Kış Aylarında Beslenmenin Sağlığımız Üzerindeki Etkisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Havalar iyice soğudu kış o kasvetli yüzünü iyiden iyiye gösterdi. Tabiki bu soğuyan havaların neticesinde soğuk algınlıkları grip,nezle bronşit gibi bir çok enfeksiyon hastalıklarıda kendini göstermeye başladı.
Peki ne yapmalıyız?

Öncelikle kış ayına uygun beslenerek vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ,protein ve minarelleri dengelemeliyiz ki bağışıklık sistemimiz güçlensin. Hastalıklara karşı direncimiz artsın.


kış-aylarında-beslenme.jpg

Soğuk havaların yavaş yavaş yaklaştığı, hatta birçok bölgeye geldiği şu günlerde en önemli sorun kışla birlikte gelen soğuk algınlığı, bronşit, grip gibi hastalıklardır. Bunun dışında kışın düşen metabolizma hızı nedeniyle kilo almaya da meyilli olmaya başlarız. Hareketin, dışarıda spor yapma imkanının azaldığını hesaba katarsanız, bunun bir sorun yaratabileceğini de düşünebiliriz.

Kışın vücudumuz üzerindeki etkisi bu kadarla bitse iyi. Dahası, kış zamanlarında terleme ile atılan su miktarı azaldığı için su tüketimi düşer. Her ne olursa olsun günlük en az 1,5 ila 2 litre arasında su tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor. Su içtiğimiz sürece yağlanma riskini azaltmak mümkün olur.

Bir başka sorun ise lifli besinlerin azlığından dolayı da lif tüketiminde azalmalar yaşanmasıdır. Bu nedenle mümkün olduğu sürece posalı ve lifli yiyecekleri bol bol tüketmek önemlidir. Tam buğday ekmeği, sebzeler ve tahıllar öğünlerin baş köşesine oturtulmalıdır.

kis-aylarinda-beslenmeKışın birçok kişi kilo almaktan korktuğu için direkt olarak ilk önce yağ tüketimini keser. Bu, yapılacak en büyük yanlıştır. Çünkü yağlar olmazsa A, D, E, K vitaminlerinin hiçbiri çözülemez ve bu vitaminlerden yararlanılamaz. Dolayısıyla bu vitaminlerin eksiklik sendromları yaşanır ve hastalıklar kaçınılmaz olur. Kışın mutlaka doğru miktarda yağ almak önemlidir. Yağlar bilinenin aksine kilo denetiminde rol oynar. Doğru miktarda yağ sizi tok tutar ve ısı düzenlemelerini ayarlar.

Yağ tercihi balıklardan, fındıktan, zeytin yağından alınmalıdır. Bu besinler aynı zamanda Omega 3 ve Omega 6 bakımından zengindir. Omega türü yağ asitleri beyin gelişiminde rol oynar.

kis-aylarinda-beslenmeGelelim bağışıklık sistemimize… Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemimiz nedeniyle hastalık riski ile karşı karşıya olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle meyve sebzeler eşsiz bir vitamin, mineral kaynağı olarak bağışıklık güçlendirici olarak kullanılmalıdır. Ama fazla vitamin alacağım diye aşırı meyve tüketimine dikkat edin. Meyveler içeriklerindeki meyve şekeri nedeniyle kalorili yiyeceklerdir. Mutlaka C vitamini takviyesinde bulunun. Özellikle kış zamanlarında çay veya kahve yerine kuşburnu gibi C vitaminince zengin çayları tüketmekte fayda var. Narenciyeler de yine iyi birer C vitamini kaynağıdır.

Kalp ve damar sistemini korumak adına haftada 2 kere balık tüketilmelidir. Balık hem Omega 3 hem de selenyum bakımından zengin bir yiyecek olarak kışın sizi hastalıklara karşı korur. Yine D vitamini için süt ve süt ürünlerinden asla uzak durmayın. Bu gıdalar yüksek oranda kalsiyum, fosfor ve D vitamini içerir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst