aylık bağlanacaktır.

Malullük aylığına hak kazanmanın koşulları

Maluliyet aylığı bağlama şartı olan 10 yıl, 1800 günü olmayan hiç kimse emekli olamaz mı?

- 1800 gün prim ödeme koşulu muhakkak tamamlanmalıdır. Ancak bir tek istisna var; o da başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilenler için ise sigortalılık süresi olan 10 yıl şartı aranmaksızın diğer koşulları karşılaması kaydıyla maluliyet aylığı bağlanır. Hangi hastalıklar veya rahatsızlıklara sahip kişilerin sürekli bakıma muhtaç kapsamına gireceği konusuna yazımızın ilerleyen bölümlerinde değinilecektir.

Çalışmaya başlamadan malul olanların durumu

Ben Ahmet Güler. SGK kanununda yer alan tüm koşulları taşıdığım halde bana, ilk defa işe girmeden önce hasta olduğum için malul aylığı alamazsın dediler. Ben çok mağdurum. Haksızlık değil mi. Ben nasıl emekli olurum?

- Ahmet Bey, Kanunda yer alan tüm koşulları sağladığınızı yazmışsınız ancak ana koşullardan birisi olan ve kanunda yer alan SSK ve Bağ-kur sigortalıları için çalışma kaybına esas olan hastalığın işe girmeden önce mevcut olmaması şarttır. Bu şartı taşımadığınız için malullük aylığı bağlanamaz. Ancak, yaşlılık sigortası kapsamanda emeklilik şartlarını taşıdığınızda emekli olabilirsiniz.

? 3980 günüm var, 16 yıldır da sigortalıyım. Maluliyetimin işe girmeden önce olduğu SGK tarafından tespit edilmiştir. Bana malulen emekli olamazsın dediler. Bu durumda ben ne yapacağım. Emekli olamayacakmıyım.Yol gösterir misiniz?

- Evet doğru duymuşsunuz. Malulen emekli olamazsınız. Ancak SGK kanununda size göre de bir emeklilik reçetesi var. Şöyle ki, 2008 Ekim’den önce ve sonraya göre iki durum var. İlk defa bu tarihten önce çalışmaya başladıysanız, SGK sizin çalışmadan önce malul olduğunuzu tespit etmesi halinde, sizde en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gün sayısı şartı ile kısmi yaşlılık aylığı alabilirsiniz. Bu nedenle size en yakın bir SGK Müdürlüğüne başvurarak aylık bağlama talebinde bulunmanızı öneririz.

- Peki 2008 ekimden sonra işe girseydiniz o zaman da, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı alabilirdiniz.

Başvururken işten ayrılmak şart mı?

Halen bir işyerinde şoför olarak çalışıyorum. Hastaneye gittiğimde bana kanser tanısı kondu. Malulen emekli olmak istiyorum. Bu durumda işyerinden ayrılmam mı lazım? Ayrılmadan malullük aylığına başvuramaz mıyım? Aylık bağlanana kadar işsiz kalmak istemiyorum.

- Doğru duymuşsunuz. Aylık bağlanma dilekçesi vermeniz için işten ayrılmış olmanız gerekmektedir. Ancak, aylığa başvurmadan önce sizin SGK kanununa göre malul sayılmanız lazım. Ancak, malul olursanız diğer şartlarla beraber size aylık bağlanır. Malul sayılmadan aylık bağlanma dilekçesi vermenin anlamı yok, işsiz kalma riskiniz var. Bunun için 1800 gününüz olması yeterli. SGK’ya gidip, benim maluliyetimi tespit edin diye bir dilekçe verdiğinizde SGK sizi yetkilendirilmiş hastanelerden birisine sevk edecektir. Siz de buradan alacağınız sağlık kurulu raporunu (kanser olduğunuza dair) SGK ya getirdiğinizde SGK bu raporu kendi Sağlık kurulunda değerlendirecek ve kanser hastalığınızın sizin çalışma gücü kaybınızı yüzde 60 üzerinde etkilediğine karar verirse aylık bağlanma başvurusunda bulunmanız için bir neden olacaktır. Ancak, aylığınızın bağlanması için ayrıca 10 yıllık sigortalılık süresini de doldurmanız gerektiğinden bu süre de varsa size aylık bağlanabilecektir. Yani kısaca şunu söyleyebiliriz, çalışan sigortalıların SGK sağlık kurulunun, “siz malulsünüz” kararını görmeden başvuru yapması akılcı değildir. Fakat herhangi bir işte çalışmayan sigortalılar tüm şartları taşıyorsa SGK dan malullük durumunun tespitini ve aylık bağlanmasını aynı anda isteyebilir. Bu durum eğer malul ise ve diğer şartları da taşıyorsa kendisine biraz daha erken aylık başlangıcı için faydalı olabilir.

Bağ-Kur borçlusu malulen emekli olur mu?


Bağ-Kur sigortalısıyım. Tüm şartları taşıyorum. Ancak, borcum olduğu için malulen emekli olamazsın dediler. Ne yapmalıyım.

- Değerli okurum. Size kim söylemişse doğru söylemiş. Diğer şartların ne olduğunu yazmamışsınız ancak bu şartları taşıdığınızı düşünüyorsanız 4/b prim borcunuzu ödemeniz kanuni zorunluluktur. Ancak size özel bir tiyo verebilirim. Size maaş bağlanacağı için borcunuzu bankaları veya buna benzer kuruluşları aracı yaparak ödemenizi tavsiye ederim. Ne kadar erken aylık bağlanırsa o kadar fazla aylık alır ve borcunuzda bir an önce ödersiniz. Bu kuruluşlar sizin aylığınızdan kesinti yaptıkları için borçlanmanız kolay olacaktır.

Malullük aylığı hangi statüye göre bağlanır?

Hem SSK hem Bağ-Kur hem de Emekli Sandığına tabi olarak çalıştım. Aylığı hak ettiğimde nereden bana aylık bağlanacak?

- Değerli okurum, Bağ-Kurlu, SSK’lı ve memur olarak birden fazla statüde çalıştıysanız malullük aylığınız, en son ki sigortalılık haline göre bağlanır. Yani en son SSK’lı olarak bir yerden sigortalı iseniz işten ayrılmanız ve diğer şartları da taşımanız kaydıyla SSK’dan aylık alırsınız.

SGK da geçerli olan hastane raporları

Malullük başvurusu nasıl yapılır? Hangi hastanelerden sağlık raporu alabilirim?

- Sağlık kurulu raporları için bağlı olduğunuz sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurmanız yeterlidir. SGK sizi Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine, Üniversite hastanelerine (Özel üniversite ve vakıf hastaneleri hariç), Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastanelerine sevk edecektir. Ancak, ikamet ettiğiniz ilde bu hastanelerin bulunmaması durumunda, Sağlık Bakanlığının tam teşekküllü hastanelerine de sevk işlemi yapılabilir.

Özel bir hastaneye sevk yapılması mümkün değil mi?

- Mümkün ancak şartları var. Eski düzenlemede sadece devlet hastaneleri olmak kaydıyla yoğun bakımda yatan ve hayati riskli hastaların sevki, yattığı hastaneye yapılabilmekte iken 01.09.2013 de yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelik ile artık SGK ile anlaşmalı olmak kaydıyla, yoğun bakımda tedavi gören ve başka bir hastaneye nakledilmesi hayati risk taşıyan hastaların sevki bulunduğu özel hastaneye de yapılabilecek ve buradan almış olduğunuz sağlık kurulu raporları da geçerli sayılacaktır.

Sevk işlemleri için aranan şartlar neler?

SEVK talebinde bulunan sigortalının malullük durumunun tespitine ilişkin sevk işleminin yapılabilmesi için 1800 gün primin olması yeterlidir. Malullük tespitine ilişkin hastane masrafları SGK tarafından ödenecektir. Ayrıca 10 yıl sigortalılık süresi aranmayacaktır. SGK burada şuna bakıyor. Malullük aylığının bağlanması durumunda eğer kişi bakıma muhtaç derecede malül ise sigorta şartları arasında olan 10 yıl sigortalılık süresi aranmadan sadece 1800 günü yeterli bularak sağlık kurulu raporuna göre aylık bağlanıyor. Bu nedenle kişi ilk defa maluliyetinin tespitine geldiğinde bakıma muhtaç derece de malul olabilme ihtimaline karşı SGK sadece 1800 gününe bakarak maluliyet tespitine gidiyor.
 
Geri
Üst