Kızamıkçık ve Tanımı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklarda ve erişkinlerde rastlanan enfeksiyon kökenli , salgın yapan bulaşıcı bir hastalıktır.

Virisü ilk olarak 1962'de belişrlenmiş olan doğrudan temasla geçebilen kızamıkcık, yaşam boyu bağışıklık bırakan bir hastalıktır.

Sakin geçen 12-15 günlük kuluçka dönemini izleyen devrede ateş hafif yükselerek boyunda ağrı ve lenf düğümü büyümesi saptanır. Daha sonra önce yüzde başlayıp ardından bütün vücuda yayılan sadece saçlı deri, el, ayak ve ayak tabanında bulunmayan döküntüler ortaya çıkar. Önce küçük pembe noktalar halinde basınçla sönen bu lekeler, kızamıkta görünen lere oranla daha soluktur.

İkinci gün döküntüler yaygın kümeler halinde en çok kıvrım yerleriyle, kol ve bacakların gerilme yüzlerinde belirginleşir. Dökütüler kızılın yaygın birleşik döküntülerini andırır. Ama bunlardan farklı olarak ağız çevresindede bulunur.

Üçüncü gün döküntü ortaya çıktığı düzene uygun olarak söner ve kaybolduğu yerde soyulma başlar. Kızamıkçık ciddi bir tedavi gerektirmeyen iyicil bir hastalıktır. Buna karşın tehlikeli olduğu tek durum gebeliktir. Anne karnındaki bebeğin hastalıktan etkilenme tehlikesi en çok gebeliğin ilk 12 haftalık döneminde vardır. Sonra giderek azalır ve 5. ay itibariylede ortadan kalkar.

Gebelikteki riskleri şöyle sıralanabilir

Göz ( katarakt)
Kulak ( iç kulağın tutulması sağırlık )
Kalp ( farklı oluşum bozuklukları)
Nadiren ( diş, beyin, kemik ve boşaltım sistemi anormallikleri) görülebilir.

Birde doğuştan kızamıkcık denen dölyatağı içinde gebeliğin ilk 3 ayında enfeksiyonlu dölüt hastalığı vardır. Bu hastalık süreğen biçimde doğumdan hemen sonra ilerleyerek ciddi bir gelişme gösterir.

Bir serum testi ile kızamıkcıklı hastayla temas etmiş gebe kadınlardaki kızamıkçık bağışıklığı denetlenebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst