Kırmızı göz alarmı!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Korkunç hastalık yine başlayabilir, önleminizi alın

Kırmızı göz alarmı!

HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Havaların gün geçtikçe soğumasıyla birlikte alerjik göz hastalıkları yerini mikrobik göz hastalıklarına bırakmaya başladı. Bunun temel nedeni ise insanların daha sık kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmaları olarak gösteriliyor. Ancak basit birkaç önlemle göz sağlığımızı korumak mümkün. Doç. Dr. Barış Sönmez, soğuk havalarda göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Kırmızı göze dikkat!
Kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte sıklıkla gözlerin de kızarık olduğunu ve çapaklandığını görmek mümkündür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte seyreden ve viral etkenler nedeniyle ortaya çıkan kırmızı göz, sıklıkla ek bir tedavi gerektirmemektedir. Bazı kırmızı göz olguları ise aksine daha şiddetli seyreder ve oldukça bulaşıcıdır. Bunun en önemli örneği de adenovirus konjonktiviti salgınlarıdır.

Okullar ve toplu taşıma araçları en sık bulaşım alanları
Adenovirus nedeniyle gelişen kırmızı göz genellikle kreşler, okullar, hastaneler ve toplu taşım araçlarında hızla yayılır. Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden bu hastalık bir hafta, on gün gibi bir süreçten sonra iyileşir.

Ellerinizi sık yıkayın, sürekli tokalaşmaktan kaçının
Hastalık süresince yapılması gerekenler, belirtilere göre yön değiştirmektedir. Antibiyotikli damlalar adenovirus enfeksiyonlarını ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştiremezler. Yalnızca bakteriyel göz enfeksiyonu şüphesinde kullanılmaktadır. Hastalığın bulaşmasını engellemek için eller sık yıkanmalı, kırmızı gözü olan kişilerle tokalaşmak ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonuna yakalanmış kişilerle, aynı havlu ve makyaj malzemeleri kullanılmamalıdır. Adenovirus enfeksiyonu bazı hastalarda gözün kornea tabakasının da tutulmasına neden olmakta ve görmeyi azaltabilmektedir.

Karlı ve rüzgarlı havalarda gözlük takmayı unutmayın
Soğuk ve rüzgarlı havalarda göz yaşı kanalı tıkanıklığı olan hastaların şikayetlerinde de artış olur. Göz yaşı kanal tıkanıklığı, gözde sulanmaya neden olur ve devamlı bir hal aldığında ise ameliyatla tedavi edilecek kadar ileri bir boyuta gelebilmektedir. Karlı havalarda, özellikle kayak merkezlerinde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu da ultraviyole blokajlı güneş gözlüklerinin kullanılmasıdır. Kardan yansıyan güneş ışınları, gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Bu nedenle uzun süre karlı ortamda vakit geçirenlerin mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü kullanması gerekir.


KAYNAK
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gözünüzün sağlığı 'elinizde'

Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi Başkanı Doç. Dr. Barış Sönmez, basit birkaç önlemle göz sağlığını korumanın mümkün olduğunu söyledi.


Sönmez, üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte seyreden ve viral etkenler nedeniyle ortaya çıkan kırmızı gözün, sıklıkla ek bir tedavi gerektirmediğini dile getirerek, "Bazı kırmızı göz olguları ise aksine daha şiddetli seyreder ve oldukça bulaşıcıdır. Bunun en önemli örneği de adenovirus konjonktiviti salgınlarıdır."

dedi. Adenovirus nedeniyle gelişen kırmızı gözün genellikle kreşler, okullar, hastaneler ve toplu taşıma araçlarıyla hızla yayıldığını aktaran Sönmez, ellerin sık yıkanması, hasta olan insanlarla tokalaşma ve öpüşmekten kaçınılması gerektiğini aktardı.

(Zaman)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kırmızı Göz Salgını Yayılıyor

Kırmızı göz salgını olarak bilinen ve genelde göz nezlesiyle karıştırılan bulaşıcı hastalık, Güneydoğu'da son aylarda sıklıkla görülmeye başlandı. Gözde sulanma, kanlanma ve kaşınma belirtileriyle başlayan hastalığı engellemenin yolu ise hijyene çok dikkat etmekten geçiyor.

Tedavi edilmediği zaman körlüğe bile neden olabilen 'kırmızı göz salgını' Güneydoğu'da sıklıkla görülmeye başlandı. Göz doktoru Sedat Özkul, son günlerde aynı şikâyetle hastanelere başvuranların sayısının ciddi oranda arttığını söyledi.

Vücut direncinin düşük olduğu kansızlık, diyabet, ileri zayıflık, zayıf hijyen şartları gibi durumların enfeksiyona yakalanma olasılığını artırdığını belirten Özkul, gözde kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin 'kırmızı göz'e zemin hazırladığını kaydetti.

Özkul, "Sulanma, kızarıklık, çapaklanma, kapaklarda şişlik, yanma, batma, kaşıntı, ışıktan rahatsızlık, en çok görülen belirtilerdir. Enfeksiyon söz konusu olduğunda başkalarına bulaşmayı önlemek açısından temizliğe dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak, ortak malzeme kullanmamak çok önemlidir.

Ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat etmek gerekir. Tedavide duruma göre antibiyotikli damlalar ve merhemler gibi doktorun yazacağı ilaçlar kullanılır. Ancak bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklanan sorunlar kesinlikle göz ardı edilmemeli." uyarısında bulundu.

Toplu yaşam alanlarından okul, kreş ve kapalı ortamların virüsün yayılmasında etkili olduğunu belirten Özkul, bu mikroptan korunmak için el-göz temasının önlenmesi ve ellerin temiz tutulması uyarısında bulundu. Özkul, gözdeki her kızarıklık veya sulanmanın konjonktivitten kaynaklanmayabileceğini, başka hastalıkların da aynı belirtileri verebileceğini, böyle durumlarda hastaların mutlaka bir göz hekimine başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Hastalığın genelde doktor kontrolünde 15 gün sürdüğünü bazen da bir aya kadar devam edebildiğini anlatan Özkul, viral kökenli hastalığın özellikle son bir yılda yayıldığını kaydetti. Özkul şunları söyledi: "Hastalık genelde göz nezlesiyle karıştırılıyor. Bu hastalıkta boyun ağrısı ve şişkinlik belirtileri de var. Kapalı ortamlar çok ciddi riskler taşıyor. Hastalığın geçmesi için düzenli tedavi gerekiyor."

(Cihan Haber Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kırmızı göz kâbusu dönebilir!

Halk arasında "kırmızı göz" olarak adlandırılan gözde alerji ve enfeksiyon, yaz aylarıyla birlikte artıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler...


Gözde kanlanma ve yanmayı hafife almayın. Yazın gelmesiyle artan bu şikayetler, halk arasında "kırmızı göz" olarak adlandırılan hastalığın habercisi olabilir. Hastalığa çoğu zaman virüs ve bakteriler yol açıyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op, Dr. Erkan Çetin, enfeksiyondaki belirtinin gözde sulanma, kızarıklık, çapaklanma, akıntı, yanma olduğunu söyledi.

Nasıl korunmalı?
Hastalığın ortaya çıkmasında deniz-havuz teması, ortak makyaj malzemesi kullanımı ve yakın temas önemli yer tutuyor.

Kırmızı göz hastalığına yakalanmamak için temel hijyen kurallarına dikkat etmek yeterli.

Elleri sık sık yıkamak, ortak malzeme kullanmamak, özellikle havuz gibi ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat etmek hastalığın salgın hale gelmesini önlemek açısından önemli.

Vücut direncinin düşük olduğu kansızlık, diyabet, ileri zayıflık halinde kırmızı göz hastalığına yakalanma riski artıyor.

haberturk
 
Tekerlekli Sandalye
Üst